(FOTO) 153. obljetnica rođenja sluge Božjega Ivana Bonifacija Pavletića

Foto: Sisačka biskupija

U nedjelju 25. lipnja u crkvi  BDM Snježne u Kutini misa poldanica podsjetila je da je u njoj točno prije 153 godine kršten dječačić Ivan Pavletić, rođen istoga dana u obližnjem selu Zbjegovači. Život ga je kao mladog  izučenog postolara odveo izvan domovine, a u žaru vjere  u Italiju, među redovnike Družbe Sinova Bezgrješne.

Tu je ponio redovničko ime brat Bonifacije, a danas (točnije od svibnja prošle godine) je sluga Božji. Prerano je u dosljednoj žrtvi za potrebite preminuo u 33. godini života (1897.). Spominjući se 120. obljetnice Bonifacijeve smrti valja podsjetiti: njegova subraća kao živi svjedoci govorila bi – preminuo je svetac.

U minula dva desetljeća da se ta činjenica  i u Crkvi i potvrdi, spomenom na njegov lik i djelo i neizostavno pobožnostima, osobito skrbe u njegovom rodnom kraju. Doslovce – Bonifacije se vratio kući.

Predvodeći i propovijedajući na misnom slavlju p. Mariano Passerini pred brojnim Kutinčanima, čestitajući im i Dan državnosti, poučivši Bonifacijevom posvećenošću, rekao je: Ivan Bonifacije, naš sugrađanin, čiji je danas rođendan, u svojih malo godina posvećenog života, podario se svima koje je susretao. Zadatak koji mu je Učitelj povjerio bio je naviještati Božju nježnost. Ovaj naš sugrađanin vapio mu je neprestano svojim životom. A mi se prečesto stidimo što smo kršćani, izjavljujemo da smo vjernici, ali s puno zagrada, s brojnim prigovorima, kako bi ipak ostali “moderni”. Vapite s krovova.  

Bonifacije je znao, ne samo u crkvi, ne samo u sakristiji, ne samo u malom krugu svojih prijatelja, navješćivati Božju blagost svojim životom. On je učinio vidljivom Božju dobrotu služenjem bolesnicima, najpotrebnijima, odgajanjem siročadi u vjeri i poučavanjem u radu, svjedočenjem evanđeoske vjere mladim redovnicima. Vjera je bila dugo skrivena u tabernakulima, nismo imali hrabrosti dopustiti da zahvati naše živote.Imamo potrebu produbiti svoju vjeru, skinuti prašinu navika i tradicionalizma, te ponovno otkriti ljudsko i suosjećajno, vjerodostojno i razumno lice Boga Isusa Krista.

Ugodu mise činila je i od kutinskog župnika prečasnog Dragutina Papića objava da je dan ranije u Sisačkoj biskupiji za svećenika zaređen Danko Bizjak (inače na pomoći kutinskoj župi), a koji je potom vjernicima uputio svoj mladomisnički blagoslov.

Nakon mise vjernici su se uputili do spomen-poprsja Ivana Bonifacija Pavletića (rad akd. kipara Ivana Durakovića) koje je bilo urešeno darivanim cvijećem prisutnih, među kojima i kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića i njegove zamjenice Sonje Repić.

Taj čin pratila je izvedba himne posvećene Bonifaciju Mješovitog pjevačkog zbora Dr. Gustav Baron. Nakon toga u dvorištu Družbe izveden je vrlo dopadljiv dramski prikaz djece iz dramske skupine Župe blaženog Alojzija Stepinca iz Budaševa kojega je pripremio Siniša Medarić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ Sisačka biskupija