Biskup Bogović: povijest nam je iskrivljena i treba ju spasiti

Foto: Hrvoje Pilić

„U vremenu komunističke vladavine dogodili su se brojni zločini i među žrtvama sigurno ima velik broj mučenika. Još su uvijek u Hrvatskoj na djelu poslanici koji se bave interpretacijom hrvatske povijesti s ciljem afirmiranja i učvršćivanja pojedinih mitova i tendencioznih prikaza, kako su bili formulirani još u komunističkoj i jugoslavenskoj historiografiji“, rekao je vršitelj dužnosti direktora Glasa Koncila i njegov glavni urednik Ivan Miklenić na predstavljanju zbornika „Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine“ u dvorani „Tribine grada Zagreba“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tim su poslancima mediji vrlo otvoreni, osobito glavna struja javnog mnijenja koja danas zastupa to stajalište“, dodao je Miklenić i naglasio da je istina nepobjediva, ali da je i danas svaki doprinos važan.

U zborniku su objavljeni radovi s Međunarodnog znanstvenog skupa koji je organiziran u Zagrebu 25. i 26. travnja 2012. godine. Riječ je o izdanju Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij.

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović naglasio je tijekom predstavljanja zbornika „da nam je povijest iskrivljena i da ju treba spasiti“. Govoreći o situaciji u Hrvatskoj, primijetio je da izgleda kao da je država ostala bez orijentacije u odnosu prema komunističkom vremenu i Domovinskom ratu. Bogović je poručio da treba znati cijeniti žrtve i imati svijest o vrijednosti mučeništva. Citirao je hrvatskog biskupa i mučenika Alojzija Stepinca koji je govorio da je „komunizam Božja opomena za naše grijehe, bič Božji i da nakon njega može biti nešto dobro“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbornik je prisutnima također predstavio glavni urednik Časopisa za suvremenu povijest Nikica Barić i poručio da ne smiju biti zaboravljene ni ostale žrtve Drugog svjetskog rata. Naglasio je represivnost komunista prema Katoličkoj Crkvi i dodao: „Svakako smatram da Crkva može odigrati veliku pozitivnu ulogu. Ona je pokazala da se može mnogo toga napraviti, pomoći i doprinijeti istraživanjima“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.