Evo što su poručili mons. Križić i mons. Puljić nakon novog imenovanja

Foto: fah, montaža narod.hr

Sveti Otac Franjo imenovao je nadbiskupom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Zdenka Križića, dosadašnjeg Gospićko-senjskog biskupa, objavila je Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj. Tim su se povodom oglasili mons. Križić i dosadašnji upravitelj mons. Želimir Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mons. Zdenko Križić novi je splitsko-makarski nadbiskup

Donosimo u cijelosti obraćanje dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića koje je uputio prigodom objave imenovanja splitsko-makarskim nadbiskupom u petak 8. rujna 2023. u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću.

“Draga braćo svećenici, poštovani predstavnici medija!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upriličili smo ovaj susret jer je danas u 12.00 sati Sveta Stolica službeno objavila vijest o mom imenovanju za splitsko-makarskog nadbiskupa, a to znači da će Gospićko-senjska biskupija uskoro dobiti novog biskupa.

Ja sam zahvalan papi Franji zbog povjerenja koje je imao u mene povjeravajući mi, poslije Zagrebačke, našu najveću nadbiskupiju, čija povijest datira od prvih stoljeća kršćanstva.

Iznenađen imenovanjem zbog svoje dobi

U poslušnosti sam prihvatio ovo imenovanje koje je i mene iznenadilo, prije svega zbog moje dobi, a poodmakla dob je redovito povezana s oslabljenim snagama i načetim zdravljem. S druge strane sam duboko svjestan da Isusov poziv nosi sa sobom imperativ da njegov učenik mora davati i trošiti svoj život ako ga želi sačuvati, pa ću i ja nastojati, sa svojim skromnim snagama, davati se i trošiti u služenju braći i sestrama u novoj nadbiskupiji u koju me providnost šalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moje imenovanje za gospićko-senjskog biskupa bilo je obznanjeno na svetkovinu Marijina navještenja, kome je posvećena gospićka katedrala, a imenovanje za splitsko-makarskog nadbiskupa se obznanjuje na blagdan Marijina rođenja koji se posebno slavi u solinskom prasvetištu Gospe od Otoka. Svoju pastirsku službu sam stavio pod Marijinu zaštitu i njezin trajni zagovor.

Koristim odmah priliku da pozdravim svećenike, redovnike, redovnice i vjernike Splitsko-makarske nadbiskupije kojima dolazim s ljubavlju i iskrenošću srca. Ne mogu ne priznati da proživljavam slično iskustvo koje je imao apostol Pavao kada je trebao poći u Korint kamo ga je Gospodin slao. On piše: „Ja priđoh k vama slab, u strahu i u veliku drhtanju“ (1Kor 2,3).

‘Znam svoje slabosti’

Tako se nekako osjećam i ja. Strah je prije svega u tome da li ću moći dati sve ono što Gospodin i Crkva Splitsko-makarske nadbiskupije od mene očekuje? Znam svoje slabosti, ali me jedino tješi istina da je Duh Sveti taj koji vodi Crkvu, i da ona stoji na čvrstoj Stijeni-Kristu, te da se od nas samo traži da budno slušamo njegov glas i neustrašivo idemo za Njim. Duboko sam svjestan da su u tom hodu nasljedovanja Njega puno važnija koljena nego stopala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isus je jasno rekao da su i ovce i janjci njegovi, a mi pastiri im trebamo samo služiti iskrena i čista srca. Ostaje mi da trajno molim Gospodina da to doista i  bude njegovim srcem. Zato se iskreno preporučam u molitve vjernicima moje nove biskupije i s njihovim molitvama računam, a oni su već postali dionici mojih svakodnevnih molitava.

Zahvala svima

Želim ovom prilikom od srca zahvaliti svećenicima, redovnicima i redovnicama Gospićko-senjske biskupije u kojoj sam djelovao više od sedam godina. Jako sam zavolio narod ove biskupije koji mi je prirastao srcu. Jednostavan i fin narod koji jako drži do svoje vjere i svoje Crkve, koji je kroz povijest puno propatio, ali se nikada nije predao.

Zahvaljujem svećenicima i redovnicima Gospićko-senjske biskupije na finoj suradnji i zauzetom pastoralnom radu, napose onima u Ordinarijatu jer smo živjeli kao jedna mala obitelj. Sve ih nosim u srcu i u molitvama.

Hvala svim časnim sestrama na teritoriju naše biskupije, a napose sestrama koje djeluju u Ordinarijatu biskupije. Koliko puta su me ganule svojim radosnim služenjem i požrtvovnošću, usprkos dobi i dobro načetom zdravlju. Nisu svjesne koliko su mi dragocjenih pouka svojim životom podarile!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvala i svim drugim suradnicima: kako onima u Ordinarijatu tako i onima u pastoralu, a to su katehete i katehistice, učitelji u vjeri.

