(FOTO) Kardinal Puljić: Zločin se ne smije braniti, on mora biti osuđen

Foto: Fah

Središnja biskupijska proslava 70. obljetnice mučeničke smrti blaženog Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika održana je u četvrtak navečer u Svetvinčentu na trgu ispred župne crkve, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zločin se ne smije braniti, on mora biti osuđen. Tko god zločin brani on je dionik zločina, bez obzira koji zločin bio i tko ga je počinio”, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

Pred više od tisuću vjernika Puljić je koncelebriranu misu predvodio u zajedništvu s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem, biskupom gospićko senjskim Zdenkom Križićem, biskupom porečko pulskim Draženom Kutlešom, biskupima u miru Valterom Županom i Ivanom Milovanom te brojnim svećenicima, navodi Glas Istre.

Govoreći o Miroslavu Bulešiću i sedamdesetoj obljetnici „njegova nebeskog rođenja“ kardinal Vinko Puljić kazao je kako se radi o zanimljivom mladom svećeniku i mučeniku, na čijem se životu, vjernosti i žrtvi svi kršćani trebaju nadahnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši kako je “počašćen što vodi euharistijsko slavlje u povodu 70. obljetnice nebeskog rođenja mučenika blaženog Miroslava Bulešića”, kardinal Vinko Puljić je brojnim vjernicima rekao kako je Bulešić ostavio svijetli trag u Katoličkoj crkvi ne samo na ovim prostorima, već i puno šire. Upravo zbog toga , ističe Puljić “svi se trebaju nadahnuti njegovim životu, njegovoj hrabroj vjeri i vjernosti i ponositi se njime”.

“Svi zajedno moramo se ohrabriti u ovom ozračju beznađa. Ugledajmo se u blaženog Miroslava Bulešića koji je ostavio svijetli trag u Katoličkoj crkvi i zato se s njime moramo ponositi”, poručio je kardinal Vinko Puljić i dodao da život Miroslava Bulešića kao svećenika mora biti nadahnuće jer je, kako je rekao “njegov osnovni cilj bio odgoj djece i mladih”.

“Danas na poseban način osjećamo potrebu tim mladima dati smisao života jer su oni otupili elektronikom, ne znaju razmišljati pa se čudimo što su bezvoljni. Nisu se kao djeca igrali, a igranje čini sposobnost mašte. Djeci smo naprosto ukrali djetinjstvo“, naglasio je kardinal Puljić dodavši kako je blaženi Miroslav Bulešić djecu znao odgojiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I zato bih htio da ovaj blaženik u nama izazove odgovornost za odgoj djece i mladih. Odgovornost da toj djeci pružimo primjer u prvom redu, jer badava je pričati ako nećemo životom pokazati, i to primjer vjernosti i vjerodostojnosti. Nakon toga moramo im pomoći da se razvijaju u odgovorne ljude. Nemojte mi zamjeriti na ovom što ću sad reći, ali često puta mi kukamo na tu djecu i te mlade, a ja obično tada znam reći: „i dobri su tko ih je odgajao“. Često puta mi svoj propust ne vidimo“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

On je kazao kako je čitajući Bulešićevu biografiju posebno bio impresioniran njegovom spremnošću da „daruje život za svoje stado“ i kako se kroz život Miroslava Bulešića može iščitati da je bio ponosan što je svećenik i što pripada svojem hrvatskom narodu.

“Blaženi Miroslav je divan primjer koji nam ne da mira u savjesti, jer i mi smo generacija koja mora unijeti o ovo bolesno javno mnijenje svoje uvjerenje i život vjere. Tako ćemo graditi ispravno i zdravo društvo. Svi mi moramo naučiti razlučiti istinu od laži. Važno je steći vjerničko uvjerenje, taj duh i srce koje nas nosi da se ne bojimo žrtve. Tko se nije naučio žrtvovati, taj se ne zna radovati. Jer žrtvovanje je svjedočanstvo ljubavi i darivanja. I tu je bila hrabrost blaženog Miroslava. Nije se bojao žrtvovati za svoje stado i za svoj narod. A umjesto s mržnjom umro je uz praštanje. I tu je snaga vjere, u praštanju koje pobjeđuje zlobu i mržnju. Nema goreg otrova u srcu nego što je mržnja, jer ona nagriza srce iznutra. Ne bojte se života, ne dajte da vas zatruje ovaj zloduh koji nam krade nadu. Onaj koji s Kristom živi on nikad nije gubitnik i zato želim tu nadu danas probuditi u svima nama.“ – poručio je okupljenima kardinal Vinko Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Bulešić proglašen je blaženikom 28. rujna 2013. godine. Rođen je 1920. godine u Čabrunićima u općini Svetvinčenat, za svećenika je zaređen 1943. U kolovozu 1947. u Buzetu je bio službeni pratitelj izaslanika Svete Stolice Jakoba Ukmara, koji je u župnoj crkvi dijelio sakrament krizme, što su komunističke vlasti 23. kolovoza htjeli spriječiti, no nisu uspjeli.

Dan poslije na krizmi u Lanišću pred očima milicajaca napadači su upali u župni dvor, teško pretukli msgr. Ukmara, a Bulešića su izboli nožem u grlo. Od rana je umro.

Komunističke vlasti nisu dopustile da Bulešić bude pokopan u rodnoj župi u Svetvinčentu, pa je pokopan u Lanišću.

Njegovo je tijelo tek 1958. preneseno na groblje u Svetvinčenat, a 2003. u posebnu kriptu u zidu župne crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.