Blažević: HNK Ivana pl. Zajca ostat će kritičko, a ne političko kazalište

Foto: Fah

Kazališna sezona u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci počet će 16. rujna premijerom predstave “Majstor i Margarita” po romanu Mihaila Bulgakova i adaptaciji te dramaturgiji Dine Pešuta i u režiji Selme Spahić, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska drama u ovoj sezoni će, uz tu predstavu, premijerno izvesti predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, “Jesenju sonatu” Ingmara Bergmana u režiji Ane Tomović, Moliereov “Kritiku škole za žene” u režiji Igora Vuka Torbice, predstavu za mlade “Put oko svijeta u 80 dana” redatelja Matjaža Pograjca te u suradnji s Talijanskom dramom dječju predstavu “Čuvaj se vuka ili Crvenkapica” u režiji Giorgija Amodea.

Operna sezona počet će 3. listopada premijernom izvedbom “Werthera” Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana, a tijekom sezone će uslijediti premijere Verdijeva “Otella” u režiji Marina Blaževića, obnašatelja dužnosti intendanta HNK te “Era s onoga svijeta” Jakova Gotovca u režiji Larryja Zappije.

Koncertni program donosi 21 koncert, do kojih je deset komornih. Marin Blažević je izdvojio otvaranje koncertne sezone 14. listopada s programom u kojem je praizvedba djela riječkog mladog skladatelja Juraja Marka Žerovnika, kantate “Ištipana hartija” prema tekstu Janka Polića Kamova, koju je od njega naručilo riječko kazalište, te Beethovenova 3. simfonija (Eroica) i Straussove “Metamorphosen”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerne izvedbe Talijanske drame bit će “Priče s obale i mora” po tekstovima nekoliko autora Istre i Julijske krajine u režiji Franca Pera, Gianpiero Borgia će režirati “Cabaret D’Annunzio” Fabrizija Sinisija a Carlo Rossi “I buhe kašlju” prema tekstu Fulvia Tomizze. Talijanska drama ove godine slavi 70. godišnjicu osnutka pa će tom prigodom svečano postaviti na scenu “Gostioničarku Mirandolinu” Carla Goldonija koju će režirati Paolo Magelli.

Baletne premijere su dvodijelna cjelovečernja predstava koju čine moderni balet “Šah-mat” Raze Hammada i apstraktni balet Balazsa Baranyaija “Dogma” te neoklasični balet “Labuđe jezero” P.I. Čajkovskog u koreografiji Loranda Zachara.

Blažević je prije predstavljanja sezone, reagirajući na dio novinskog intervjua s potpredsjednikom HDZ-a i prvim na kandidacijskoj listi ove političke stranke za 8. izbornu jedinicu Olegom Butkovićem u kojem je Butković ustvrdio da je “u zadnje vrijeme riječki HNK u funkciji SDP-a”, pozvao toga političara da podigne karticu za pretplatu na kazališnu sezonu, koju mu je, kako je rekao, on osobno uplatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blažević je rekao da je riječki HNK u protekle dvije sezone bio, te da će ostati, “kritičko a ne političko kazalište, interaktivno, a ne konzumentsko te živo kazalište”. Rekao je da ga smeta da takve stavove iznose “oni koji u kazalište uopće ne dolaze”, rekavši da Butkovića nije nikad vidio u kazalištu pa ga čudi kako može imati tako izričit stav o programu. Pozvao ga je da pogleda predstave sljedeće sezone te da se uvjeri u točnost onoga što je iznio.

Blažević je izrazio žaljenje da se na taj način, kako je rekao, degradira i reducira trud 300 djelatnika HNK, koji su u protekle dvije sezone postavili 96 različitih projekata, među kojima tridesetak premijera i 60 koncerata.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo predstavljenom kazališnom sezonom. Očekuje nas vrlo zanimljiva sezona, u kojoj će svatko moći pronaći što voli te sam siguran da će biti uspješna kao prethodna sezone, rekao je, navevši da se to postiglo “unatoč problemima koji proizlaze iz tehničke vlade te nesklonosti zagrebačkog establišmenta kojem je Rijeka uvijek na rubu interesa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjsećamo, u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 31. kolovoza potpisan je ugovor između Kazališnog vijeća i Marina Blaževića o preuzimanju funkcije intendanta toga kazališta od 1. prosinca ove godine, unatoč tome što ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije potvrdio odluku riječkoga Gradskog vijeća o Blaževićevu imenovanju.

Hasanbegović odbio Blaževića za intendanta riječkoga HNK

HNK Rijeka jedino dobilo negativno mišljenje državne revizije

Također, prošle je godine Državna revizija je dala uvjetno mišljenja za 32 ustanove u kulturi, od njih 64 koje je analizirala. Nepovoljno mišljenje je dobilo jedino Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje su revizori utvrdili kako ni nakon deset godina otkako su ga zadnji put snimali, nije korigiralo nepravilnosti zbog kojih su mu tada dali uvjetno mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> HNK Rijeka jedino dobilo negativno mišljenje državne revizije – zbog razmetanja novcem i sklapanja mutnih poslova

Prigovor je upućen i na to da godišnji program rada nije uskladilo s financijskim planom, prihode i rashode ne planira prema izvorima financiranja, nije sredilo računovodstveno poslovanje, niti javnu nabavu obavlja propisno, navodi Poslovni dnevnik. Zanimljivo je kako je u 2013. HNK Rijeka imalo prihode 49 milijuna kuna, dok su rashodi premašili 50 milijuna.


> Oliveru Frljiću i Marinu Blaževiću prijeti kazna zatvora do tri godine zatvora

Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke početkom godine podnijeli su kaznene prijave državnom odvjetništvu protiv zaposlenika HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića i Marina Blaževića.

Zbog organiziranog performansa u lipnju prošle godine tadašnjem intendantu Frljiću i njegovom dramaturgu Blaževiću prijeti kazna zatvora do tri godine zatvora.

> Riječka udruga dragovoljaca kazneno prijavljuje Frljića i Blaževića

Također, prošle je godine Udruga dragovoljaca Domovinskog rata u Rijeci najavila podnošenje kaznene prijave protiv tadašnjeg intendanta HNK Ivana pl. Zajca Olivera Frljića i glavnog dramaturga te kuće Marina Blaževića zato što su na pročelju kazališta na Dan neovisnosti izvjestili zastavu duginih boja, simbol LGBT zajednice, umjesto hrvatske državne zastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.