8. travnja 1905. Josip Juraj Strossmayer – zašto je jedna od najznačajnijih osoba hrvatske povijesti 19. stoljeća?

Josip Franjo Mücke (1819-1883): Portret Josipa Jurja Strossmayera, foto: javno vlasništvo

O Strossmayerovoj širini i veličini naš pjesnik Antun Gustav Matoš je napisao: “Njemačko dijete i najljepši primjer naše asimilacione snage, ‘Eseker’ i hrvatski rodoljub, velikaš Crkve i pionir nauke, najomraženiji i najmiliji sin roda, bez sumnje najslavniji, ‘naša dika’…”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Biskup Josip Juraj Strossmayer rođen je 4. veljače 1815. godine, a umro na današnji dan 1905. godine, te je jedna je od najznačajnijih ličnosti hrvatske povijesti u 19 stoljeću. Podrijetlom iz austrijske kroatizirane obitelji Josip Juraj Strossmayer rodio se u Osijeku gdje je njegov pradjed došao vojničkom službom i ostao živjeti.

Kao mladić odlučio se na svećenički poziv, a doktorirao je na filozofiji i teologiji, te postao profesorom na Bečkom sveučilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imenovan je biskupom đakovačkim, a prigodom ustoličenja na službu biskupa, svoj je program stavio pod geslo: “Sve za vjeru i domovinu.“ Bilo je to u skladu sa nacionalnim gibanjima naroda koja su svoj vrhunac dosegla polovinom 19 st. upravo u vrijeme kada je Josip ustoličen za biskupa.

 

Politička aktivnost velikog biskupa

Svoje najizrazitije političko djelovanje u korist svog hrvatskog naroda imao je u periodu od 1860-1873., kada je imenovan u Carevinsko vijeće (parlament austrijskog dijela Austro-Ugarske). Tu se istaknuo kao rječit i odličan pobornik prava naroda koji su činili Monarhiju, a napose hrvatskog na njegovo povijesno pravo na samobitnost. Zalagao se za ravnopravni pristup narodima, dakle da se Monarhija uredi na saveznoj osnovi federalističkih država, nasuprot peštanskom unitarizmu i bečkom centralizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13 godina bio je vođa Narodne stranke, zastupnik u Hrvatskom Saboru i predsjednik Hrvatskog kraljevskog odbora. Tu se zalagao da se svi slavenski narodi unutar Austro-Ugarske monarhije ujedine u smjeru federaliziranja Austrije. Tako je ujedno nastojao i Austriji prokrčiti put na slavenskom jugu. Gorljivo je zastupao uvođenje hrvatskog jezika u škole u i uprave, te se odupirao mađarizaciji i germanizaciji Hrvatske. Njegova borba za integritet Hrvatske i njezinu suverenost, rad na južnoslavenskoj uzajamnosti unutar Austro-Ugarske, usko su povezani s tadašnjim pokretanjem preporoda svih slavenskih naroda na temeljima duhovne baštine sv. Ćirila i Metoda, da tako Slaveni ravnopravno stanu uz bok Germana i Romana, kako u Europi, tako i u Crkvi. Treba razumjeti i okolnosti tog vremena i veliki utjecaj tada raširene ideje panslavizma koji je upravo polovinom 19. stoljeća imao i svoj Prvi veliki kongres u Pragu, a koji je izrastao iz ideja romantizma.

Zbog toga velikog biskupa i domoljuba treba sagledavati u kontekstu vremena u kojem je živio, kao i pokreta, ideja i političkih stremljenja tog vremena. Samo tako možemo razumjeti njegovu veličinu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulturna djelatnost i crkvena djelatnost

Kao inicijator gradnje čuvene đakovačke katedrale, zgrade HAZU u Zagrebu, utemeljitelj obnovljenog Hrvatskog sveučilišta te darivatelj brojnih hrvatskih škola, knjižnica, čitaonica, akademija Josip Juraj Strossmayer je jedan od najznačajnijih kulturnih djelatnika u Hrvatskoj. Njegove riječi odjekuju snažno i vrlo aktualno u hrvatskom narodu i danas nakon 150 godina: “Narodna je knjiga i glavni plod duha svakoga naroda i glavno pomicalo njegova razvitka, pače u nesnosnim prilikama javnoga života jedino sidro, koje ga čuva od propasti.”

 

Iako je polje djelovanja Josipa Jurja Strossmayera bilo vrlo široko, on je ponajprije bio pastir svojih sjedinjenih biskupija Đakovačke i Srijemske. Mnogi su ga napadali da je, zanesen svojim velikim idejama i pothvatima, zanemario svoju biskupiju i svoj biskupsko-pastirski poziv. No, dovoljno je samo pogledati Đakovo i biskupiju kakvu je naslijedio i kakvu je predao svojim nasljednicima. Kroz 55 godina biskupovanja učinio je Đakovo pravim središtem biskupije. Dao je izgraditi velebnu neoromaničku katedralu (1866.-1882.), obnoviti zgradu sjemeništa, osniva tiskaru i izdaje Glasnik biskupije bosanske i sriemske (1873.) koji izlazi i danas.

(VIDEO) Upoznajmo hrvatske katedrale (2): 5 fascinantnih podataka koje morate znati o katedrali sv. Petra u Đakovu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalagao se za studij teologije na hrvatskom jeziku, o čemu piše: «Tkogod je učio te (teološke) nauke na tuđem jeziku, pak poslije morao propovijedati puku, zna koliko ga je truda i muke to stalo upravo stoga što ga škola nije jur privikla našem jeziku. Ja barem ispovijedam da sam s te strane osobite muke oćutio i pretrpio». Neumorno je obilazio župe svoje biskupije, svećenicima i vjernicima upućivao je svoje glasovite okružnice. U Đakovo je doveo Milosrdne sestre sv. Križa kako bi svojim školskim i karitativnim radom pomogle vjernicima biskupije. U Osijeku je otvorio Dječačko sjemenište, pomagao izgradnju velebne neogotičke župne crkve Sv. Petra i Pavla, prozvane osječkom «katedralom».

Zalagao se za pripajanje Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji baranjskih župa, kao i župa valpovačkog i donjomiholjačkog dekanata koje su tada pripadale Pečuškoj biskupiji. To je djelomično ostvareno tek nakon I. svjetskog rata, a potpuno početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća.

O Strossmayerovoj širini i veličini naš pjesnik Antun Gustav Matoš je napisao: “Njemačko dijete i najljepši primjer naše asimilacione snage, ‘Eseker’ i hrvatski rodoljub, velikaš Crkve i pionir nauke, najomraženiji i najmiliji sin roda, bez sumnje najslavniji, ‘naša dika’…”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.