(FOTO) Dan Kravat pukovnije počasna satnija obilježava na zagrebačkom Dolcu

Foto: Fah

Počasna satnija Kravat pukovnije u ponedjeljak cjelodnevnim programom na zagrebačkom Dolcu obilježava svoj dan – Dan Kravat pukovnije, prigodnim natjecanjima i vojno – povijesnim igrama, u kojima mogu sudjelovati i Zagrepčani te turisti.

Ovo je već osmu godinu zaredom da ta popularna hrvatska vojna postrojba, odjevena u replike odora hrvatskih vojnika iz 17. stoljeća, svoj Dan obilježava u srcu Zagreba.

Foto: Fah

Svečano obilježavanje Dana Kravat pukovnije počelo je u 11 sati tradicionalnim “Blagoslovom stijega i stroja“ na misi u Crkvi Svetog Marka, a nakon mise, na trgu Sv. Marka, na kojem se nalaze i Vlada RH i Hrvatski sabor, održana je svečana prisega ovogodišnjih novaka Počasne satnije Kravat pukovije.
U 17 sati, na platou Dolca, počet će središnji dio proslave, uz natjecanja i vojno – povijesne igre Kravat pukovnije, koje će uključiti streličarstvo, borbe za buzdovan, natjecanja “Sabljom na tikvu“ i druge zanimljive discipline.

U svim natjecanjima mogu sudjelovati i Zagrepčani i Zagrepčanke, kako i turisti, a predviđen je poseban program za najmlađe ljubitelje Kravat pukovnije, među kojima i jahanje na ponijima.

Kuhat će se i vojnički grah kojim će pripadnici Počasne satnije Kravat pukovnije počastiti sve natjecateljice i natjecatelje te građane koji će se pridružiti proslavi. Bogat cjelodnevni program proslave Dana Kravat pukovnije potrajat će do 21 sat, na platou Dolca.
Proslavu Dana Kravat pukovnije zajednički organiziraju Počasna satnija Kravat pukovnije i neprofitna ustanova ‘Academia Cravatica’ (AC), pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba. Povorku će predvoditi Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije, i njegov zamjenik Hrvoje Bušić.

Kravat – pukovnija je autorska zamisao Marijana Bušića – ravnatelja AC-a i utemeljitelja šireg projekta “Hrvatska – domovina kravate”.

Odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz 37-godišnjeg rata u 17. stoljeću, Počasna satnija svojim programom aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini. Taj projekt potvrdio se kao originalan i iznimno atraktivan turistički proizvod koji promovira Zagreb i Hrvatsku kao prijestolnicu kravate.

Počasna satnija Kravat pukovnije od 10. srpnja 2010. izvodi program smjene straže i ophoda užim središtem grada Zagreba. Sezona Kravat pukovnije ove je godine počela na Uskrsni ponedjeljak 17. travnja, nastupi se redovito održavaju svakog vikenda, a ove će godine trajati do 18. listopada i obilježavanja Dana kravate.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs