Čovjek koji je objedinio kolumne Barbare Jonjić za Narod.hr u knjigu: ‘Ova knjiga je neka vrsta pulsa nacije ili glasa običnog malog čovjeka’

Foto: Narod.hr, fotomontaža

Nedavno je iz tiska izašla  knjiga naše kolumnistice Barbare Jonjić „Iz ImoCkog s ljubavlju“ koja bi uskoro trebala biti i predstavljena u Zagrebu i drugim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga je iz tiska izašla jesenas, desetak dana prije zagrebačkog Interlibera, najveće književne manifestacije u Hrvatskoj koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. U knjizi je objedinjeno 48 kolumni objavljenih u razdoblju od prosinca 2016. do prosinca 2017. godine na portalu Narod.hr. Tim povodom razgovarali smo s Tomislavom Zbožinekom, čovjekom koji je objedinio Barbarine kolumne te napisao predgovor za knjigu.

Narod.hr: Zbog čega ste odlučili objediniti kolumne Barbare Jonjić s portala Narod.hr u knjigu?

Tomislav Zbožinek: Ove kolumne sam odlučio objediniti jer sam naprosto smatrao da su ti tekstovi, pisani ikavicom ponosne Imotske krajine, toliko vrijedni da zaslužuju biti dostupni za širu javnost, ukoričeni ‘’za vječnost’’  kao trajni svjedok vremena, ali i kao doprinos očuvanju bogate hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Osim toga, ti tekstovi su toliko životni, prepuni emocija, ljubavi prema domovini Hrvatskoj, rodnom zavičaju, običajima, jeziku, obitelji, tradiciji, Bogu i vjeri, svih onih vrijednosti koje su toliko bliske našem hrvatskom narodu, a koje često sami možda ne znamo i/ili ne možemo izraziti kroz pisanu ili izgovorenu riječ, premda osjećamo i doživljavamo isto. A u ovim teškim vremenima ta domaća riječ je za sve nas toliko blagotvorna i ljekovita, potrebna kao utjeha i nada, te kao ohrabrenje za naš narod u domovini, ali i dijaspori diljem svijeta. Kao poticaj i inspiracija za sadašnje, ali također i za generacije koje dolaze. Zbog svih tih razloga smatram da je vrijedilo ići u taj projekt objavljivanja zbirke kolumni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Možete li nam opisati kako je tekao proces stvaranja knjige od kolumni objavljenih na portalu?

Tomislav Zbožinek:  Dugo sam nagovarao Barbaru, kao čitatelj njenih tekstova,  na objedinjavanje kolumni koje su tjedno izlazile na ovom portalu. Na kraju ju zapravo nisam niti uspio nagovoriti i uvjeriti da to učini i da objavi knjigu. Nju to u biti nije baš niti zanimalo, a rekao bih da je smatrala čak da tako nešto nije niti moguće. Nešto o tome sam napisao i u predgovoru knjige. Ona je samo željela imati te svoje tekstove objedinjene na jednom mjestu, za svoju djecu. Tako sam, uvidjevši da ju neću uspjeti uvjeriti kako treba objaviti knjigu kolumni, odlučio sam ići u projekt izdavanja knjige. Objedinio sam njezine kolumne, napravio u glavi koncept kako bi knjiga trebala izgledati, koncipirao uvod i napisao predgovor, odabrao naslov koji mi se nekako sam po sebi nametnuo i kojeg sam smatrao najprikladnijim, odnosno optimalnim, te isprintao tako pripremljeni materijal za buduću knjigu. Knjiga je već tada praktički bila dovršena, zaokružena cjelina. Trebalo je još naći nakladnika za objavljivanje knjige. Poslao sam ponudu na više adresa, a interes za objavljivanje knjige odmah je najkonkretnije pokazao izdavač Despot Infinitus, odnosno gospodin Zvonimir Despot, prepoznavši da se radi o izvrsnom projektu. Dogovorio sam sastanak s njim i u 10 minuta smo praktički utanačili sve detalje oko objavljivanja knjige. Uglavnom, da ne duljim, za otprilike nešto više od mjesec dana knjiga je izašla na svjetlo dana.

