Pobjeda desnice u Francuskoj: Hoće li Mbappe spakirati kofere i napustiti Euro?

mbappe
epa09627619 Paris Saint Germain's Kylian Mbappe reacts after scoring the 1-0 lead during the UEFA Champions League group A soccer match between Paris Saint-Germain (PSG) and Club Brugge in Paris, France, 07 December 2021. EPA/Ian Langsdon

Prema izlaznim anketama stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora u nedjelju. Jedan od najvećih favorita Europskog prvenstva 2024., reprezentacija Francuske, igra protiv Belgije u ponedjeljak u 18 sati. Hoće li Kylian Mbappe zaigrati, s obzirom na svoje ranije izjave? Vjerojatno hoće, jer Francusku čeka još jedan izborni krug 7. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremna ljevica tvrdi da nikada neće dopustiti pobjedu desnice, ali srećom njih se to ne pita. Na izborima su glavni birači. U jednoj državi u kojoj predsjednik ima faraonske ovlasti jedno je kada o “građanskom ratu” govore članovi nekih manjih stranaka, bez obzira na političko usmjerenje, a sasvim je drugo kad to govori predsjednik u klasičnom predsjedničkom sustavu. To već miriše na prijetnju, i političku ucjenu, tako se rađaju diktatori. Francuska je sklona diktatorskim ‘skretanjima’.

Naravno, za dugo razdoblje monarhizma, ali i za vrijeme i nakon Francuske revolucije, kada je u u jednom trenutku  dobar dio države pretvoren u masovno gubilište nikad utvrđen broj ljudi, ne tako rijetko, bez ikakvog razloga, završio je pod sjekirom. Uostalom i sam Robespierre skončao je na giljotini. Između ostalog, otkud izjava kako “revolucija jede svoju djecu”?

Mbappe o izborima

Podsjetimo, Kylian Mbppe govorio je na početku ovog natjecanja o europskim izborima i rezultatima, gdje je fijasko doživjela politika aktualnog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je raspisao nove izbore poslije debakla njegove stranke. Oni su i održani ovog vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski izbornik nakon političkog izleta najboljeg francuskog igrača trebao je tog istog igrača udaljiti iz reprezentacije. Otkud pravo bilo kojem nogometašu, bilo kojem sportašu, ucjenjivati svoju državu i građane te države? Mbappe igra za Francusku, ne igra ni za Le Pen, ni za Macrona, ni za bilo koju političku stranku ili opciju. Takav narativ jednog Mbappea stvara razdor, mržnju, i plodno je tlo, kako je to Macron rekao, za ‘građanski rat’.

Sad zamislite nekog francuskog reprezentativca koji bi rekao da neće igrati za reprezentaciju ako na izborima pobijedi Macron, a koji je na europskim i parlamentarnim izborima doživio totalni fijasko, koliko bi trebalo da  takav reprezentativac bude izbačen iz reprezentacije? Hrvatski mediji masovno pobjedu desnice tretiraju kao pobjedu ‘ekstremne desnice’.

> Marine Le Pen pobijedila u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora

No, vratimo se na Mbappea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da se nalazimo u ključnom trenutku u povijesti naše zemlje. Zato se zaista želim obratiti svim Francuzima, a posebno mladoj generaciji. Mislim da smo mi generacija koja može napraviti razliku”, rekao je nedavno uvodu Mbappe te je nastavio:

“Jasno vidimo da su ekstremisti blizu vlasti i da imamo priliku birati budućnost svoje zemlje. Zato pozivam sve mlade da izađu na izbore i osvijeste važnost situacije u kojoj se nalazimo. Nadam se da će ih ova moja poruka probuditi. Moramo se poistovjetiti s ovom zemljom, poistovjetiti se s našim vrijednostima, a to su vrijednosti tolerancije, različitosti i poštovanja. Vjerujem Francuzima, svaki glas se računa. Zaista se nadam da ćemo napraviti pravi izbor i da ćemo ponosno nositi ovaj dres 7. srpnja”, poručio je francuski reprezentativac i novi igrač Real Madrida.

> Političke konfabulacije: Mbappe neće igrati za Francusku ako na izborima pobjedi desnica?

Dva dana prije političkog iskakanja Mbappea njegov je suigrač iz reprezentacije Marcus Thuram rekao da su svi u svlačionici bili šokirani nakon pobjede desnice na Europskim izborima u Francuskoj te je pozvao Francuze da ne glasuju za Le Pen. Mbappe se slaže sa napadačem Intera:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slažem se s Marcusom, dijelim iste vrijednosti. Ne želim predstavljati zemlju koja ne odgovara mojim i našim vrijednostima”, poručio je Mbappe.

Izborna pravila

Parlamentarni izbori u Francuskoj ključni su za formiranje Narodne skupštine (Assemblée nationale), koja je donji dom Parlamenta. Održavaju se u dva izborna kruga te je na snazi većinski izborni sustav, a Narodna skupština ima 577 zastupnika.

U prvom krugu kandidat mora dobiti apsolutnu većinu glasova (više od 50%) i najmanje 25% glasova registriranih birača da bi bio izabran direktno. Ukoliko se ti uvjeti ne zadovolje, održava se drugi izborni krug. U njemu sudjeluju dva najpopularnija kandidata iz prvog kruga, ali i svi ostali kandidati koji su dobili najmanje 12,5% glasova od ukupnog broja registriranih birača. Mandat u drugom krugu osvaja kandidat s najviše glasova, bez obzira na osvojeni postotak. Namjera ovakvog izbornog sustava je osigurati legitimitet izabranih zastupnika oko kojih se u drugom krugu okupljaju razne opcije što zahtijeva neki oblik konsenzusa.

>Analiza poteza očajnika: Macron raspuštanjem parlamenta želi oslabiti desnicu

Za većinu u Narodnoj skupštini potrebno je 289 zastupnika. Narodnom skupštinom predsjeda predsjednik koji je uglavnom iz redova stranke s najviše zastupnika, a pomažu mu dva potpredsjednika izabrana iz redova ostalih skupštinskih stranaka. Redovni mandat zastupnika u Narodnoj skupštini traje pet godina, s tim da Predsjednik Republike ima ovlast raspustiti Narodnu skupštinu i sazvati nove izbore, ali samo ako to već nije učinio u posljednjih 12 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.