Povodom Dana državnosti kravat pukovnija na ulicama Zagreba

Kravat pukovnija
Zagreb, 30.05.2021. - Na Dan državnosti Republike Hrvatske Academia Cravatica u suradnji s Turistièkom zajednicom Grada Zagreba uprilièila je sveèanu Smjenu straže Kravat pukovnije na zagrebaèkim ulicama. Ceremonija smjene straže zapoèinjati æe u 11 i završavati u 12,35 sati svake subote, te utvrðenim državnim praznicima i u sveèanim prigodama. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Na Dan državnosti Republike Hrvatske 30. svibnja otvorena je svečana Smjenu straže Kravat pukovnije na zagrebačkim ulicama.

U Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.) nakon zatišja u ratu s Turcima Hrvati se po prvi puta odlaze boriti u Europu, kao plaćenici u sklopu carske vojske. Ratovali su pretežito kao laki konjanici često zajedno s lako naoružanim pješacima. Postrojbe bi se raspuštale na koncu pohoda i vojne sezone i okupljale ponovno sljedećega proljeća za novu vojnu kampanju. Ovi laki konjanici, naoružani kratkim puškama, gotovo uvijek se u carskim zapovijedima nazivaju “Hrvatima” ili “hrvatskim arkebuzirima”.

Upravo je ova povijesna činjenica osnovni poticaj za ono što su mnogi žitelji grada Zagreba i Hrvatske imali priliku gledati zadnjih godina kako u staroj gradskoj središnjici glavnog grada tako i po cijeloj domovini – riječ je o uprizorenju Smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije.

Smjene straže će se održavati kontinuirano do 18. listopada – i to svake subote, utvrđenim državnim praznicima i ostalim svečanim prigodama, najavljuju iz Academie Cravatice.

Ove godine, postrojavanje i pokret pješačkog postroja Kravat pukovnije održat će se ispred Etnografskog muzeja, te će na istom mjestu biti upriličen i završetak ceremonije. Obnovljena Smjena straže Kravat pukovnije, utemeljena na povijesnim činjenicama, moći će se vidjeti u ceremoniji na atraktivnim turističkim lokacijama.

Počasna satnija Kravat pukovnije zasigurno je izvanredan primjer kulturnog i tradicijskog blaga s kojim Hrvatska raspolaže.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr