Ravnateljica KB ‘Sveti Duh’ želi ukinuti važne preglede za rano dijagnosticiranje karcinoma

Ana-Maria Šimundić
Foto: snimka zaslona

Pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Dragan Jurčić uputio je dopis Stručnom vijeću KB Sveti Duh glede odluke nove ravnateljice Ana-Marije Šimundić o prekidu izvođenja pretraga na gastroenterologiji koje su važne u ranoj dijagnostici karcinoma gušterače kao i drugih organa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku objavljujemo dopis prof. dr. sc. Dragan Jurčića:

“Potaknut mišljenjem ravnateljice naše ustanove prof. dr. sc. Šimundić o zatvaranju započetog programa izvođenja endosonografije (EUS) na našoj Klinici koje je iznijela na sastanku održanom 25. 5. 2022. g. u njenom uredu, a kojem je bio nazočan i prof. Galić, obraćam vam se zamolbom da podržite moj zahtjev kao i zahtjev svih kolegica i kolega gastroenterologa koji iskazuju bezrezervnu suglasnost i podršku, kao i stavu stručnog kolegija interne klinike donešenom na sastanku održanom u petak, 27. 5. 2022.g., o nužnosti nastavka izvođenja programa EUS-a u našoj ustanovi.

Tradicija izvođenja UZV procedura u “Svetom Duhu” kreće od njenih početaka izvođenja u Hrvatskoj

Naime, tradicija izvođenja UZV procedura u našoj ustanovi je vrlo duga i zapravo kreće od njenih početaka izvođenja u našoj državi. Uz ginekološki ultrazvuk kao metoda se razvijao i ultrazvuk abdomena po čemu smo bili prepoznatljivi u široj regiji, posebice kroz rad prof.dr. Ante Bilića i njegovih suradnika na ovom području. Ovdje se odvijao i poslijediplomski studij iz ultrazvuka, tečajevi prve kategorije (izvode se i danas), objavljene su brojne publikacije uključujući i nastavne udžbenike – knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, unatoč našim tvrdokornim nastojanjima nismo uspjeli uvesti u praksu EUS sve donedavno. Naime, konačno smo uspjeli nabaviti potrebnu opremu i urediti prostor na što je sve skupa utrošeno oko 3 milijuna kuna. Prethodno smo svoje kolege slali na edukaciju u druge ustanove kako bi pohvatali bazične vještine. Kada smo konačno našu opremu stavili u pogon, dogovorio sam s kolegom gastroenterologom iz KB Dubrava, prof. dr. sc. Ivicom Grgurevićem da dolazi povremeno u superviziju i edukaciju našega mladog kolege dr. Bekića koji je krenuo s izvođenjem endosonografije. Kroz proteklih nekoliko mjeseci (od studenoga 2021. do veljače ove godine) uspješno je izvedeno oko 15-ak procedura s uzimanjem bioptičkog materijala iz utvrđenih promjena na organima što je bilo ključno u postavljanju konačne dijagnoze.

Kada smo mislili da smo uspješno riješili „porođajne muke“ uvođenja nove pretrage, pojavila su se dva problema: anestezija i nabavka anesteziološkog aparata na čemu inzistira prof. Nesek te plaćanje prof. Grgureviću za edukaciju. Naime, planirali smo prof. Grgurevića angažirati kroz 6 mjeseci kako bi kolega Bekić mogao samostalno i kompetentno izvoditi ovu, za nas novu, dijagnostičku metodu. I to se onda počelo razvlačiti tako da smo morali prekinuti započeti program izvođenja EUS-a do daljnjega.

Endosonografiju mogu raditi u OB Zadar i OB Požega, ali ne i u KB “Sveti Duh”

Međutim, ono što me posebno neugodno iznenadilo, da ne kažem „šokiralo“ je stajalište ravnateljice, prof. Šimundić, da mi ne trebamo tu pretragu te da je nećemo dalje izvoditi jer je neisplativa zbog navodno malog broja pretraga. Mislim da je ovakvo razmišljanje opasno i izuzetno štetno kako za sadašnjost, tako i budućnost gastroenterologije na Sv. Duhu. Naime, dičimo se kako smo klinička, sveučilišna i ne znam kakva još bolnica, a nismo u stanju pružiti uslugu svojim pacijentima poput endosonografije koju rade u OB Zadar i OB Sl. Požega!!! Ako gledamo područje koje pokriva naša bolnica onda vidimo da je to oko 250.000 stanovnika računajući dio Zagreba i okolice koje nama prema HZZO-u gravitira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali broj pretraga koje je navela ravnateljica kao razlog neizvođenja je u početku, dok se ne svlada vještina izvođenja, a poslije taj broj rapidno raste. Ne trebam napominjati važnost ove pretrage u ranoj dijagnostici karcinoma gušterače kao i drugih organa, evaluaciju promjena po jednjaku i gastroduodenumu, uzimanju ciljanih biopsija itd. To je nama jako dobro poznato koji smo u ovoj praksi svakodnevno kao i kolegama abdominalnim kirurzima s kojima interferiramo u ovom području.

Svi su ostali zaprepašteni

Na isti način smo uveli i ERCP u našu standardnu praksu zahvaljujući edukatoru prim. Supancu koji je nesebično pomagao i dolazio u našu ustanovu dok kolege nisu adekvatno usvojile novu tehniku i vještinu. Razgovarao sam s više gastroenterologa izvan naše ustanove na ovu temu i svi su ostali zaprepašteni i iznenađeni na takav odnos prema gastroenterologiji naše bolnice napominjući da smo i Referentni centar MZRH za određeno područje gastroenterologije te da i u tom kontekstu moramo razvijati struku, a ne gasiti je. Molim kolegice i kolege Stručnog vijeća bolnice na čelu s njegovim predsjednikom, prof. Galićem, da podupru ovaj naš zahtjev za nastavkom izvođenja endosonografije u KB Sveti Duh te potpomognu rješenju ranije navedenih kočnica. U nadi da nam je zajednički cilj unaprijediti našu gastroenterologiju, a ne gasiti je, srdačno vas pozdravljam”, zaključio je prof. dr. sc. Dragan Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.