(FOTO) Biskup Križić u Dubrovniku: ‘Molit ćemo sv. Vlaha da i dalje štiti vrednote ovoga grada’

Dubrovnik, 03.02.2020. - Svečanim misnim slavljem pred dubrovačkom katedralom Dubrovčani su u ponedjeljak obilježili 1048. Festu svetog Vlaha, zaštitnika grada, uz tradicionalnu procesiju s moćima svetog Vlaha u pratnji barjaka ulicama povijesne jezgre grada. Na fotografiji Zdenko Križić. foto HINA/ ml

Blagdan je svetog Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano misno slavlje u Dubrovniku započelo je zvonjavom crkvenih zvona, pjesmom mješovitog katedralnog zbora i zbora župe sv. Križa uz pratnju orgulja. Ove godine misnom slavlju prisustvovali su predstavnici vlasti na svim razinama, među kojima aktualna predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Plenković, gradonačelnik Franković i župan Dobroslavić.

Mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup čestitao je Festu sv. Vlaha i kazao kako se malo koji grad saživio sa svojim nebeskim zaštitnikom kao Dubrovnik.

„Ne znamo kako se on ovdje pojavio, on ušao je u nutrinu srca žitelja ovoga grada. Postao je moćni zaštitnik i sigurnost ovoga grada. Molit ćemo ga da i dalje štiti ovaj grad, prati ga i pomože te da štiti vrednote ovoga grada, plemenitost, kulturu i znanosti, vrednote čovjekoljublja i slobode. Molim ćemo gospodina da ove vrednote nikad ne napuste ovaj grad i njegove žitelje“ kazao je na početku euharistijskog slavlja mons. Križić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanom euharistijskom slavlju je među mnoštvom prisustvovao i politički vrh države uz gradonačelnika Mata Frankovića i župana Nikolu Dobroslavića, a ulicama Grada održana je svečana procesija s moćima svetog Vlaha i Isusovom pelenicom. Stradun je bio prepun vjernika koji su došli pozdraviti sv. Vlaha, hodočasnika u narodnim nošnjama iz Primorja, Konavala, Župe, otoka ali i ostalih dijelova Hrvatske.

Gradom prošla svečana procesija

Svečana procesija s moćima sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, nakon svečanog pontifikalnog misnog slavlja na Parčevu svetkovinu 3. veljače, krenula je od katedrale Gospe Velike, Ulicom od Puča, pored Onofrijeve fontane, Stradunom, kroz crkvu sv. Vlaha i natrag do katedrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset nadbiskupa i biskupa sudjelovalo je u procesiji, a moći glave sv. Vlaha u procesiji je prvo nosio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, zatim predvoditelj središnjeg misnog slavlja mons. Zdenko Križić, a potom ostali nadbiskupi i biskupi. Moći glave sv. Vlaha koje se nose u procesiji u Dubrovnik su donesene davne 1026. godine za vrijeme nadbiskupa Vitala, o čemu je svjedočanstvo ostavio ljetopisac Milecije, a kasnije je za njih izrađen i prekrasni relikvijar.

Ostale moći koji se na ovaj dan iznose iz riznice nosili su svećenici, a vjernici pored kojih je procesija prolazila su im dodirom i poljupcem mogli iskazati štovanje. Među moćima bile su i ostale moći sv. Vlaha te moći hrvatskih svetaca koje se čuvaju u katedrali. Mladi u narodnim nošnjama iz Župe dubrovačke nosili su relikviju Isusove pelenice i baldahin poviše nje.

Meditativna čitanja uz hod procesije kroz Grad čitala je Ivana Lenert, a katedralni zborovi pod ravnanjem prof. Maje Marušić pjevanjem su cijeloj procesiji davali pobožno ozračje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U procesiji su sudjelovali i ostali svećenici, redovnici, redovnice svih redova s područja biskupije u svojim redovničkim odjelima, barjaktari s barjacima dubrovačkih župa, zajednica, udruga kao i društvenih institucija, mladi i oni stariji vjernici u narodnim nošnjama, dubrovački skauti, mladi animatori te hodočasnici iz raznih krajeva Hrvatske. I ove godine na Festu su pristigli Janjevci, stanovnici Boke kotorske koji će u nedjelju svečano proslaviti svoga zaštitnika sv. Tripuna, hodočasnici iz drugih biskupija i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Među mnoštvom na Festi mogli su se vidjeti i turisti kojih ovih dana borave u Dubrovniku.

U hodu procesije sudjelovali su i državni dužnosnici među kojima i predsjednica Republike, premijer, izaslanik predsjednika Sabora, ministri, predstavnici raznih institucija i osobe iz društveno-političkog i kulturnog života, predstavnici županije te Grada Dubrovnika koji slavi svoj dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.