Bogat program 65. Dubrovačkih ljetnih igara

Dubrovačke ljetne igre ove će godine od 10. srpnja do 25. kolovoza okupiti više od dvije tisuće umjetnika koji će na dvadesetak gradskih lokacija nastupiti u više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih izvedaba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovoga ljeta u Dubrovniku pod festivalskim sloganom ‘Zidovi od kamena, srce od umjetnosti’ neće biti ni lošeg vremena ni straha od njega”, kazao je danas u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) intendant 65. Igara Krešimir Dolenčić.

Najavio je “vrlo suvremeni festival s tradicionalnim programom” koji slavi Williama Shakespearea, obuhvaća velikane Georgija Para, Joška Juvančića, Ivu Brešana, Arsena Dedića i Alessandra Baricca, nekoliko premijernih dramskih naslova i niz koprodukcija i gostovanja te bogat glazbeni i zanimljiv likovni i filmski program.

Shakespeareovi “Romeo i Julija” prva su ovogodišnja dramska premijera koja će u prijevodu Luka Paljetka i režiji Jagoša Markovića biti izvedena 25. srpnja u renesansnom ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu. Na Držićevoj poljani 9. kolovoza premijerno će u režiji Krešimira Dolenčića biti izveden “Dundo Maroje”, najpoznatija i najizvođenija komedija Marina Držića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju će se premijerno u režiji Ante Vlahinića izvesti ulomci iz “Ratnog dnevnika” Džemile Bukovica.

I ove je godine na programu “Ekvinocijo” Ive Vojnovića u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. U dramskom programu gostovat će i predstava Splitskoga ljeta, Shakespeareov “Timon Atenjanin”, koji je premijerno lani odigran u režiji Georgija Para.

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, koreografski i redateljski dvojac Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevu poljanu neobarokni balet “Opasne veze”, po motivima istoimena romana Pierra Choderlosa de Laclosa i “Kvarteta” Heinera Muellera na glazbu Georga F. Handela, J. S. Bacha, Antonija Vivaldija i drugih majstora baroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt “Pisci u Sponzi” Mani Gotovac ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca (HDP) ove godine uz ostalo donosi premijernu izvedbu naslova “Ocean more” talijanskog autora Alessandra Baricca u adaptaciji Mani Gotovac i izvedbi varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a na programu su i drama “Bez odraza” Ive Brešana u izvedbi šibenskoga HNK i režiji Vinka Brešana te predstavljanje zbirke kratkih priča “Južna država” Ivana Vidića. U Kneževu dvoru održat će se večer Arsena Dedića pod nazivom “Pisac opće prakse”, a studentski teatar Lero gostovat će s “Pomrčinom” nastalom po zapisima Ruđera i Anice Bošković.

Likovne izložbe ponovno će biti dio popratnog programa Igara, a u povodu njihove 65. obljetnice u Palači Sponza i Multimedijalnom centru Visia bit će otvorena izložba “Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara”.

Bit će prikazani i filmovi koje su o Igrama snimali istaknuti redatelji poput Zvonimira Berkovića te predstavljena monografija kazališne glumice Neve Rošić, koja iduće godine slavi 60. obljetnicu rada, dodao je Dolenčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbeni program ove je godine u znaku baroka pa će u Dubrovniku gostovati talijanski Ansambl Concerto de’ Cavalieri, jedan od najslavnijih svjetskih orkestara Bachorchestra of the Gewandhaus Leipzig te francuski vokalno-instrumentalni sastav Le Concert Sprirituel.

Barokne vještine domaćih glazbenika predstavit će ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Hrvatski barokni ansambl. S baroknim repertoarom nastupit će i talijanski pijanist Andrea Padova, te soloflautist Bečke filharmonije Dieter Flury.

U Dubrovniku će gostovati i trio Davida Gazarova, Slovenski oktet, Kvartet tuba XL s trubačem Ericom Aubierom, Kvartet Tartini i brojni drugi, a nekoliko koncerata priredit će i Dubrovački simfonijski orkestar.

Program 65. Igara zatvorit će 25. kolovoza ispred crkve svetoga Vlaha Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i uz solistički nastup baritona Željka Lučića i sopranistice Lane Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.