(FOTO) Pogreb i potresna izložba o komunističkim žrtvama ubijenima u Gračanima prije 74 godine: ‘Pomolit ćemo se za njih 294 koji imaju od danas svoj grob’

Foto: Fah

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima u cintoru župne crkve u Gračanima pokopani su posmrtni ostaci 294 žrtve ekshumirane na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pod komunističkim režimom. Uz komemoraciju i ispraćaj posmrtnih ostataka, javnosti su prvi put predstavljene lokacije masovnih stratišta s potresnim, uznemirujućim fotografijama žrtava, javlja IKA.

> (FOTO, VIDEO) Predsjednica na ispraćaju žrtava partizanskih zločina: ‘Komunizam se u Hrvatskoj pod krinkom antifašizma prokrijumčario u demokraciju”

Tijekom posljednjeg ispraćaja dekan Gornjogradskog dekanata msgr. Zlatko Koren među ostalim je rekao kako “u pobjedi života želimo proživjeti i ove trenutke moleći za našu braću i sestre. Netko je planirao. Netko je želio. Netko je skovao plan da oni budu zaboravljeni, da se o njima uvijek šuti. No, ljubav je nezaustavljiva i ta ljubav je progovarala, progovorila i progovarat će”.

Ekshumaciju posmrtnih ostataka organizirala je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te se prilikom istraživanja koje je trajalo od 2013. do 2018. godine vodilo i autentičnim zapisima župljanina Gračana pokojnog Miroslava Haramije. Prema njihovim zapisima u masovnim i pojedinačnim grobnicama na području Gračana nalazi se 738 osoba ubijenih 1945. godine pod komunističkim režimom.

“Ove kosti danas, nakon 74 duge godine, nalaze svoj mir. Zato ovom komemoracijom u cintoru crkve Sv. Mihaela u Gračanima uz 21 lijes dostojno pokapamo posmrtne ostatke 294 žrtve ekshumirane iz gračanskih grobišta”, rekao je na posljednjem ispraćaju za 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja ministar Medved. Osim Medveda govore i zahvale prisutnima te svima koji su sudjelovali u istraživačkim iskapanjima uputili su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Nazočni na ispraćaju, uz navedene govornike, bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić te predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

Tijekom posljednjeg ispraćaja za 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u cintoru crkve Sv. Mihaela u Gračanima sprovodne obrede i misu zadušnicu u 10 sati predvodio je dekan Gornjogradskog dekanata msgr. Zlatko Koren u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom, župnikom fra Marinom Matančićem i ostalim svećenicima.

Msgr. Koren naglasio je kako se u ovom mjestu komemoracije 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja naviješta pobjeda: “Pobjeda dobra nad zlim. Pobjeda nad grijehom. Pobjeda nad smrću.”

U homiliji je msgr. Koren pročitao misli msgr. Ivana Goluba o uskrsnuću, životu i neprolaznoj ljubavi. “Uskrsnuće Isusovo i čovjekovo najtvrđi je orah kršćanske vijesti, ali i najradosnija jezgra Radosne vijesti. Čovjek ne svlači tijelo kao zmija kožu. Čovjek ne ostavlja tijelo kao leptir ličinkin oklop. Čovjekovo tijelo treba uskrsnuti. Kršćanstvo je Radosna vijest. Osobita radost u Radosnoj vijesti jest uskrsnuće tijela.”

“Neće zauvijek usahnuti ruke koje su nas privijale. Neće nestati lice za kojim smo čeznuli. Neće se zavazda ukrutiti noge s kojima smo išli ukorak. Neće zavazda umuknuti usta koja su nas učila, koja su nam tepala, koja su nam pjevala.”

“Radosna vijest je uskrnuće nas i naših bližnjih. U toj pobjedi života želimo proživjeti i ove trenutke moleći za našu braću i sestre. Netko je planirao. Netko je želio. Netko je skovao plan da oni budu zaboravljeni, da se o njima uvijek šuti. No ljubav je nezaustavljiva i ta ljubav je progovarala, progovorila i progovarat će”, rekao je msgr. Koren te pozvao na trenutak šutnje:

“U šutnji zagrlit ćemo drage nam pokojne. U toj šutnji na poseban način pomolit ćemo se za njih 294 koji imaju od danas svoj grob.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika