(FOTO) Milenijska fotografija povodom 105. rođendana oca Ante Gabrića u Metkoviću

Foto: Marin Veraja

Povodom 105. rođendana oca Ante Gabrića profesori Vedran Nižić i Josip Cvitanović s učenicima 3. B razreda izradili su siluetu oca Ante Gabrića na nogometnom igralištu NK Neretva, donosi Srednja škola Metković na svojoj mrežnoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac Ante Gabrić bio je isusovac i misionar koji je provodio evanđelje ljubeći Boga u bližnjima s kojima je dijelio sudbinu u najsiromašnijem dijelu svijeta, u Indiji. Fotografija je najava videa i početak aktivnosti kojima će se obilježiti 105. obljetnica rođenja toga velikog humanista, Metkovca i najpoznatijega hrvatskog misionara.

U ovoj školi djeluje udruga “Mladi oca Ante Gabrića”. Učenici su htjeli da milenijska fotografija postane “simbol svega što je do sada u školi napravljeno za misije u Indiji, ali i nagovještaj budućih planova”, donosi portal Metković News.

Ideja za fotografiju potekla je od pedagoginje Violete Oršulić, a lik oca Ante Gabrića nacrtao je Filip Pehar, student grafičkog dizajna, koji je prošle godine završio obrazovanje u Srednjoj školi Metković, prenosi HKM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici i nastavnici Srednje škole Metković svojim tijelima načinili su predložak za milenijsku fotografiju koju je snimio Marin Veraja.

Foto: Marin Veraja

Otac Ante Gabrić – veliki misionar Indije

Otac Ante Gabrić rođen je u Metkoviću, 28. veljače 1915., hrvatski je katolički svećenik, isusovac, misionar, sluga Božji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Hrvatska udruga Benedikt

U zoru 10. listopada 1938. ukrcao se na parobrod u metkovskoj luci i otišao je kao misionar u Indiju. Godinu dana učio je engleski i bengalski jezik. U misiji Bošonti, zaređen je za svećenika 1943. Posvećuje se misionarskom radu među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima. Pomaže ljudima u bijedi. Organizirao rižinu banku te na taj način oslobađao siromahe od lihvara. Osnivao je male seoske škole, kapelice, zanatske škole i bolnice. Posebno se brinuo za udovice hindsua koje nakon smrti supruga nisu bile sposobne zakonski nasljediti imovinu koju su skupa stekli za vrijeme svog braka, te zbog pritisaka rodbine i šire zajednice bile su marginalizirane i protjeravane.[1]. Za udovice hindusa, koje su prognane iz društva, osnovao je dom, a djecu smješta u sirotišta. Pomaže u gradnji koliba, nasipa i putova. Organizirao je prehranu školske djece. Talentiranu djecu, slao je na dodatno školovanje. Osnovao je misijsku postaju “Maria Polli” u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama. Osnovna škola u Kumrokhaliu danas nosi ime “Otac Ante Gabrić”. Za života je pokrstio na tisuće ljudi. Usko i često je surađivao s Majkom Terezom.

U Indiji je živio do smrti brinući za prezrene, siromašne, gladne i bijedne, baš kako je i živio njegov Učitelj dok je boravio na zemlji 33 godine.

Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti a pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji “Maria Polli”. Na sprovodu je bilo oko 20.000 ljudi katolika, muslimana i hindusa. Pokopan je s šakom neretvanske zemlje iz Metkovića i s bočicom Jadranskog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.