Božidar Petrač i Borben Vladović kandidati za predsjednika DHK-a

Foto: fah

Aktualni predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač te Borben Vladović danas su na predizbornoj skupštini društva istaknuti kao kandidati za vodstvo te najstarije nacionalne organizacije pisaca, a tko će od njih dvojice u sljedećem mandatu biti na čelu Društva hrvatskih književnika znat će se 7. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada će na izbornoj godišnjoj skupštini biti izabrani i članovi Upravnog i Nadzornog odbora te Časnog suda i Odbora Fonda Miroslav Krleža, a kandidature za te dužnosti otvorene su do 28. svibnja.

Božidar Petrač, književni povjesničar, kritičar, antologičar, prevoditelj, pjesnik i publicist, rođen 1952. u Zagrebu. Osnovnu školu i Klasičnu gimanziju pohađao je u Zagrebu, gdje je završio studij komparativne književnosti, talijanskoga jezika i književnosti i francuskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Radio je u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, bio je lektor na Jagiellonskom sveučilištu u Krakovu. Godine 1989. uključio se u politički život i bio je zastupnik u prvom sazivu višestranačkog Sabora te savjetnik prvog predsjednika Republike. Bio je glavni urednik Vjesnika. Izvršni je urednik biblioteke „Vrhovi svjetske književnosti“, urednik biblioteka „Hrvatska katolička baština XX. stoljeća“ (Glas Koncila), „Sintagma“ (s Milivojem Solarom, AGM), „Media“ (Kršćanska sadašnjost) te glavni urednik nakladničke kuće „Alfa“. Prevodi sa francuskoga i talijanskoga jezika. U cjelini svoga književnog rada posebno se bavio obnovom kritičkoga i književnopovijesnoga zanimanja za odnos između književnosti i religije, posebice s obzirom na kršćansku duhovnost i njezin utjecaj i udjel u hrvatskoj književnosti, navlastito u pjesništvu. Priredio je, uz ostalo, niz knjiga izabrane poezije i proze, surađivao na projektima Croatica-Bibliografije (Institut za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu) Krležiana i Enciklopedija hrvatske književnosti (LZ „Miroslav Krleža“). Godine 2007.dobio je nagradu „Julije Benešić“ za najbolju knjigu hrvatske književne kritike, a 2008. nagradu „Rikard Jorgovanić“.

Borben Vladović, pjesnik, romansijer, novelist i dramski pisac, rođen je 1943. u Splitu. Školovao se u Splitu, Rijeci i Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao slavistiku i povijest umjetnosti. Umirovljen je kao urednik-dramaturg na Hrvatskom radiju gdje je uz redovito radiofonsko djelovanje uredio i četiri sveska zbornika Portret umjetnika u drami. Uredio je tematski broj Književne revije – Hrvatska radiodrama (Osijek, br. 2/2007.god.). Od 2002.– 2010. godine bio je glavni urednik Male knjižnice DHK, a od 2008.– 2011. predsjednik Društva hrvatskih književnika. Pojedine pjesme prevedene su mu na petnaestak stranih jezika te uvrštene u više hrvatskih i inozemnih antologija. Njegovo djelo prezentirano je u leksikonima i pregledima povijesti hrvatske književnosti. Dobitnik je Nagrade „Antun Branko Šimić“ (1970.g.), Nagrade grada Zaprešića (2001.), Nagrade MH Sisak “Sv.Kvirin” (2004.), Nagrade „Tin Ujević“ (2005.) i Nagrade „Dobriša Cesarić“ (2007.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo hrvatskih književnika (DHK) trenutačno ima 535 članova. Osnovano je u Zagrebu 22. travnja 1900. godine, a prvi predsjednik bio je Ivan Vitez Trnski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.