Četiri hrvatska filma na filmskom festivalu u Londonu

Foto: Thinkstock

U sklopu festivala 25. Filmskog festivala Raindance, što se održava u Londonu do 1. listopada, prikazat će se hrvatski filmovi, “Transmania” i “Ustav Republike Hrvatske” te manjinske hrvatske koprodukcije “Oslobođenje Skoplja” i “Roumena”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugometražni igrani omnibus “Transmania” nastao je u režiji 15 redatelja, od kojih je svaki snimao petominutni nastavak priče tek nakon pogledane samo zadnje minute prethodnog.

Autor koncepta i producent filma je David Lušičić, a film je do sada prikazan na festivalima u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Puli. Na festivalu u Barceloni osvojio je nagradu za najbolji narativni dugometražni film.

Film “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića, koji se nedavno vratio s Film Festivala Oostende u Belgiji sa svojom 23. nagradom po redu od premijere u Montrealu, na Raindanceu se prikazuje u natjecateljskom programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjinska hrvatska koprodukcija “Oslobođenje Skoplja” nagrađivana je povijesna ratna drama prikazana kroz oči desetogodišnjeg dječaka, u režiji Danila i Rade Šerbedžije. Riječ je o koprodukciji između makedonske produkcijske kuće Partysans, hrvatskih Lijeni Film i MP filmska produkcija te finske Art Films.

Dugometražna bugarsko-hrvatska koprodukcija “Roumena” u režiji Zornitse Sophije, do sada je prikazana na festivalima u Puli, Šangaju i Moskvi. Radnja filma je smještena u Bugarsku pod otomanskom okupacijom u 19. stoljeću.

Svim tim filmovima prikazivanje na Raindanceu ujedno je i engleska premijera, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, uz čiju su potporu filmovi snimljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival Raindance od 1992. prikazuje i promiče nezavisne filmove, a godišnje ima u prosjeku 16 tisuća posjetitelja i 500 gostiju filmskih profesionalaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.