Don Petar Palić novi hvarski biskup

Foto: fah

Zvona katedrale Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru, kao i zvona po svim župama mjesne Crkve oglasila su točno u podne u petak 9. ožujka vijest za vjernike Hvarsko-bračko-viške biskupije. Hvarski biskup Slobodan Štambuk objavio je u to vrijeme u hvarskoj katedrali dijecezanskim svećenicima odluku o imenovanju mons. Petra Palića, novim hvarsko-bračko-viškim biskupom. Tom odlukom o imenovanju novoga hvarskoga biskupa papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe mons. Štambuka koje je dosadašnji biskup zatražio 2016. godine. Biskup Štambuk 1. ožujka te godine napunio je kanonsku dob i sukladno propisima kanonskoga prava zatražio odreknuće od službe biskupa Hvarske biskupije. Objavi imenovanja novoga biskupa trootočke biskupije nazočili su generalni vikar mons. Stanko Jerčić, kanonici Stolnoga kaptola u Hvaru, dekani: brački Toni Plenković, hvarski preč. Emil Pavišić i pristigli dijecezanski svećenici triju otoka. Objavi imenovanja novoga biskupa nazočili su i redovnici i redovnice koji žive i djeluju u gradu Hvaru, predstavnici gradskih vlasti, izaslanici iz drugih općina i različitih institucija u gradu Hvaru, donosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Štambuk pročitao je pismo apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppea Pinta o Papinu imenovanju novoga biskupa mjesne Crkve. „Vaš zamjenik koji će od sada upravljati dijecezom u Hvaru je vlč. Petar Palić”, istaknuo je mons. Štambuk iz odluke o imenovanju nakon čega se prolomio veliki pljesak okupljenih u hvarskoj katedrali. Biskup je, zatim, ukratko, poslije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, podsjetio na život novoimenovanoga hvarskoga biskupa. Napomenuo je da novi hvarski biskup dolazi iz Dubrovačke biskupije. Mons. Palić dugo je vremena bio na različitim službama, a vijest o imenovanju za hvarskoga biskupa zatekla ga je na službi generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije, pojasnio je mons. Štambuk.

Župni vikar u Hvaru Ivan Jurin pročitao je, zatim, životopis novoga hvarsko-bračko-viškoga biskupa. Biskup Štambuk je izrazio radost zbog imenovanja mons. Palića za hvarskoga biskupa. „Kao dosadašnji biskup ove Hvarsko-bračko-viške biskupije, 55. biskup po redu, pozdravljam moga brata, 56. biskupa u povijesti ove trootočke biskupije. Pozdravljam i radujem se”, poručio je mons. Štambuk. Istaknuo je da ga je u četvrtak 8. ožujka nazvao i apostolski nuncij mons. Pinto pitavši ga je li zadovoljan imenovanjem novoga hvarskoga biskupa. „Ja sam vrlo zadovoljan”, poručio je biskup Štambuk, popraćen velikim pljeskom Božjega puka. Izrazio je nadu da će mons. Paliću brojne službe koje je obnašao u Crkvi pomoći u vođenju biskupije koja mu je povjerena. „Primam biskupa Petra kojega je sadašnji Petar u Rimu papa Franjo zakonito imenovao za biskupa. Priznajem ga, prihvaćam ga i želim istaknuti da je on, kad preuzme Hvarsku biskupiju, i moj biskup kojega ću nastojati slušati. I vas sve pozivam da to isto učinite”, poručio je mons. Štambuk.

Najavio je da će novoimenovani hvarsko-bračko-viški biskup Palić na otok Hvar doći na Uskrsnu srijedu, 4. travnja, kada će se susresti s biskupijskim svećenicima na Misi posvete ulja u Vrbanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.