Don Ivo Jelinović (Gruda) – mladi svećenik žrtva velikih partizanskih pokolja 1944. godine u Dubrovniku i okolici

zupskiportal.hr

Don Ivo Jelinović bio je mladi svećenik iz Grude u Konavlima. Ubijen je 1944. godine od partizana kada je imao svega 25 godina. Sve to događalo se u vrijeme ulaska partizana u Dubrovnik i njihovih strašnih zločina nad građanima Dubrovnika i okolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se da su don Ivu Jelinovića partizanski krvnici živog zatukli u batinama. Rodna Gruda odužila mu se spomenom i bistom u dvorištu crkve.

Riječ je o manjem dijelu danas poimence poznatih 697 žrtava ubijenih od partizana (369 civila i 327 ratnih zarobljenika) s dubrovačkog područja, a koje su partizani pobili nakon “oslobođenja” 1944. godine. 

Don Ivo Jelinović – žrtva strašnih zločina partizana u Konavlima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomen ploča žrtvama partizanskih zločina u Grudi (Konavle)

Gruda misa 26

Photo: dubrovačka-biskupija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva na Grudi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić služio je ovog vikenda misu za don Iva Jelinovića, Antuna Kordu, Cvijeta Bratoša, Nika Glavića, Antuna Pali, Iva Alamata, Nika Cvjetkovića i Nika Obradovića, kao i sve druge žrtve Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata na području Konavala. Nakon mise za sve njih se pomolio pred bistom don Iva Jelinovića, konavoskog svećenika iz ove župe okrutno ubijenog u 25. godini života i spomen pločom s imenima Konavljana koji su s njim odvedeni i pogubljeni na Korčuli, a koje su župljani ove župe postavili u dvorištu crkve, piše liberoportal.hr

Spominjući se svih žrtava Drugog svjetskog rata i poraća na ovom području dubrovački biskup je kazao kako nas krv žrtava Domovinskog rata koje su svjedoci našeg vremena opominje da ne smijemo zaboraviti jer ako zaboravimo, kao što smo zaboravili i šutjeli o ovim žrtvama, povijest i njezine tragične stranice će se ponoviti.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruda misa 22

Photo: dubrovačka-biskupija.hr

Bistu don Iva Jelinovića je napravio akademski kipar Tomislav Kršnjavi, a postavljena je ispred župne crkve povodom 100. godine rođenja i 75. godine svećenikove mučeničke smrti. Na zvonik mrtvačkog zvona postavljena je ploča s imenima ostale sedmorice Konavljana stradalih zajedno s njime, a to je dar obitelji Miha Klaića. Troškove cijelog ovog projekta popola su podijelili Općina Konavle i župa Presvetog Trojstva.

Župnik don Josip Mazarekić zahvalio je svima na suradnji, pomoći i darovima. Zahvalio je posebno svima onima koji su podnijeli žrtvu života u Konavlima za koje se molilo na misi kazavši kako je Bog bio s njima u tim trenucima te istaknuo kršćanske poruke ljubavi, života vječnoga i uskrsnuća. Mi želimo da nas ti naši mučenici prate svojom molitvom i zagovorom, poručio je. Dodao je i kako se do danas ne zna gdje su njihovi zemni ostaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju obreda ispred crkve okupljenima se obratio i autor biste akademski slikar Kršnjavi zahvalivši na iskazanom povjerenju da radi skulpturu don Iva Jelinovića kojeg je, kad se malo upoznao s njegovim životom i mučeništvom, doživio kao sveca na nebu te mu se molio za zagovor dok je radio. Doživio ga je kao svećenika zagledanog u Krista koji je ljubav i kojem je on žrtvovao svoj život, te izrazio nadu da je to u bisti bar djelomično uspio izraziti.

Ivo Jelinović rođen je 6. travnja 1919. u Grudi (Konavle) od oca Ante i majke Jele, rođene Mostahinić. Za svećenika je zaređen u Dubrovniku 28. veljače 1943. godine. Prva i posljednja svećenička služba bila je služba župnika u rodnoj župi. Tu je služio do listopada 1944. godine kada su ga uhitili partizani te je s još sedmero Konavljana odveden na Korčulu. Prema nekim svjedočanstvima ubijen je batinjanjem sve dok nije izdahnuo. Presuda „osuđen na strijeljanje“ napisana je s nadnevkom 19. studenog 1944. godine, što bi mogao biti  datum umorstva.

Gruda misa 23

Photo: dubrovačka-biskupija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.