(FOTO) Dr. sc. Esther Gitman dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Splitu: ‘Stepinac zaslužuje svu ljubav i poštovanje’

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Dan Sveučilišta u Splitu obilježen je u petak svečanošću u Hrvatskom narodnom kazalištu na kojoj su, uz ostale nagrade i priznanja, dodijeljeni počasni doktorati dr. sc. Esther Gitman, prof. dr. sc. Ludwigu Steindorffu, prof. dr. sc. Igoru Rudanu i prof. dr. sc. Ivanu Đikiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plakete su uručene akademiku Davorinu Rudolfu, akademiku Dinku Kovačiću prof. emeritusu Zvonku Rumboldtu, prof. dr. sc. Jakovu Miličiću, akademiku Nenadu Cambju i prof. dr. sc. don Slavku Kovačiću, a posebnu rektorovu zahvalu dobili su akademik Zvonko Kusić i prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Zahvale su dodijeljene i bivšim rektorima Sveučilišta u Splitu.

Ivan Đikić novinarima je nakon svečanosti među ostalim rekao kako je važno što splitsko sveučilište cijeni kvalitetu, ima fokus na znanstveni i obrazovni rad, a istovremeno na odgoj studenata i društva. Rekao je da shvaća da je njegov doktorat dio angažmana koji je darivao tom sveučilištu posljednjih 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatska danas ima ozbiljan demografski problem koji može negativno utjecati na budućnost zemlje. O tome se treba puno razgovarati i zato sam ovdje, jer se moramo fokusirati na budućnost i djecu koja će ostati u Hrvatskoj raditi, da imamo dovoljno doktora, a ne manjak liječnika”, rekao je Đikić.

Podsjetimo, dr. sc. Ivan Đikić imao je negativnu ulogu prilikom smjene ministra Pava Barišića, kada ga je, zajedno s dr. sc. Jurom Zovkom, optužio za plagiranje i kršenje akademske procedure. Pravorijekom Sveučilišta u Augsburgu, na kojemu je Pavo Barišić doktorirao, pokazalo se da su optužbe neistinite te su one odbačene.

Dr. sc. Gitman: “Alojzije Stepinac zaslužuje svu ljubav i poštovanje”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničarka Esther Gitman, poznata po istraživanju hrvatsko-židovske povijesti i autorica knjige o Alojziju Stepincu, novinarima je rekla da počasni doktorat za nju znači da je ispunila sve svoje dužnosti, poručivši da “Alojzije Stepinac zaslužuje svu ljubav i poštovanje”.

Uoči svečane proslave rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić te dekani Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Bolanča i Kemijsko-tehnološkog fakulteta Igor Jerković potpisali su Sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima.

Suradnja splitskoga i zagrebačkog sveučilišta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva će fakulteta od akademske godine 2019./2020. izvoditi zajednički sveučilišni diplomski studij na engleskom jeziku Chemical and environmental technology.

Rektor Boras novinarima je tim povodom rekao da su zagrebačko i splitsko sveučilište stožer hrvatskoga visokog obrazovanja i znanosti, te da su izvrsno povezani i kvalitetno surađuju.

Istaknuvši da se mora uspostaviti stabilno dugogodišnje financiranje visokoga obrazovanja i znanosti te da se, po Strategiji, iz proračuna treba izdvajati 1,4 posto BDP-a, Boras je istaknuo da projekcije pokazuju da će ono ostati u najboljem slučaju na 0,8 posto.

“Ono što nudi programski ugovor koji nam je ponudilo ministarstvo praktički smanjuje taj relativni odnos na 0,6 posto u četiri godine i zato mi još uvijek pregovaramo. Mi kao dva najbolja i najvažnija sveučilišta moramo osigurati financiranje. Ne može se očekivati da dajemo vrhunske rezultate prema svijetu ako smo financirani 60 do 70 posto manje nego što je to prosjek”, poručio je Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor splitskoga sveučilišta Dragan Ljutić ustvrdio je da je Split, što se tiče studiranja, postao internacionalno usmjeren grad. S tim sveučilištem, dodao je, žele surađivati brojna druga sveučilišta.

Usto je istaknuo da Splitu nedostaju studiji komunikologije i novinarstva, ali i studij farmacije i stomatologije.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u izjavi novinarima nakon središnje proslave rekla je kako sva sveučilišta trebaju imati osnovnu razinu financiranja, no oni koji postižu bolje rezultate trebaju biti i bolje financirani.

“U tom je smislu ministarstvo do jučer sveučilištima uplatilo 333 milijuna kuna za studentske subvencije”, rekla je Divjak dodavši kako je važno da se uz autonomiju njeguju i transparentnost i odgovornost za rezultate.

Na pitanje novinara odgovorila je da znanost treba financirati u većem iznosu, jer sve države koje drže do razvoja gospodarstva moraju ulagati u znanost i obrazovanje, no i upravljanje sveučilištima treba biti takvo da njeguje izvrsnost, da daje prilike mladima izvrsnima i da na taj način osigurava uvjete za one koji mogu vući naprijed.

“To je naša zajednička misija. Najveći dio sredstava dobivaju naša dva najveća sveučilišta, a to su zagrebačko i splitsko”, kazala je ministrica Divjak.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.