Evo što sve trebate znati o obredima Velikog petka

Foto: fah

Na Veliki petak Isus je na sebe uzeo grijehe svijeta i u Njemu je trpljenje dobilo svoj smisao, te donosi plodove. Isus Krist na križu dokaz je Božje ljubavi, te objavljuje njenu tajnu: Božju ljubav može se razapeti i probosti svojom ljudskom zloćom, no ne može je se uništiti jer ona uskršava – Isus je umro da bi čovjeka za vječnost oživio!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najzanimljivija imena kojima se nazivao Veliki petak u prošlosti svakako su ona koja u sebi kriju pripremu za Uskrs. Tako se može naći naziv „Petak prije velike noći“ ili „Feria sexta maior“, tj. Veliki petak.

Na Veliki petak nema svete mise, nego postoje samo obredi Velikog petka.

Boja koja se koristi u liturgiji je crvena, boja mučeništva i pobjede (a ne crna kao nekada), čime se naglašava da ovaj dan nije dan tuge, već razmatranja smrti Kristove kao izvorišta našega spasenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom dijelu liturgije svećenik dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje (prostracija) i tiho se moli.

Evanđelje koje se čita na Veliki petak je Muka, i to po Ivanu. Muka se čita ili pjeva na svečan način.

Drugi dio liturgije Velikoga petka obilježen je klanjanjem križu, koje u svojoj dinamici s jedne strane govori o drvetu kao nositelju smrtnoga ploda, a s druge o drvetu koje nosi plod života. Govori dakle o napetosti, prizivajući otajstvo proslave i Isusova božanstva. Prekriveni se križ nosi do oltara, u pratnji upaljenih svijeća. Križ se otkriva u tri stupnja, svaki put uz pjevane riječi: »Evo drvo križa…« te svaki put podižući intonaciju zapjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svakoga od tri zaziva vjernici kleknu i mole u šutnji.

Nakon toga svaki vjernik dolazi do oltara i klanja se križu ili ga ljubi.

Osobito su dojmljivi tužbalice-prijekori (»Improperies«) u kojima se čuje Božje pitanje: „Puče moj, što učinih tebi?“ Bog svome narodu govori što je sve za njega učinio, a on mu je ipak uzvratio razapinjanjem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći dio liturgije je pričest, i to s hostijama koje su posvećene na Veliki četvrtak. Nakon toga se iznosi Presveto (Kristovo tijelo u pokaznici) iz crkve, kao znak Kristove smrti.

Crkva zatim uranja u tišinu iščekivanja Uskrsnuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.