(FOTO) Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji od 10. do 16 rujna u Splitu i Solinu: ‘Obitelj izvor života i radosti’

Foto: Narod.hr

U Ordinarijatu Splitsko-makarske nadbiskupije u utorak je predstavljen program 3. Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati od 10. do 16 rujna u Splitu i Solinu, a prati ga humanitarna akcija “Obitelji za najmanje”, u suradnji sa splitskim Kliničkim bolničkim centrom (KBC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić istaknuo je kako je riječ o važnom susretu i za hrvatsko društvo i za Crkvu, jer je obitelj temeljna stanica i društva i Crkve.

“Znamo da nam je obitelj u krizi, da ima puno poteškoća izvana i iznutra i da se teško nosi ako je sama”, rekao je nadbiskup Barišić.

Nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji želi se poručiti obiteljima da nisu same, da su važne, da imaju budućnost i da se situacija može promijeniti nabolje. Na Susretu u Splitu i Solinu očekuju ne samo obitelji iz Hrvatske već i iz Bosne i Hercegovine, te dijaspore, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želimo ohrabriti obitelji da budu ono što naše geslo kaže – ‘obitelj izvor života i radosti’. Svi smo svjesni ekonomske situacije, pa i duhovno moralne, sve se to odražava na svakidašnji život. Ako nam obitelj nije zadovoljna i sretna, onda nam Lijepa naša nije lijepa. Zato želimo da naša djeca imaju blagoslov i osmijeh svoga oca i majke već na početku prvog koraka, da imaju zagrljaj majke i rame oca, te da rastu u radosti”, poručio je mons. Barišić.

Rekao je da ako se ne promijeni stav društva prema obitelji i napravi zaokret da znamo što nas čeka, tada ‘imamo arhiviranu našu budućnost, što bi bila tragedija za tako lijepu zemlju, za narod koji ima talenata i sposobnosti’. No, naglasio je splitsko-makarski nadbiskup, ‘vjerujem da se to ne može i ne smije dogoditi’.

Rekao je kako je potpora za 3. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji stigla iz Vatikana od Svetog Oca, koji je poslao poruku i koja će se pročitati na slavlju u Solinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Susret se uključila i Hrvatska vojska koja će pripremiti sedam tisuća obroka za sudionike, rečeno je na predstavljanju programa susreta.

Humanitarna akcija “Obitelji za najmanje” za Kliniku za dječju kirurgiju KBC-a Split

U dogovoru sa splitskim Kliničkim bolničkim centrom (KBC) Splitsko-makarska nadbiskupija je pokrenula i humanitarnu akciju “Obitelji za najmanje” za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac se prikuplja putem donatorskog telefona 060 9000 (cijena poziva je 6,25kn), uplatama na račun akcije IBAN – HR63 2330 0031 5450 1680 0, te putem donacijskih štandova na svim događanjima Susreta obitelji.

Cijena endoskopskog stupa je oko 800 tisuća kuna.

O humanitarnom karakteru Susreta govorio je v.d. ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović, kazavši kako je riječ o kupnji suvremenog i važnog uređaja koji će se svakodnevno i puno koristiti, a služit će minimalnoj invazivnoj kirurgiji. Operacije takvim uređajem su brže, lakše, pogodnije za bolesnika, rjeđe su komplikacije, a oporavak djece je brži.

“Taj uređaj će služiti novorođenčadi i djeci u bolnici, u kojoj imamo vrsne stručnjake koji imaju umijeća i znanja provoditi te složene zahvate. Mi takav uređaj imamo u bolnici i to već 20 godina, pa je već star. Jednostavno mu je vrijeme isteklo, a u međuvremenu se i tehnologija promijenila. Novi uređaj će nam biti puno bolji, suvremeniji i korisniji”, rekao je dr. Meštrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanitarna akcija traje od 29. kolovoza do 1. listopada.

U sklopu akcije “Obitelji za najmanje” održat će se i veliki humanitarni koncert na splitskoj Rivi u petak, 14. rujna, u 20 sati, kojeg je izravno prenositi Hrvatska televizija, rečeno je.

Na koncertu će nastupiti Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meri Cetinić, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Maja Bajamić, Pero Panjković, klapa Pasika, klapa Šufit i Papa bend, navode iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Središnji dio Susreta 16. rujna na Gospinom otoku u Solinu

Središnji dio Susreta je euharistijsko slavlje koje će se u nedjelju, 16. rujna održati na Gospinom otoku u Solinu, rekla je tajnica Susreta obitelji Jelena Burazin, dodavši da će se nakon toga obitelji okupiti u druženju uz pjesmu i hranu. Brojne obitelji prijavile su svoj dolazak, a mnogo njih se javilo da žele ugostiti hodočasnike zbog čega su napravljeni rasporedi noćenja, kazala je.

Ukoliko se netko u zadnji tren odluči doći na Susret kapaciteta još ima, rekla je Burazin.

Domaćin 3. Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji je, uz Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinska županija te gradovi Split i Solin, a održavat će se pod geslom “Obitelj – izvor života i radosti”, od 10. do 16. rujna u Splitu i Solinu.

Već prvoga dana Susreta, u ponedjeljak, 10. rujna, održat će se bogat znanstveni, kulturni, duhovni i humanitarni program, dok će središnji događaj biti misno slavlje na Gospinoj livadi u Solinu u nedjelju, 16. rujna u 10 sati.

Humanitarna_akcija

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [365.98 KB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.