British Museum dobio novog direktora! Prvi stranac nakon 200 godina

Nijemac Hartwig Fischer danas je preuzeo British Museum te je postao prvi stranac na mjestu direktora te prestižne londonske institucije u zadnjih gotovo dvije stotine godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je velika čast. Nisam ni sanjao da bi me mogli predložiti za direktora ove velike britanske institucije”, kazao je taj povjesničar umjetnosti (53), prvi nebritanac na toj dužnosti nakon Talijana Anthonyja Panizzija koji je istu funkciju obavljao u 19. stoljeću.

Fischerovo imenovanje na čelo drugoga najposjećenijeg muzeja u svijetu, nakon pariškog Louvrea, potvrda je tendencije sve veće međunarodne mobilnosti kada su posrijedi imenovanja direktora velikih svjetskih kulturnih institucija.

Tomu u prilog ide i činjenica da drugim londonski muzejem po posjećenosti, Galerijom Tate, kao i Muzejem Viktorije i Alberta, najvećim muzejem primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu, upravljaju dvojica stranaca, Belgijac Chris Decron, odnosno Nijemac Martin Roth.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fischer je dosad bio direktor Državne umjetničke kolekcije u Dresdenu, a novu će dužnost preuzeti u proljeće 2016. i na tome mjestu zamijeniti Neila MacGregora koji Fischera smatra savršenim izborom te objašnjava kako muzej, njegovo osoblje, administrativna služba i kolekcija umjetnina imaju autentično međunarodni pečat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.