(FOTO) Nakon šest tjedana u crkvama održane svete mise s vjernicima

crkva
Foto: fah

Odlukom državnog Stožera od jučer se ponovno mogu održavati vjerska okupljanja, a crkve su svoja vrata ponovno otvorila vjernicima za slavljenje misa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mise se mogu održavati pod strogim epidemiološkim pravilima i uputama, što su poštovali i vjernici i svećenici držeći propisani razmak u klupama.

Podsjetimo da vjernici katolici posljednjih šest nedjelja, među kojima je bila i Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega, nisu mogli sudjelovati na misnim slavljima kako bi na taj način pridonijeli usporavanju širenja bolesti Covid-19.

Hrvatska biskupska konferencija je u skladu s mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva donijela vlastite mjere protiv širenja koronavirusa u crkvenim prostorima. Slavljenje misa s narodom je od 20. ožujka privremeno obustavljeno, no Crkve su ostale otvorene za osobnu molitvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz nadbiskupija su župama poslali preporuke za sigurno održavanje misnih slavlja. Razmak između vjernika mora biti najmanje dva metra, a mjesta na kojima vjernici mogu sjediti ili stajati trebaju biti označena.

Vjernicima se preporučuje da na mise dolaze sa zaštitnim maskama, a “svećenike i djelitelje pričesti molimo da nakon što se pričeste stave masku na lice, dezinficiraju ruke te tada pristupe podjeli sv. pričesti. Jednako tako, moli se i skupljače milostinje i druge župne suradnike koji se eventualno radi nekog razloga kreću među vjernicima po crkvi, da to čine s maskom na licu”. Na ulazu u crkve treba postaviti sredstvo za dezinfekciju ruku, javlja tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.