Antun Budimir o predloženoj lektiri: Ferićev ‘Anđeo u ofsajdu’ štivo je neprilagođeno uzrastu učenika

S velikim je i krajnje opravdanim razlogom podignut glas javnosti protiv određenih naslova lektire za hrvatski jezik predloženih novim predmetnim kurikulom, a koji svojim razornim sadržajem nikako nisu prikladni za djecu i mlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među tim naslovima posebice se ističe knjiga Anđeo u ofsajdu na koju je prijatelje u privatnom digitalnom pismu ‘Jokićeva reforma kurikula iznjedrila prijedlog pedofilske lektire’ upozorio teolog i prevoditelj Petar Marija Radelj kako bi potaknuo široko javno i društveno zauzimanje na zaštitu hrvatskih učenika i očuvanje javnoga morala.

Njegova su se pisma dokopali nastavljači ideološkoga rata u Hrvatskoj objavivši članak Konzervativci dižu buru oko ‘pedofilske lektire’, Ferić odgovara u kojem bez uporišta i povezanosti sa sadržajem Radeljova pisma tvrde da se radi o ‘ratu protiv kurikularne reforme raznim oružjima iz konzervativnih redova’.

Na takva izvrtanja i podmetanja Radelj je reagirao ispravkom i odgovorom Bez anđelā u zaleđu prikazujući cjelovito i detaljno sadržaj knjige Anđeo u ofsajdu s obrazloženjem njezine neprikladnosti za školsku lektiru. Članak Bez anđelā u zaleđu postao je nezaobilazan svakomu tko želi raspravljati o toj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se javnost skupa s Radeljom mora upitati tko je i s kojim ciljem uopće predložio kao moguću školsku lektiru djelo u kojem se prostači, vrijeđa dostojanstvo ljudske osobe, potiče sadizam, lijepim sjećanjem naziva diskriminaciju osobe s posebnim potrebama i promiče pedofiliju.

Prizemni sadržaj knjige Anđeo u ofsajdu nikako ne bi pridonio ostvarenju svrhe, vrijednosti, ciljeva, načela i stjecanju kompetencija što se promiču kurikulnom reformom. S druge strane hrvatska je književnost bogata djelima čiji bi sadržaji oplemenjivali učenikovu dušu, izgrađivali njegovu osobnost, oblikovali identitet, poticali kreativnost i na kraju se saželi u integriranu osobu.

Jedan od takvih sadržaja je, široj javnosti nepoznata, poezija pjesnika Rajmunda Kuparea. Dostupnom je čini portal Vjera i djela putem interneta objavivši do sada tri ciklusa Kupareovih stihova: psaltir, božićnice i korizmenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz obilja poticajnih pjesnikovih riječi koje osobito mladi ljudski duh mogu uzdignuti sveopćim ljudskim vrjednotama i usmjeriti ga samoprekoračenju ovdje izdvajam stihove:

Mi smo nabujala rijeka:
ne čudite se, ako brane preplavimo uma!
Mi smo odriješena janjad:
ne zamjerite, ako plotove preskočimo srca!

Samo lektira s oplemenjujućim sadržajima može omogućiti i pružiti potporu učenicima da se razviju u ‘osobe koje u punoj mjeri ostvaruju osobne mogućnosti, osposobljene za nastavak obrazovanja, rad i cjeloživotno učenje i čiji odnos prema drugima počiva na uvažavanju dobrobiti drugih, te aktivno i odgovorno sudjeluju u zajednici’ kako navodi Okvirni nacionalni kurikul o viziji odgojno-obrazovnoga sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ostvarenje vizije anđeo ne smije biti u zaleđu.

* Antun Budimir, teolog iz Omiša

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.