Dani austrijske kulture u Osijeku od 5. do 8. studenoga

U Osijeku se od 5. do 8. studenoga održavaju 5. Dani austrijske kulture koji donose niz raznolikih kulturnih događanja, a otvara ih 5. studenoga u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) gala koncert Ansambla komorne glazbe ‘Purpur’ iz Koruške koji “spaja uživanje u čokoladi i glazbi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ansambl sastavljen od mladih europskih talenata nastupit će s programom “Pure chocolate” koji će “dirnuti sva osjetila” a riječ je o “eksperimentu novog glazbenog doživljaja kroz kombinaciju glazbenog i lukulskog užitka”, ističe se u najavi programa.

“Uz djela najviše emocionalnosti i osjećajnog intenziteta, gostima koncerta bit će ponuđeni specijaliteti poznatog austrijskog proizvođača čokolade Zotter kako bi se postigao užitak posebne vrste. Slušatelj će tijekom koncerta biti potaknut da kuša određene vrste čokolade u skladu s glazbenim programom, kako bi se osjetilni doživljaji sluha i okusa stopili u jedno”, stoji u najavi.

“Dani” se nastavljaju otvorenjem izložbe suvremene austrijske fotografije “Arhivi, preraspodjele i premjeravanja – o austrijskoj suvremenoj fotografiji” u četvrtak, 6. studenoga, u Muzeju likovnih umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o izložbi koja se upravo prikazuje u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, nakon čega putuje u Osijek, a bavi se umjetnicima koji se služe fotografijom, “upuštajući se u izrazito konceptualno, eksperimentalno i procesualno bavljenje tim medijem”.

“Bavljenje mnogih austrijskih umjetnika fotografijom obilježeno je takvom analitičkom metodom rada, i to na fascinantan i u međunarodnom kontekstu osobit način”, stoji u najavi.

U petak, 7. studenoga, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici – Austrijskoj čitaonici kroz čitanje i igrokaz bit će predstavljena u Austriji poznata i omiljena dječja knjiga “Mali vitez” austrijske književnice Daniele Roemer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istog dana, u Muzeju Slavonije otvorit će se putujuća izložba Austrijskog kulturnog foruma “Nemirno zatišje pred buru – vrijeme prije 1914.”, sastavljena prigodom obilježavanja 100. obljetnice Prvoga svjetskog rata 1914.-2014. Izložba koja u Osijek dolazi nakon gostovanja na Sveučilištima u Zagrebu, Dubrovniku i Zadru te u Gradskom muzeju u Karlovcu ne predstavlja političko-vojnu već kulturno-znanstvenu dimenziju ‘burnih godina oko 1914.’ i značenje tog vremena za korak u modernu, a posvećena je kulturno i znanstveno vrlo produktivnom povijesnom razdoblju neposredno prije početka Prvog svjetskog rata.

U organizaciji Austrijskog kulturnog foruma i Grada Osijeka u subotu, 8. studenoga, u osječkom HNK-u održat će se okrugli stol “Prilika: Europska prijestolnica kulture? Iskustva iz Graza (2003. i Linza (2009.)”, zamišljen kao kulturno-politička razmjena ideja i iskustava između osječkih kulturnih institucija i predstavnika europskih kulturnih prijestolnica Graza 2003. i Linza 2009. Cilj je razmjena nedavnih iskustava obiju austrijskih europskih kulturnih prijestolnica s gradom Osijekom, koji se kandidira za tu titulu 2020., te diskusija o konceptima uspješne i održive kandidature.

Program ostvaren u suradnji Austrijskog kulturnog foruma i Grada Osijeka ima za cilj kroz Dane austrijske kulture nadovezat se na bliske povijesno-kulturne veze između Austrije i Slavonije te iskoristiti taj tradicijom bogat odnos kao temelj suvremenog kulturnog i društvenog dijaloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naš cilj nije nostalgično promatranje zajedničke prošlosti, već zajednička europska budućnost u kulturnom prostoru Podunavlja”, ističu organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.