Župa u Slavonskom Brodu uvodi mise na engleskom za strane radnike

brodu
Izvor: Ika, foto: MIHELC/TOLIĆ

U Župi Bezgrešnog Srca Marijina u Slavonskom Brodu na Budainci, po prvi put je 30. lipnja slavljena misa na engleskom jeziku za strane radnike katolike koji žive i rade na području Slavonskog Broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od njih su svake nedjelje, pa čak svakodnevno, dolazili na misu na hrvatskom stoga su župljani s domaćim župnikom Tomislavom Ćorlukom unaprijed obavijestili te radnike i okupili ih na posebnom za njih organiziranom euharistijskom slavlju.

>Strani radnici u RH i u Njemačkoj: Trebaju li znati jezik, kulturu, imati iskustvo?

Prije mise na raspolaganju za ispovijed na engleskom jeziku su bili susjedni župnici Krešo Čutura i Božidar Nađ. Misu je predvodio o. Josip Brnjić, prošlogodišnji mladomisnik. Čitanja je pročitala Katarina Tolić, a pjevale su župljanke. Okupilo se preko 30 stranih radnika.

Nakon mise, sudionici su pozvani na okrjepu u župnu dvoranu. Radnici su izrazili želju da misa za njih bude svake nedjelje u 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strani državljani u Slavonskom Brodu su uglavnom iz Indije i Filipina. Najviše ih je nastanjeno u blizini tvornice „Đure Đakovića“, na Budainci i Jelasu. Do sada su neki od njih išli na misu u Malu crkvu, crkvu sv. Obitelji, crkvu Duha Svetoga ili na Budainku. Neki su ovdje već 18 mjeseci, neki pola godine, neki dva mjeseca, javlja IKA.

>Liberalizacija tržišta i uvoz stranih radnika: Cvjeta biznis agencija za zapošljavanje

Uočena je potreba da im se priprave tekstovi mise u tiskanom obliku ili da ih se projicira na ekran kako bi mogli što bolje sudjelovati. Na kraju su župljani izmijenili telefonske kontakte s pojedinim radnicima te se zajedno fotografirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.