Belgijski redovnici zbog preprodavača pokrenuli prodaju piva preko interneta

epa07591722 Israeli waiter pours a beer for test, during a press conference organised by the Israel Antiquities Authority, in Jerusalem to present and reveal a unique way to isolate yeast from ancient pottery, from which high-quality beers were then produced, on 21 May 2019. Israeli Scientists Resurrect Yeast from Ancient Beer Jugs to Recreate 5,000-Year-Old BrewResearch led by scholars at Hebrew University, the Israel Antiquities Authority, Tel Aviv University and Bar-Ilan University, revealed a unique way to isolate yeast from ancient pottery, from which high-quality beers were then produced. Dr. Yitzhak Paz from the Israel Antiquities Authority, who are among the leaders of the research, noted that: we now know what Philistine and Egyptian beers tasted like. EPA/ATEF SAFADI

Redovnici iz belgijskoga samostana Svetog Siksta, koji proizvode jedno od najboljih piva na svijetu, odlučili su pokrenuti internetsku stranicu na kojoj će ga prodavati, a sve kako bi spriječili preprodavače da zarađuju na njihovu proizvodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trapisti iz Svetog Siksta svoje pivo prodaju lokalnom stanovništvu još od 1878. a proizvode samo onoliko koliko im je potrebno da donese zaradu dovoljnu za skromne potrebe članova reda.

Sustav je dobro funkcionirao do pojave interneta i pohvala za pivo na popularnim stranicama poput RateBeer na kojoj je pivo s 10,2 posto alkohola – Westvleteren XII, proglašeno najboljim na svijetu. Nakon toga je nastao stampedo i svi su poželjeli kušati njihovo pivo. Od tada pred ulazom u njihov samostan stoje kolone automobila, a potencijalni kupci moraju se najaviti telefonom.

Gajbu piva kupci mogu nabaviti za oko 45 eura, što je oko 1,8 eura po boci. Tijekom prodaje trapisti obično zamole kupca da pivo ne preprodaje. Treba istaknuti da je prodaja tradicionalno ograničena na uzak krug kupaca koji telefonom maksimalno mogu naručiti dvije gajbe piva po osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No problem su postali preprodavači koji ne mare za njihovu “prodajnu etiku”.

Upravo zbog toga redovnici su odlučili pivo prodavati na svojim internetskim stranicama, nastojeći suzbiti njegovu pojavu na crnome tržištu.

Navodno su bili užasnuti kad su prošle godine doznali da se njihovo pivo u jednome nizozemskom shopping centru prodaje po paprenim cijenama, a u skladištu istog supermarketa pronađeno je 7300 boca njihova piva koje se prodavalo za devet eura po komadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To nam je uistinu otvorilo oči i shvatili smo kolika je ozbiljnost problema”, rekao je jedan od redovnika.

Cijene u Bruxellesu još su više, s obzirom na to da je potražnja za najboljim pivom na svijetu golema. BBC piše da se u Dubaiju navodno boca prodaje i za 300 dolara.

Redovnici su osmislili online sustav naručivanja čiji je cilj ograničiti otkup piva na dvije gajbe u roku od dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s novim sustavom pokrenutim u utorak od kupca se traži unošenje osobnih podataka, poput adrese ili broja registarskih tablica automobila, a prioritet će imati kupci koji su na narudžbu čekali najdulje od posljednje kupnje.

“Dugo smo razmišljali o dobroj alternativi za svoje kupce. Prodaja piva iz našeg samostana i dalje će biti namijenjena isključivo privatnim kupcima”, rekao je jedan od redovnika.

U skladu s pravilom, da biste proizvodili ovu vrstu piva, morate biti član Međunarodne udruga trapista koja nalaže da pivo prave redovnici u samostanu i pod nadzorom, kao i da se piće ne smije prodavati zbog profita.

Osim piva belgijski trapisti prodaju sapune i predmete od keramike kojima osiguravaju tek nužna sredstva za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.