Dr. Pavo Barišić za Narod.hr: ‘Sada je bjelodano čija je znanstvenička vjerodostojnost došla u pitanje i kakve su nakane bile u pozadini’

Foto: Fah

Priopćenje Sveučilišta u Augsburgu odbacilo je sve optužbe vezane uz doktorski rad dr. Pava Barišića, kojima je on, u vrijeme obnašanja dužnosti ministra znanosti i obrazovanja bio nesmiljeno izložen.

Komentirajući za Narod.hr dr. Pavo Barišić istaknuo je kako su optužbe Sveučilištu u Augsburgu bile upućene četiri dana prije nego što se u Hrvatskom saboru glasovalo o povjerenju njemu kao ministru znanosti i obrazovanja.

Sveučilište u Augsburgu: ‘Pavo Barišić nije samoga sebe plagirao’ – hoće li se HNS ispričati?

U komentaru za Narod.hr donedavni ministar znanosti i obrazovanja podsjetio je i na svoju izjavu iz veljače prošle godine, kada su se prvi put pojavile opužbe protiv njega, ističući da je pravorijek Sveučilišta u Augsburgu potvrdio ono što je i sam tada iznio.

Izjavu koju je tada uputio javnosti, a možete ju pročitati u nastavku, završio je riječima:
“Valja se samo nadati da će svjetlo lomače biti dovoljno snažno da osvijetli ne samo one pod kojima je zapaljena nego i one koji je svojim treščicama hrane.”

Upitan za završni komentar, uputio je na svoje riječi iz spomenute izjave: „Ako je ovdje nešto neetično, onda je to kampanja sustavne difamacije mojega znanstvenog i ljudskog dostojanstva kojoj su se priključila potpisana dvojica znanstvenika. Postavlja se pitanje s kojom namjerom to čine.“ Dodaje kako je sada posve bjelodano čija je znanstvenička čestitost i vjerodostojnost došla u pitanje i kakve su nakane bile u pozadini.

Priopćenje iz Augsburga

Konačno priopćenje Sveučilišta u Augsburgu navodi:

»U veljači 2017. Sveučilištu u Augsburgu izneseni su prigovori protiv g. prof. dr. Pave Barišića koji se odnose na disertaciju pod naslovom »Svijet i etos. Hegelov stav prema propasti Zapada« koju je u ljetnom semestru 1989. predao na tadašnjem Filozofskom fakultetu I Sveučilišta u Augsburgu.

Po primitku završnih izvještaja obaju sveučilišnih tijela kojima je povjereno da ispitaju iznesene prigovore Sveučilište u Augsburgu usvojilo je konačan stav da glede spomenutog predmeta

A) nije došlo do povrede općih »Načela za postupanje u slučaju sumnje na nedolično znanstveničko ponašanje« Sveučilišta u Augsburgu te da se nadalje

B) ne može utvrditi ni povreda Pravilnika o promaknuću tadašnjega Filozofskog fakulteta I Sveučilišta u Augsburgu koja bi opravdala da se g. Barišiću pripiše namjera svjesne prijevare i da se u skladu s tim poduzmu daljnje mjere.«

Tko je podnio prijavu?

Optužujući ga za plagiranje i kršenje akademske procedure, dr. Barišića prijavili su dr. sc. Ivan Đikić i dr. sc. Jure Zovko, a temeljem tih, tada još nedokazanih optužbi, u Saboru je bilo pokrenuto izglasavanje povjerenja njemu kao ministru, 9. veljače 2017. Nepovjerenje nije izglasano: protiv je bilo 72 zastupnika, a za 49 zastupnika.

Među glasnijima u kampanji protiv ministra Barišića bio je HNS na čelu s Ivanom Vrdoljakom, današnji koalicijski partner HDZ-a, koji je nakon sklopljene koalicije, na ministarsko mjesto predložio svoju kandidatkinju, Blaženku Divjak.

Izjave dr. sc. Đikića

Zanimljivo je napomenuti da je i nakon prvoga očitovanja predsjednice Sveučilišta u Augsburgu prof. dr. sc. Sabine Doering-Manteuffel jedan od prijavitelja dr. sc. Ivan Đikić u svojoj izjavi objavljenoj u Večernjem listu 2. kolovoza 2017. (https://www.vecernji.hr/vijesti/pavo-barisic-ivan-dikic-plagijat-1186251) uporno tvrdio kako u Augsburgu „nisu rekli da nije autoplagirao“ te je dokazivao kako je „takav postupak poznat pod nazivom ‘autoplagijat’“. Sada je napokon Sveučilište u Augsburgu mjerodavnim pravorijekom utvrdilo neosnovanost „prigovora o autoplagijatu“ (Selbstplagiatsvorwürfe).

Još je čudnovatije to što je u najnovijem očitovanju dr. sc. Đikić izjavio da nije ni imao uvid u original disertacije nego je prijavu podnio na temelju objavljene knjige koja se razlikuje od prvotne verzije doktorata. Postavlja se pitanje o znanstvenoj etičnosti takva postupka.

Tko je dr. Barišić?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Prof. dr. dc.Pavo Barišić diplomirao je studij prava Pravnom fakultetu te studij filozofije i njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakutetu, na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a doktorirao je na Sveučilištu u Augsburgu. Znanstveni je savjetnik na Institutu za filozofiju u Zagrebu, a bio je redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Dužnost ministra znanosti i obrazovanja obnašao je u početku mandata vlade Andreja Plenkovića, od 19. listopada 2016. do 9. lipnja 2017.

Dr. Barišić trenutačno se nalazi na studijskom boravku na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu. Odazvao se kao gostujući istraživač na poziv ugledne Zaklade Alexandera von Humboldta koji mu je upućen u znak „priznanja za znanstvene radove u njegovu znanstvenom području i njegov prinos znanstvenoj suradnji s njemačkim kolegicama i kolegama stručnjacima“. Iz tiska izlazi u nakladi Nomos iz Baden-Badena njegova nova knjiga o kozmopolitskoj demokraciji koju izdaje zajedno s akademikom Henningom Ottmannom.

 

 

Izvor: narod.hr