6. veljače 1748. Adam Weishaupt – osnivač Iluminata (“Prosvijetljeni”) po uzoru na tajnoviti masonski red

Foto: commons.wikimedia.org

Iluminati (Prosvijetljeni, samozvana “prosvijetljena” duhovno-politička elita) su bili uvelike organizirani po uzoru na masone (slobodne zidare), s tajnim obredima i tajnošću članstva. Raširili su se po mnogim europskim zemljama, a neki su ih optuživali da su stajali iza urote koja je pokrenula Francusku revoluciju, kao i niz kasnijih urotničkih i prevratničkih događanja u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog svibnja 1776. godine osnovani su u bavarskom gradu Ingolstadtu misteriozni Iluminati, tajno društvo za koje mnogi vjeruju da je i danas aktivno. Osnivač im je bio Adam Weishaupt, rođen 6. veljače 1748. profesor kanonskog prava na Sveučilištu u Ingolstadtu, koji se školovao na sveučilištu kod isusovaca. Društvo je pri osnivanju imalo samo pet članova, no u sljedećih 10 godina članstvo je obuhvatilo oko 2.000 ljudi. Među poznatim članovima bili su književnik Johann Wolfgang Goethe i filozof Johann Gottfried Herder.

Iluminati su bili uvelike organizirani po uzoru na masone (slobodne zidare), s tajnim obredima i tajnošću članstva. Raširili su se po mnogim europskim zemljama, a neki su ih optuživali da su stajali iza urote koja je pokrenula Francusku revoluciju. Čak i danas  postoje autori koji smatraju da tajni red Iluminatia nastoje ostvariti Novi svjetski poredak.

Pojam iluminizam ili prosvjetljenje može se tumačiti i kao tajnovita ezoterična struja i kao javni pokret pokušaja unošenja svojih ideja u društvo. Pretpostavlja se da su bavarski iluminati započeli kao društvo sa željom da svijetu nametnu svoj svjetonazor, no ovo sve nije razjašnjeno zbog stvarnog nepoznavanja ovog društva i njegovih stvarnih ciljeva, s obzirom na to da njihovo postojanje nije bilo (i nije) javne naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, mnogi ovo društvo dovode u vezu sa skupinama ljudi koji na skirven način pokušavaju upravljati svjetskim događajima nastojeći ostvariti raznorazne ciljeve. Među njihove ciljeve navodi se stvaranje jedne globalne države, kontrola prirasta stanovništva, širenje zaraznih bolesti, utjecaj na medije, dakle opći antidemokratski ustroj svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.