Dr. sc. Krunoslav Puškar: Najveći plod naših konferencija katoličkih muškaraca jest velik duhovni rast sudionika

krunoslav puškar
Foto: Konferencija katoličkih muškaraca

Povodom 3. konferencije katoličkih muškaraca „Budi muškarac”, koja će se održati 17. i 18. lipnja u zagrebačkom hotelu „International”, razgovarali smo s dr. sc. Krunoslavom Puškarom, organizatorom već tradicionalne konferencije koja će se ovoga puta održati uživo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: Krunoslave, iza vas su dvije online konferencije katoličkih muškaraca. Kakve su bile reakcije sudionika? Kako to da se konferencija ove godine održava uživo?

Dr. sc. Krunoslav Puškar: Tako je, 2020. i 2021. održali smo, zbog aktualnih mjera, dvije vrlo uspješne online konferencije koje je preko različitih platformi popratilo gotovo 10.000 katoličkih muškaraca. Ove smo se godini odlučili, zahvaljujući ukinutim mjerama, održati konferenciju uživo, u pravom smislu te riječi, kako bi se sudionici mogli lakše i bolje upoznati i povezati, a to je ono najvažnije kod održavanja konferencija.

Narod.hr: Kakve se teme nalaze na vašim konferencijama? Što današnje katoličke muškarce najviše zanima?

Dr. sc. Krunoslav Puškar: Na svakoj se konferenciji mogu očekivati različite, pomno odabrane teme koje mogu dati cjelokupnu sliku autentične katoličke muževnosti jednome muškarcu. Ovo su neke od ovogodišnjih tema: duhovna formacija, duhovni boj, razlučivanje životnog poziva, predbračna i bračna čistoća, ljubav i poštovanje u vezi i braku, odgoj djece, liderstvo i poduzetništvo, tjelovježba i još mnoge druge… To su teme koje su uvijek aktualne, a ujedno i važne za svakoga katoličkog muškarca.

Narod.hr: Koji se govornici očekuju na ovogodišnjoj konferenciji?

Dr. sc. Krunoslav Puškar: Neki od 20-ak govornika koje se mogu očekivati ove godine su: fra Mario Berišić, pater Stjepan Ivan Horvat, Franjo Adanić, Darko Andročec, Ante Bilaver, David Cindrić, Ivan Džanko, Pere Eranović, Ivan Fabić, Kristijan Glavaš, Veseljko Kralj, Zlatko Krznarić, Luka Marušić, Josip Vučko, Zvonimir Žulj itd. Kako se može vidjeti, na konferenciji će sudjelovati i svećenici, ali i angažirani laici. Svake se godine trudimo uključiti nove govornike koji će ponuditi svoj pogled i iskustvo na gorenavedene teme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: Svake godine imate i drugo geslo konferencije? Koje je geslo ovogodišnje konferencije? Zašto ste se za njega odlučili?

Dr. sc. Krunoslav Puškar: Dobro ste primijetili. Svake godine imamo neku istaknutu i glavnu temu konferencije, kojoj svaki govornik daje svoj doprinos svojim izlaganjem. Ovogodišnje je geslo: „Evo, činim nešto novo; već nastaje. Zar ne opažate?” (Iz 43, 19). Od početka godine mi je ovaj citat dolazio u pamet i osjetio sam poticaj da on bude geslo naše konferencije. Osluškujući Božji poticaj razlučio sam kako je to uistinu proročki citat koji sjajno najavljuje izvanredne Božje zahvate u životima muškaraca u ovo izazovno vrijeme, osobito onih muškaraca koji će sudjelovati na našoj konferenciji.

Narod.hr: Je li bilo izvanrednih Božjih zahvata na dosadašnjim konferencijama? Znate li možda za kakve plodove?

Dr. sc. Krunoslav Puškar: Bogu hvala, bilo ih je. Nakon održavanja konferencije najljepše je odmoriti se čitajući povratne informacije sudionika. Neki od plodova za koje znamo su: oslobođenje od ropstva pornografije, oslobođenje od ropstva kocke, razlučeni pozivi, sklopljeni brakovi, spašeni brakovi, odluka za dijete (više), odluka za posvojenje i(li) udomljavanje, odluka za otvaranje vlastita obrta itd. Međutim, najveći plod za koji znamo jest velik duhovni rast sudionika konferencije, a to je u biti temelj za sve ostalo.

Narod.hr: Do kada traju prijave za konferenciju? Kako se zainteresirani katolički muškarci mogu prijaviti?

Dr. sc. Krunoslav Puškar: Prijave traju do 15. lipnja ili do popunjenja mjesta. Broj mjesta je, nažalost, ograničen pa savjetujemo svima da se što prije prijave. Prijaviti se mogu preko stranice www.budimuskarac.com, na kojoj će naći i detaljan program konferencije, ali i biografije naših govornika. Veselimo se konačnom susretu uživo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: Hvala vam na intervjuu za naš portal. Želimo vama, govornicima i sudionicima blagoslovljenu još jednu konferenciju katoličkih muškaraca „Budi muškarac”.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.