(FOTO) Dubrovačke ljetne igre: Predivna Jurinićeva izvedba i očarana publika za početak glazbenog programa

Dubrovačke ljetne igre Aljoša Jurinić
Foto: Dubrovačke ljetne igre

Glazbeni program 71. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je, 11. srpnja u atriju Kneževa dvora, otvorio pijanist Aljoša Jurinić recitalom nazvanim Spomenik Beethovenu. Očarana publika, iako u manjem broju zbog obveze poštovanja epidemioloških mjera, uživala je u ljepoti izvedbe te nagradila mladog glazbenika dugotrajnim pljeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najistaknutijih hrvatskih mladih glazbenika, Aljoša Jurinić za svoj je koncertni spomenik Beethovenu povodom skladateljeve 250. obljetnice rođenja odabrao u prvom dijelu recitala dva skladateljeva djela: Andante favori, prvotno zamišljen kao stavak Waldstein sonate, i omiljen u skladateljevim krugovima, te Sonatu za klavir br. 21 u C-duru poznatu i kao „junačka simfonija za klavir“. Drugi dio recitala donio je dvije skladbe posvećene podizanju kamenog Beethovenova spomenika 1841. godine u Bonnu: Ozbiljne varijacije u d-molu Felixa Mendelssohna Bartholdyja te Fantaziju u C-duru Roberta Schumanna. Sinoć se u Dvoru činilo kao da je svaka skladba izvedena u jednom dahu, a tako je i publika disala s Jurinićem. Izvedbu su odlikovala divna piana, savršena razgovjetnost i zavidna energija. Dugotrajni aplauz izmamio je dvije Chopinove etide kao glazbeni dodatak večeri, a ako ovom sinoćnjem sjajnom koncertu pridodamo i lanjski Jurinićev festivalski nastup s violončelistom Lukom Šulićem koji mu je donio nagradu Orlando za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa jubilarnih 70. Igara, možemo slobodno reći da je imamo novog miljenika festivalske publike.

Glazbeni program 71. Dubrovačkih ljetnih igara nastavlja se u petak 17. srpnja, također u atriju Kneževa dvora kada će klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić, osim Poulenca i Milhauda, izvesti Papandopulovu plesnu suitu Horoskop uz udaraljkaške Karmen Pervitić i Frana Krsta Šercara te mlade plesače Viktoriju Bubalo i Šimuna Stankova.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori i donatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.