Don Damir Stojić: Mojih 10 najdražih svetaca i razlog zašto ih volim…

don damir stojić svi sveti
Foto: zupa-duhasvetoga-jarun.hr, don Damir Stojić, Facebook, iStock by GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Don Damir Stojić, poznati katolički svećenik, salezijanac, dugogodišnji studentski kapelan, župnik župe Duha Svetoga – Jarun u Zagrebu, uoči svetkovine Svih svetih objavio je popis svojih 10 najdražih svetaca i pojasnio zašto ih voli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ova svetkovina nas podsjeća da smo svi pozvani na svetosti”, istaknuo je.

Korisnike Facebooka pozvao je da u komentarima navedu svoje najdraže svetce.

> Don Damir Stojić: Smrt nije točka, već točka-zarez. Čovjeka ne čeka ništavan kraj
> Nova knjiga don Stojića ‘My propovijedi’: Inspirativan vodič za bolju pripremu za svetu misu

Objavu don Damira Stojića, koju je napisao u ponedjeljak, prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sutra slavimo svetkovinu Svih svetih. Ova svetkovina nas podsjeća da smo svi pozvani na svetosti. Donosim popis mojih 10 najdraži svetaca i razlog zašto ih volim…

(Napomena: B.D. Marija, sv. Josip i apostoli su posebna kategorija tako da ih ovdje ne navodim)

Sv. Ivan Brebeuf (1593-1649) – prolazio je velike krize i podnio je strašne torture zbog vjere u Isusa Krista. Njegova je mučenička krv sjeme vjere i kršćanstva u Kanadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sv. Damaz I., Papa (305-384) – optužili su ga za sve i svašta, ali je ustrajao opraštajući. Također, on je moj osobni zaštitnik.

Sv. Ivan Bosco (1815-1888) – dovoljno je pročitati njegov životopis pa ćete znati zašto je na ovom popisu. Kada sam sa 16 godina pročitao njegov životopis znao sam da ću postati salezijanac.

Sv. Augustin (354-430) – on je dokaz da svaki grešnik ima budućnost u Kristu i da svaki svetac ima svoju prošlost.

Sv. Ivan Pavao II. (1920-2005) – imam tisuću razloga zašto ga volim. Ovdje ću navesti samo tri: dao nam je teologiju tijela, otajstva svjetla u krunici i srušio je komunizam. Ipak, moram navesti još jedan razlog: toliko je volio nas Hrvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sv. Franjo Saleški (1567-1622) i sv. Ivana de Chantal (1572-1641) – navodim ih zajedno jer su bili nerazdvojni. Oni su dokaz kako ljubiti u Kristu. Također, don Bosco nije htio da se zovemo “Boscovci” (Bogu hvala na tome!) pa nam je dao ime po sv. Franji Saleškom – “zvat ćemo se Salezijanci”.

Sv. Terezija od Djeteta Isusa (1873-1897) – ona se nalazi na ovom popisu jer je posjedovala sve što meni najviše nedostaje. Zato se njoj molim.

Sv. Antun Padovanski (1195-1231)
– pošto imam hercegovačke korijene, u meni je duboko usađena ljubav prema sv. Anti. Molim se njemu za dar
propovjedništva.

Sv. Padre Pio (1887-1968) – komentar je suvišan. Ovaj popis je nezamislivo bez Padre Pia.

Bl. Alojzije Stepinac (1898-1960) – bez kompromisa je ljubio Boga, Crkvu, svakog čovjeka i Hrvatsku. On je moj uzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju navodim trojicu za koje se nadam da će uskoro biti proglašeni blaženim i svetim: G. K. Chesterton, papa Pio XII., mučenik don Juraj Gospodnetić i kardinal Franjo Kuharić.

Ps. U komentarima možete navesti vaše najdraže svece…”, zaključno je pozvao.

> Predstavljena knjiga ‘Don Damir odgovara’ Damira Stojića
> Priopćenje don Damira Stojića, župnika u sv. Mati Slobode, o oskvrnjivanju crkve

Gostujući lani u podcastu 55 minuta kod Željke Markić don Damir Stojić govorio je, između ostalog, o iskustvu blizine umirućima.
“Čovjeka ne čeka ništavan kraj – naša smrt su vrata, ne točka, nego točka zarez i u tome leži naša nada čak i kad prolazimo kroz iskustvo patnje i smrti. S druge strane, ono što suvremena kultura nudi je – ništavilo”, naglasio je.

Vrlo zanimljivo gostovanje pogledajte u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.