Australsko-hrvatski kongres: ‘Bleiburška komemoracija upozorenje je novim generacijama što ih čeka ako puste da komunizam i fašizam ponovno zavladaju svijetom’

Foto: Fah

Nakon što je Koruška Katolička crkva odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga pod tvrdnjom da se ta misa politički instrumentalizira, oglasio se Australsko-hrvatski kongres.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

zabrana održavanja mise zadušnice na Bleiburgu nije samo briga Crkve u Hrvata nego je to briga svih nas.

To jest specifično briga Katoličke crkve jer je zabrana došla od bratske crkve iz Austrije, a misno slavlje je dio odavanja počasti nevinim žrtvama Bleiburga i Križnog puta. Ali isto tako to je briga i Republike Hrvatske jer je Sabor pokrovitelj te komemoracije!

Jedno bez drugog ne ide, baš obratno, održavati komemoraciju bez mise zadušnice moglo bi se takvom jednom skupu pripisati politički karakter, koji, kako izgleda po pisanju biskupa iz Klagenfurta, je jedan od razloga zabrane?

>Plenković napao Hasanbegovića! Optužio ga da je pridonio ‘onemogućavanju’ služenja mise na Bleiburgu

>Tihomir Dujmović: ‘Po svojoj prilici, odluka o Bleiburgu usuglašena je s hrvatskim vrhom’

Da komemoracija na Bleiburgu nema nikakve veze s nekim političkim ideologijama, stavovima, jasno je svakome tko i malo drži do pijeteta prema žrtvama ovog poratnog holokausta. Jer kad bi tako bilo onda bi to značilo politiziranje Crkve, koja tu, iz godine u godinu, služi misu. Sumnjam da bi to Katolička crkva u Hrvatskoj samo tako dopustila.

Nije Bleiburg jedino mjesto u svijetu gdje se odaje počast stranim žrtvama, to jest žrtvama jedne druge zemlje. Postoji slučaj poginulih australskih vojnika na Galipolju, u Turskoj, koji se obilježava svake godine u mjesecu travnju, na kojem, uz svećenstvo, prisustuju visoki dužnosnici obiju zemalja.

Zato je važno da Vlada RH sa svoje strane učini sve moguće da dobije suglasnost austrijske vlade, da je Sveta misa, komemoracija, na Bleiburgu vanstranačka, apolitička, manifestacija, koja ne pridonosi, kako stoji u priopćenju zabrane ‘instrumentalizaciji ovog spomen-slavlja u korist političko-nacionalnog rituala’.

Baš obratno, komemoracija, sa Svetom misom, je upozorenje novim generacijama što ih čeka ako puste da komunizam i fašizam, obučeni u jedno novo ruho, ponovno zavladaju svijetom”, napisali su u svom priopćenju iz Australsko-hrvatskog kongresa.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr