Biskup Ivas – obnašatelji vlasti bešćutni, radnik je ponižen i ušutkan

Obilježavanje blagdana svetoga Duje, zaštitnika grada Splita, nastavljeno je danas misnim slavljem na Rivi, biskup šibenski Ante Ivas u propovijedi se osvrnuo na gospodarsku krizu u Hrvatskoj, naglasivši kako obnašatelji vlasti sve više zaboravljaju služiti narodu, postaju bešćutni, a rad i radnik je ponižen i ušutkan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procesija vjernika je u 10 sati krenula ispred katedrale Sv. Duje, te se kretala starom splitskom gradskom jezgrom duž Rive gdje je bio postavljen oltar za misno slavlje. U procesiji je sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi, a pridružili su joj se predsjednik Republike Ivo Josipović, te predstavnici javnog, političkog i kulturnog života Hrvatske.

“Splićanima želim puno uspjeha, želim im razvoj, bogatu turističku sezonu, te da Hajduk bude prvak”, želje su predsjednika Ive Josipovića Splićanima i njihovom gradu.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar je novinarima izjavio kako je cijela procesija bila veličanstvena, te da je iznimno zadovoljan načinom na koji je sve napravljeno organizacijski. “Nadam se da će i Crkva biti zadovoljna jer smo zaista dostojanstveno napravili procesiju, ali i ostale događaje vezane za našega zaštitnika”, kratko je prokomentirao Baldasar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenski biskup Ante Ivas, koji je predvodio misno slavlje na Rivi u svojoj propovijedi naglasio kako je od vitalne važnosti da Crkva i danas iziđe „naviještati evanđelje svakom narodu i plemenu i jeziku i puku“. I to svima, na svim mjestima, u svim okolnostima, bez oklijevanja, nevoljkosti i straha, dodao je.

Naglasio je kako danas vjernici nisu tek radi tradicije i još manje iz parade izišli sa Svetim Dujmom iz njegove katedrale u grad, na njegove ulice, kroz tržnice i luku, na Rivu, među narod Božji što ga Dujam svake godine okuplja.

“I nismo šetali mrtvaca kako neki iz zlobe i vlastite praznine i nemoći znaju reći. Nego zato što nam Dujam, u ime Kristovo za koje je mučenički umro, trajno donosi uvijek živu, uskrsnu Božju riječ života”, rekao je biskup Ivas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na aktualne prilike u Hrvatskoj – tešku gospodarsku krizu, nedostatak radnih mjesta i smanjenje radničkih prava, a naveo je i prikrivanje povijesnih činjenica, zanemarivanje branitelja, propagiranje antikulture, nasilno uvođenja i nametanja hrvatskom narodu stranih i pogubnih svjetonazora.

“Obnašatelji vlasti sve više zaboravljaju služiti narodu u istini i pravednosti. Postaju bešćutni. Lako i brzo zaboravljaju da birači nisu nikome dali božansku ili faraonsku, robovlasničku, fašističku, komunističku ili neku takvu sličnu vlast. Da se ne može govoriti o pravednom društvu bez ljubavi i istine”, rekao je biskup Ivas.

Poručio je da je domaćega kruha sve manje, te kako zemlja sve više zarasta u korov, ribari sve češće za večeru ne znaju što će.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rad i radnik je ponižena i ušutkana klasa. Mnoga su prirodna dobra, energenti i komunikacije u vlasništvu i pod utjecajem interesnih i ideoloških skupina. Povijesne istine se prikrivaju i prekrajaju. Žrtve, branitelji, njihove supruge, djeca, toliki mučeni i silovani, sve više se besramno zanemaruju, obespravljuju, bivaju posramljeni, izloženi progonima i ruglu”, naglasio je u propovijedi šibenski biskup Ivas.

Obilježavanje blagdana sv. Dujma u Splitu trajat će do nedjelje, 11. svibnja, a večeras se na rivi očekuje veliki koncert “splitske dice” Nene Belana i Marijana Bana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.