Počeli Dani otvorenih vrata HAZU

Dvodnevnu manifestaciju “Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)”, na kojoj će biti javnosti otvorena palača HAZU te njezinih tridesetak znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru, u utorak je u atriju HAZU otvorio predsjednik Akademije Zvonko Kusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kusić je istaknuo kako je HAZU najviša znanstvena i umjetnička institucija u Hrvatskoj i jedna od temeljnih ustanova hrvatskoga naroda s tradicijom dugom 153 godine.

“Njezina je uloga promicanje najviših vrijednosti nacije”, rekao je Kusić dodavši kako je Akademija institucija bogata baštinom i velikim iskustvom danas otvorena javnosti i okrenuta budućnosti.

HAZU je spremna, smatra Kusić, suočiti se sa svim izazovima s kojima se suočava hrvatsko društvo kao dio globaliziranoga svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, Akademija se višestruko potvrdila kao vrhunski autoritet i pozicionirala kao stabilna institucija.

“Svojim autoritetom, sustavnim promišljanjem, nepristranošću i neovisnošću Akademija je institucija koja okuplja, mobilizira i motivira najbolje pojedince i skupine u društvu”, rekao je Kusić dodavši kako je HAZU siguran oslonac hrvatske nacije u turbulentnim vremenima.

“HAZU posebnu pozornost posvećuje brizi za očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta, koji se danas najbolje prezentira kroz afirmaciju hrvatske kulture”, istaknuo je podsjetivši kako je HAZU čuvarica brojnih spomenika hrvatskog slikarstva, kiparstva, arhitekture, književnosti i jezika, bez kojih bi hrvatski identitet bio znatno siromašniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom utorka i srijede u Akademijinim jedinicama posjetitelji će moći upoznati znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost HAZU i njezin doprinos izgradnji suvremene Hrvatske.

U prijepodnevnom dijelu manifestacije u HAZU će biti održano predavanje o utjecaju endemskoga ratovanja na zdravlje kasnosrednjovjekovnih i novovjekovnih hrvatskih populacija, te organizirana radionica o životu naših predaka.

U popodnevnom dijelu programa, uz ino, bit će predstavljene knjiga “Velika sinjska ljekaruša” i knjiga “Kirug na fronti: ratni dnevnik Vatroslava Florschuetza”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.