(FOTO) Orban: ‘Pružamo progonjenim kršćanima domove, bolnice i škole, a zauzvrat nam daju ono što Europi najviše treba’

Foto: Facebook, Viktor Orban

“Europu je moguće spasiti samo ako nađe put natrag prema izvoru svojih pravih vrijednosti, do svog kršćanskog identiteta”, istaknuo je u utorak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvarajući 2. Međunarodnu konferenciju o progonu kršćana, Orban je naglasio da nam oni koje danas pomažemo mogu pružiti najviše pomoći u spašavanju Europe. Pružamo progonjenim kršćanima ono što im treba: domove, bolnice, škole, a zauzvrat nam se daje ono što Europi najviše treba: kršćanska vjera, ljubav i ustrajnost.

Orbán je dodao da mađarski narod i vlada vjeruju kako kršćanske vrline mogu one koji ih prakticiraju, voditi ka miru i sreći, i samim tim Ustav propisuje da je zaštita ustavnog samo-identiteta i kršćanske kulture dužnost svake državne institucije. Ova baština nam nameće obvezu zaštite progonjenih kršćanskih zajednica širom svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je većina mađarskih plemena, stotine tisuća ljudi stigla u ovu regiju prije 1.100 godina. “Prije njih su mnogi drugi narodi dolazili i nestajali. Mađari su znatiželjni do danas da saznaju zašto smo preživjeli ovdje. Prema najstarijem odgovoru, naše vojne vrline i neosporna vitalnost ne bi bili dovoljni; usvajanje kršćanske vjere bio je ključ našeg opstanka”, rekao je Orban, prenose stranice mađarske Vlade.

Orban je kazao da se može postaviti pitanje – “‘Može li se učiniti više o antikršćanskim osjećajima u Europi, zašto bismo trebali pomagati druge kontinente?’, međutim, bolesti kršćanstva u Europi i progoni kršćana u svijetu ne mogu se razdvojiti“, istaknuo je.

Mađarski premijer je istaknuo: “Europa je tiha; tajanstvena sila zapečatila je usne europskih političara i paralizira njihove ruke”. U Europi progon kršćana može biti samo pitanje ljudskih prava, kršćani se ne mogu imenovati sami po sebi, samo zajedno s onima koji su progonjeni zbog drugih uvjerenja, i tako se progon kršćana stapa u raznoliku zamku onih koji su progonjeni na vjerskim osnovama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban je naglasio je da se to ne može podcijeniti, jer oni koji progon kršćana tretiraju isključivo kao humanitarni problem ne govore o onome što je najvažnije: ne samo pojedinačna ljudska bića, ne samo pojedine zajednice, već i cijela kultura je pod organiziranim i sveobuhvatnim napadom. Naša kultura, naša civilizacija, najuspješnija civilizacija do sada, kršćanska civilizacija je napadnuta i u Europi. Oblici ovih napada su različiti: “Razmjena stanovništva, imigracija, stigmatizacija, izrugivanje, brnjica političke korektnosti”, naveo je.

Orban je zaključio da je najveća greška koju Europljanin može učiniti je ustvrditi kako se progon kršćana nikada ne bi mogao dogoditi u njegovoj zemlji. “Međutim, taj teror je više puta pogodio Europu, zapadne europske države dale su Islamskoj državi mnoge vojnike, a mase koje slijede radikalni islam došle su u Europu kao dio ilegalnih i nekontroliranih migracijskih tokova”, kazao je mađarski premijer.

Dodao je da će, prema demografskim prognozama, u ne tako dalekoj budućnosti postojati europske zemlje u kojima će se omjeri vjere i kulture brzo mijenjati. “Europa se od toga može spasiti samo ako uspije pronaći put prema svom kršćanskom identitetu”, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.