8. svibnja 1898. rođen Alojzije Stepinac – kardinal i mučenik Crkve u Hrvata

Na današnji dan 1898. rođen je hrvatski kardinal i kršćanski mučenik pod komunizmom, blaženi Alojzije Stepinac. U trenutku kada je imenovan biskupom bio je najmlađi biskup na svijetu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alojzije Stepinac rođen u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa Stepinca i Barbare r. Penić. Rodio selu Brezariću tik do mjesta Krašić, četrdesetak kilometara od Zagreba. Kršten je slijedećeg dana imenom Alojzije Viktor.

Pučku školu završio je u Krašiću, a nakon toga je pohađao gornjogradsku klasičnu gimnaziju. Nakon 6. razreda prijavljuje se kao kandidat za svećeništvo.

Maturirao je 28. lipnja 1916. u skraćenom školskom roku, nakon čega je mobiliziran u austrijsku vojsku. Nakon šestomjesečnog časničkog tečaja u Rijeci bio je poslan na talijanski front kod Gorice. U bitkama na rijeci Piavi, u srpnju 1918. pao je u talijansko zarobljeništvo odakle je oslobođen u prosincu 1918.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stepinac – najmlađi biskup na svijetu

Papa Pio XI. imenuje ga 28. svibnja 1934. nadbiskupom koadjutorom s pravom nasljedstva. Bio je tada najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva.

Nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa Bauera 1937. preuzima izravnu upravu zagrebačke nadbiskupije, a uskoro i predsjedništvo tadašnje Biskupske konferencije Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao zagrebački nadbiskup pokreće intenzivne promjene od gradnje crkava i samostana, duhovnih obnova, obnova euharistijskog života i posebno obiteljskog pastorala koji mu je bio na srcu.

Gestapo se htio riješiti Stepinca

Za vrijeme II. svjetskog rata, nakon njemačke okupacije Jugoslavije uspostavljena je Nezavisna Država Hrvatska, oslonjena na sile Osovine. Stepinac se u to vrijeme ne veže ni uz koju političku stranku ili pokret. Dosljedan u svom domoljublju i čovjekoljublju, ali nadasve vjeran pastirskom poslanju, sa svom slobodom i neustrašivošću javno osuđuje rasna, ideološka i politička progonstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u javnim nastupima i u tolikim pismenim intervencijama hrabro zahtijeva poštivanje svake osobe, bez razlike rase, narodnosti, vjere, spola i dobi. Vjeran Evanđelju, neumorno osuđuje zločine protiv čovještva i sve druge nepravde. Odmah po donošenju rasističkih zakona, već u travnju 1941. upućuje najoštriji prosvjed vlastima.

Spašavao je progonjene Židove, Srbe, Cigane, Slovence, Poljake, kao i Hrvate komuniste.

Već u prvim mjesecima nakon osnutka hrvatske države hitno intervenira i poručuje: “Po katoličkom moralu nikada nije dozvoljeno ubijati taoca za krivice, koje su drugi počinili”. A 25. listopada 1942. u zagrebačkoj katedrali izjavljuje: “Svaki narod i svaka rasa, kako se danas odrazuju na zemlji, imade pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili crnci ili uglađeni Europejci, bili omraženi Židovi ili oholi Arijanci, imadu jednako pravo da govore: Oče naš koji jesi na nebesima! I ako je Bog svima podijelio to pravo, koja ga ljudska vlast može nijekati?”. Protivio se nasilnim vjerskim prijelazima, a kad ih nije mogao spriječiti, daje kleru povjerljivu instrukciju: da one koji zatraže prijelaz – da bi na taj način spasili svoj život – prime u Katoličku Crkvu bez ikakvih uvjeta, jer: “Kad prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva, ostat će u našoj Crkvi oni koji budu konvertirali zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prođe, vratiti u svoju”.

Njemu su se sa svih strana utjecali siromasi i prognanici. Prihvatio je tristotinjak svećenika protjeranih iz Slovenije. Njegov je Caritas pomagao ne samo ugroženim Hrvatima nego i svima drugima: Srbima, Židovima, Slovencima, Poljacima itd. Zbog svega toga, a osobito zbog osuda fašističkih i nacističkih progona, postao je vlastima nepoćudna osoba. Hitlerov je GESTAPO pripremio plan da ga ubije, a vlasti su više puta tražile da ga Sveta Stolica makne s nadbiskupske stolice u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunističke laži i napadi na Stepinca

Nakon završetka II. svjetskog rata u Hrvatskoj je, kao i u čitavoj Jugoslaviji, vlast preuzela Komunistička partija zadojena boljševičkom ideologijom i mržnjom na Crkvu. To je bilo pravilo svugdje širom Europe i svijeta gdje je komunizam revolucijom došao na vlast – mržnja prema Crkvi i Kristu.

Nadbiskup Stepinac bio je već 17. svibnja 1945. uhićen, u zatvoru do 3. lipnja. Već sutradan, 4. lipnja, sam ga je Tito u Zagrebu pozvao na razgovor. Iz toga razgovora, a osobito iz razgovora što ga je dva dana ranije Tito vodio s predstavnicima katoličkoga klera u Zagrebu, bilo je jasno da novi režim hoće “narodnu Crkvu”, neovisnu o Svetoj Stolici. To je za Stepinca značilo dirnuti u srce katoličkoga jedinstva i same Crkve, te privrženosti hrvatskog naroda Katoličkoj Crkvi.

Ubrzo se pokazalo da je na djelu planirani žestoki napad na Crkvu, koji se okomio ne samo na biskupe i svećenike nego i na vjernike, od progona do ubijanja vjernika, redovnika i svećenika.

Razmahala se neviđena medijska kampanja protiv Crkve, posebno protiv nadbiskupa Stepinca. Ta će kampanja praćena velikim izljevima mržnje potrajati s različitim intenzitetom sve do povijesnog silaska komunizma s europske političke scene.

Montirani sudski proces i smrt

Nakon sve žešćih pogrda i napada na njegovu osobu, uhićen je 18. rujna 1946. te je 30. rujna izveden pred već montirani politički sudski proces. Znamenit je njegov govor pred sudom 3. listopada, koji nije samo obrana nego optužnica nepravednog suda i vjeroispovijest za koje je svetinje on spreman položiti i život.

Na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, nevin je osuđen 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava.

Umire na glasu svetosti 10. veljače 1960. za vrijeme izdržavanja nepravedne kazne. Umro je s krunicom u rukama moleći za progonitelje i s Gospodinovim riječima na usnama: “Oče, budi volja tvoja!”

Hrvatski je narod i katolički puk već za života, a posebno nakon smrti prepoznao kardinalovu svetost. Tako je ogromni trud komunista da se na najbesramniji način ocrni lik i djelo ovog kršćanskog mučenika imao suprotan efekt – u srcu katoličkog puka kardinal Stepinac zaživio je kao „dobri pastir svoga naroda“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.