Narod.hr: Kada možemo očekivati promociju knjige “Iz ImoCkog s ljubavlju”?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Zbožinek: Promocija knjige još nije održana. U planu je svakako u skoro vrijeme predstavljanje knjige najprije u Zagrebu, gdje uostalom živi i najviše Imoćana. Zatim i u drugim gradovima u Hrvatskoj i susjednoj BiH, gdje god živi naš narod i gdje bude interesa za takav događaj. Ali moram napomenuti da knjiga uopće nije samo lokalnog ili regionalnog karaktera, niti namijenjena samo Imoćanima, kako bi se možda moglo pogrešno zaključiti prema naslovu knjige. Dapače, u knjizi se obrađuje široki raspon tema koje su jednako zanimljive i relevantne neovisno o regiji ili prostoru na kojemu živi naš narod. Knjiga je jako dobro prihvaćena i u Slavoniji, Dalmaciji, Lici, Bosni i Hercegovini, Istri, Zagorju… Naravno – i među našom dijasporom, diljem svijeta gdje god žive naši iseljenici i njihovi potomci. Tako da bi se promocije ove knjige komotno mogle održavati i na drugim kontinentima, od Sjeverne i Južne Amerike do Australije…

Narod.hr: Možete li nam reći nešto više o samoj knjizi te načinu na koji su prihvaćene Barabarine kolumne kod samih čitatelja?

Tomislav Zbožinek: Ljudi prepoznaju i identificiraju se s vrijednostima, promišljanjima i stavovima koji se promoviraju u tim tekstovima, a koje inače ne mogu čuti niti pročitati u našim mainstream medijima (koji pokrivaju više od 90% medijskog prostora) ovisnima od političkih i drugih interesnih skupina. Naš narod naprosto žudi za istinom i željan je iskrene, direktne, tople domaće riječi u tekstovima u kojima se otvoreno i bez uvijanja i podilaženja zlonamjernim, pokvarenim, korumpiranim, anacionalnim, antidomoljubnim i antikršćanskim strukturama moći progovara o temama iz naše svakodnevice. Svjedoci smo svakodnevnog medijskog ispiranja mozga, skrivanja činjenica i širenja laži, obmanjivanja građana, indoktriniranja i svojevrsnog medijskog terora. Počevši s javnom televizijom koju svi po zakonu financiramo.  Nepristrani izvori ili činjenice postaju suvišni. Svrha i cilj mnogih agencija za ispitivanje javnog mišljenja jest manipuliranje javnošću i utjecaj na izborni rezultat u korist određene političke opcije, a ne objektivno istraživanje. Mediji se koriste kao servis za zaglupljivanje, podjelu i indoktriniranje, pa tako primjerice naši mediji nerado pišu i govore o brojnim komunističkim zločinima štiteći njihove još živuće počinitelje i ideologe, a provode medijski linč i huškaju građane na hrvatske branitelje, junake Domovinskog rata. Propagiraju kulturu smrti, trivijaliziraju život, a neistomišljenike ismijavaju i lažima diskreditiraju po već ustaljenim šprancama još iz bivšeg sustava. Informacije se vrlo selektivno propuštaju, i to opet samo ono što prolazi filtere cenzure. Što reći, primjerice, o skandaloznom orkestriranom medijskom asistiranju udruženim savezničkim snagama vlasti i velikog dijela opozicije u još skandaloznijem sramotnom opstruiranju referendumske inicijative za promjenu ključnog – izbornog zakona i onemogućavanju izjašnjavanja volje građana na referendumu? O svim tim, i još brojnim drugim, za određene interesne skupine osjetljivim temama, u ovim kolumnama se piše otvoreno, beskompromisno, bez zaobilaženja i okolišanja, ali na vrlo duhovit način. Zato ova knjiga ima izuzetan značaj i kao neka vrsta pulsa nacije ili glasa naroda, odnosno glasa običnog malog čovjeka koji svakodnevno na svojoj koži osjeća  i trpi razne nepravde, prevare, izdaje, laži i krađe od onih koji i dalje drže poluge moći i upravljaju ovom državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu možete kupiti putem Web knjižare  http://mojaknjizara.hr/proizvod/iz-imockog-s-ljubavlju-2/, ili narudžbom na tel. 01-58 000 64 uz 10 posto manju cijenu i možete je dobiti pouzećem doma ili je podignuti i platiti na najbližem kiosku Tiska, prema dogovoru. Besplatna poštarina za RH.

Putem maila na: prodaja@despot-infinitus.com

Knjigu također možete kupiti u sljedećim knjižarama:

Znanje Zadar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školska knjiga Imotski

Menart Zagreb

Ljevak/Dobra knjiga Zagreb

Hoću knjigu Split

Hoću knjigu Rijeka

Školska knjiga Split

Znanje Split

Hoću knjigu Zagreb

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.