Hvala i svim civilnim institucijama na teritoriju naše biskupije s kojima sam uvijek imao izvrsnu suradnju u svim selima, općinama i gradovima.

Hvala i vama medijskim djelatnicima na vašem izvještavanju o životu Crkve u Gospićko-senjskoj biskupiji koji su bili, u ogromnom dijelu, vrlo objektivni i dobronamjerni.

Zahvalan sam svima koji su molili i koji će moliti za mene da i u novoj sredini ispunim Božja očekivanja. Osjećam da apostol Pavao i meni danas upućuje onaj imperativ poziva koji je jednom uputio biskupu Timoteju: „Čuvaj vjeru i dobru savjest“ (1Tim 1,19). To mi je iskrena želja. Neka mi Njegova milost u tome pomogne.

Obraćanje mons. Puljića prigodom imenovanja splitsko-makarskog nadbiskupa

Donosimo u cijelosti obraćanje dosadašnjeg apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimira Puljića prigodom imenovanja mons. Zdenka Križića novim splitsko-makarskim nadbiskupom u petak 8. rujna 2023. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

https://www.youtube.com/live/dowbGkJcpoE?si=_3RBCOj75fpAzlcQ

“Započet ću ovo druženje jednom slikom iz Lukina evanđelja gdje stoji zabilježeno kako je jednoga dana „Isus pošao na goru gdje je proveo noć u molitvi. Kad se razdanilo, izabrao je između učenika dvanestoricu, koje je prozvao apostolima“ (Lk 6, 12-13). Oni su zapravo bili plod njegove molitve.

Prije pola godine preuzimajući upravu ove časne Nadbiskupije uputio sam (14. ožujka) svim ustanovama poziv na molitvu za novog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije. Pola godine, dakle, molilo se po našim crkvama i samostanima za Crkvu, Papu, biskupe, svećenike i Bogu posvećene osobe. Posebice se molilo za novog nadbiskupa koji će „narodu biti uzor svetosti i revni navjestitelj Kristove istine“, te „poput svetog Dujma Bogu ugoditi, a povjereno stado tješiti, blagoslivljati i Isusovim putem hrabro i razborito voditi.“

Imenovanje novog pastira

Danas sam vas pozvao službeno vam priopćiti da su naše molitve uslišane. Prije tri dana dobio sam službenu obavijest iz Nuncijature u kojem stoji da je Sveti Otac imenovao gospićko-senjskog biskupa, mons. Zdenka Križića, novim splitsko-makarskim nadbiskupom.

U nedavnom razgovoru u emisiji „Vidljivi tragovi“, prije petnaest dana, na upit „kad će biti imenovan novi nadbiskup?!“ odgovorio sam kako to „znaju samo odgovorni u Vatikanu“. Dodao sam ipak da su mi prije pola godine u prigodi imenovanja Apostolskim upraviteljem, obećali kako bi to „moglo biti do jeseni“. Našalio sam se „kako nisu precizirali do koje jeseni, ove i sljedeće“. Drago mi je ipak što se to dogodilo prije početka ove jeseni.

Čuli smo iz biografije našeg novog nadbiskupa kako je nakon studija teologije upisao specijalizaciju iz duhovnosti na Papinskom institutu „Teresianum“ u Rimu gdje je 1978. napisao magistarski rad „Biblijski likovi u djelima sv. Terezije Avilske“. Kao dobar poznavatelj duhovnosti ove crkvene naučiteljice, uzeo je za biskupsko geslo njezine poznate riječi: „Bog sam dostaje!“ To je rečenica koju je ona napisala na papiriću i čuvala stalno u svom časoslovu, a glasi: „Neka te ništa ne zbuni i ne uplaši. Sve prolazi. Bog se ne mijenja – ostaje uvijek isti…Tko posjeduje Boga, tome ništa ne fali. Bog je jedini posve dostatan“.

‘Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje’

Zahvalni smo Svetom Ocu za dar mons. Zdenka Križića ovoj nadbiskupiji. Vama koji ste nazočili ovom činu, posebice djelatnicima obavijesnih sredstava, koji će svojim izvješćem popratiti ovo imenovanje.

Koristim prigodu već sada čestitati mons. Križiću na ukazanom povjerenju i od srca zahvaliti što je prihvatio biti naš novi nadpastir, pa mu već danas iskazujemo svoju naklonost i odanost uz riječi srdačne dobrodošlice u Grad sv. Dujma.

Ovdje će skupa s klerom i povjerenim pukom „moći otkrivati ljepotu crkvenosti, bogatstvo otajstava, te sklad zajedništva“ kako je svojevremeno zborio mons. Križić kod preuzimanja biskupije u Gospiću prije sedam godina. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.