7. svibnja 1995. Banja Luka – četnici srušili samostan Petričevac iz mržnje i odmazde zbog vojnih poraza u Bljesku

Foto: http://www.samostan-petricevac.org/foto-kronika.html

Srbi, kao kršćanski i pravoslavni narod, su daleko više od muslimanskih Bošnjaka rušili katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, i to je važno znati. Osim Petričevca, srušili su i kultni franjevački samostan Hrvata Bosanske Posavine u Plehanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četnici iz Banja Luke su noću, 7. svibnja 1995. samostan minirali i sravnili ga sa zemljom. Iste noći samostan je zapaljen, a budući da je u njemu bilo i sjedište župe, tom je prigodom izgorio i župni arhiv. Od posljedica zlostavljanja preminuo je najstariji član samostana, svećenik fra Alojzije Atlija.

U župi Petrićevac od 1976. djeluju sestre Klanjateljice Krvi Kristove, s prekidom od 1995., kada je samostan spaljen i franjevci nisu mogli u njemu boraviti do obnove 1997.

Župa Petrićevac jedinstvena je u Banjolučkoj biskupiji: Crkvi je dala čak dva kardinala i jednoga biskupa. Tu su se rodili pokojni papinski diplomat i kardinal Guido Del Mestri (1911. – 1993.) vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić i banjolučki biskup, mons. Franjo Komarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području župe kapelice su postojale u Vujnovićima i Šargovcu, podignute godine 1969. Prva je spaljena, a druga srušena 1995., dok je ona u Novakovićima porušena dvije godine ranije.

Velika petrićevačka župa, na čijem su području u samo jednom desetljeću (1973. – 1983.) nastale još tri župe, Marija Zvijezda, Budžak i Motike, izgonom vjernika 1995. spala je na nekoliko stotina, uglavnom starijih vjernika.

Župom upravljaju franjevci Bosne Srebrene, a župi Petrićevac pripadaju ova naselja: Petrićevac, dio Banje Luke, Budžak I i II, Novakovići, Rakovac, Šargovac i Vujnovići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbi, kao kršćanski narod, su daleko više od muslimanskih Bošnjaka rušili katoličke crkve u Bosni i Hercegovini i to je važno znati. Osim Petričevca, srušili su i kultni franjevački samostan Hrvata Bosanske Posavine u Plehanu.

Od Srba u BiH je stradalo 147 župnih crkava, 131 ostala crkva, 133 kapele, 23 samostana i 95 katoličkih groblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.