BiH: Lokalne srpske vlasti Drvara ne dopuštaju Katoličkoj Crkvi graditi objekt na njihovoj zemlji

Foto: Župa Drvar

“Višegodišnja politika širenja vjerske nesnošljivosti prema Katoličkoj Crkvi od strane lokalnih vlasti u Drvaru, općini u Hercegbosanskoj županiji Federacije BiH, ovih je dana poprimilo novu dimenziju”, izvijestili su iz Župe Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpske vlasti u općini Drvar u zapadnom dijelu BiH odbile su izdati Katoličkoj Crkvi dozvolu za gradnju objekta za humanitarne i karitativne djelatnosti na zemljištu u njihovom vlasništvu, koje joj je ranije pripadalo pa bilo nacionalizirano, što u tamošnjoj župi ocjenjuju nastavkom višegodišnje politike širenja nesnošljivosti prema Katoličkoj crkvi i katolicima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon što je Župa sv. Josipa Drvar koncem prošle godine uputila nadležnim općinskom tijelima službeni zahtjev – priloživši svu traženu dokumentaciju i plativši sve potrebne pristojbe – za izdavanje lokacijske informacije (urbanističke suglasnosti) za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta u vlasništvu Župe za humanitarne, karitativne i druge djelatnosti, Općina Drvar je početkom ovog mjeseca izdala rješenje (dva mjeseca mimo zakonskog roka) kojim se odbija navedeni zahtjev, ne navodeći po kojem zakonskom osnovu to čini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička Crkva u Drvaru već više od 20 godina ima problem s lokalnim vlastima i oko iznalaženja lokacije za izgradnju crkve, budući da se od 1995. svi vjerski obredi za katolike vrše u zgradi nekadašnjeg Sokolskog doma, odn. društvenog doma „Partizan“ (kako se zvao za vrijeme SFRJ) kojeg je tadašnje povjerenstvo Vlade HRHB za Drvar dalo Župi na privremeno korištenje do izgradnje nove crkve s pratećim objektima. To „privremeno“ traje već 24 godine, a zgrada improvizirane crkve – koja je u općinskom vlasništvu – u međuvremenu je toliko propala i oronula da je postala opasna po zdravlje i život vjernika koji se tamo okupljaju, napose za nemali broj djece.

Nakon brojnih dopisa banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice i svih dosadašnjih drvarskih župnika na adresu načelnika općine i općinskog vijeća s molbom da se Župi Drvar dodijeli lokacija za izgradnju nove crkve, lokalna vlast je odgovorila da katolička crkva nije predviđena po važećem regulacijskom planu iz 80-ih godina prošlog stoljeća, te da za donošenje novog regulacijskog plana Općina Drvar nema novca. To što su u Drvaru u zadnjih 20 godina nelegalno niknuli i još uvijek niču mnogi objekti mimo regulacijskog plana, za lokalne vlasti ne predstavlja nikakav problem.

Sadašnji drvarski župnik ponovio je prije dvije godine zahtjev Općini za dodjelu zemljišta za izgradnju crkve, pa je o tome bilo rasprave na Općinskom vijeću ali sve je ostalo samo na obećanjima. Čekajući da se Općina izjasni po tom pitanju, Župa Drvar je prošle godine kupila i prevela u svoje vlasništvo napušteno zemljište površine 3000 m2 s pratećim manjim poslovnim objektom ucrtanim u važećem regulacijskom planu, s namjerom da taj objekt – s istom namjenom, dimenzijama i katnošću – obnovi i dogradi za karitativne, humanitarne, administrativne i druge djelatnosti koje obavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dobijenog negativnog odgovora, Župa Drvar se konzultirala s istim nadležnim službama Grada Livna koje su nakon uvida u dokumentaciju ustvrdile da je Župa ispoštovala svu pravnu proceduru te da Općina Drvar ni po kojem zakonskom osnovu nije mogla izdati negativno rješenje, što je poniženje zdravog razuma, kao i pravne, ali i građevinske struke.

U Banjolučkoj biskupiji i u Župi Drvar je jasno da je ovakva protuzakonita i ponižavajuća odluka općinskih službi u Drvaru posljedica političkog pritiska s viših instanci, ali Župa neće odustati od potraživanja svojih prava pa će uložiti žalbu Ministarstvu graditeljstva, obnove i prostornog uređenja HBŽ u nadi da će u odluci ovog ministarstva Vlade HBŽ prevagnuti pravda i pravo, a ne politikanstvo, politička trgovina i podrška bezakonju.

Mnogi se također čude da je općinskim vlastima draže gledati jedan zapušten prostor u širem središtu ionako zapuštenog i neurednog grada nego li dati dozvolu da se taj prostor uredi kako bi se vanjska slika grada barem donekle uljepšala i popravila”, zaključuje Župa sv.Josipa Drvar u svom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.