(FOTO) Predstavljena knjiga o p. Petru Perici, žrtvi partizanskog pokolja na Daksi: ‘S vremenom će biti uzdignut na čast oltara’

Foto: snimka zaslona, narod.hr; fotomontaža: narod.hr

U petak, 25. listopada, u župi Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu svečano je obilježena 75. obljetnica mučeništva svećenika i isusovca, patra Petra Perice. Patra Pericu, najpoznatijeg po njegovim duhovnim pjesmama Do nebesa nek se ori i Zdravo Djevo kraljice Hrvata, bez suđenja su, po ulasku u Dubrovnik 1944., na otočiću Daksi, u noći s 25. na 26. listopada, zajedno sa skupinom od još 7 svećenika i još mnogo uglednih Dubrovčana, ubili partizani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje je započelo svečanom svetom misom u 19 sati u bazilici Srca Isusova. Spomen-bogoslužje predslavio je biskup u miru, mons. Juraj Jezerinac, a svojom ga je pjesmom uzveličao Akademski zbor bazilike Srca Isusova „Palma“.

U propovijedi je biskup Jezerinac ukazao na svet život p. Petra Perice, ističući njegovu intelektualnu širinu, koja je osobito smetala onima koji su bili zaslijepljeni uskim ideološkim poimanjima stvarnosti.

Nakon mise u velikoj dvorani održano je predstavljanje drugog, dopunjenog izdanja knjige autora Roka Prkačina „O. Petar Perica – pjesnik i mučenik. Knjigu su predstavili urednik Marcijan Mlinarić, novinar i publicist Mijo Ivurek te sam autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Knjiga je recept za ispunjeniji i bolji život”

Marcijan Mlinarić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva i urednik knjige, u svojem je izlaganju ukratko predstavio njezin sadržaj, koji prati život p. Petra Perice od rođenja i djetinjstva u Kotišini kod Makarske pa do mučeničke smrti na Daksi pored Dubrovnika, a zatim donosi poglavlje o neistinitosti optužbi protiv p. Perice u službenim dokumentima, poglavlje o partizanskim razlozima za ubojstvo p. Petra Perice, poglavlje o identifikaciji posmrtnih ostataka p. Perice, poglavlje o utvrđivanju mučeništva u Katoličkoj crkvi te opći zaključak.

„Meni je čitanje i uređivanje ove knjige bilo jedno posebno bogato iskustvo. Knjiga, osim što je životopis, je na jedan način i recept za ispunjeniji i bolji život. Imamo mnogo raznih knjiga o duhovnosti koje, svakako, nisu loše, ali smatram da se duhovnost treba tražiti i u primjeru, a duhovni i karitativni život oca Perice koji je, usudio bih se reći, bio i jest svet, odličan je pokazatelj koliko se uz sve probleme, zdravstvene tegobe i životne izazove može živjeti jednostavno i sveto te iza sebe ostaviti jedan neizbrisiv trag.“ – zaključio je Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar i publicist Mijo Ivurek, koji je autor knjige „Padre Perica i njegovo doba“, istaknuo je kako je prvo izdanje knjige, koje je objavljeno 2014. već rasprodano, što govori „o interesu naše javnosti za djelo ovoga istaknutog hrvatskog isusovca, pjesnika i mučenika u našem hrvatskom katoličkom puku.“

Udruga Daksa prijavila ratni zločin, ali Županijsko državno odvjetništvo nije adekvatno reagiralo

„Prkačin nam znalački podastire društvene, političke i vjerske okolnosti toga doba, ukazujući na bitne silnice koje su određivale sudbine ljudi, kako izvršitelja zločina, tako i nevine žrtve. Prkačin će povijesnom istraživanju života i djela patera Petra Perice prići vođen Isusovom ljubavlju za istinu i pravdu, znanstveno, u skladu sa starom latinskom izrekom ‘sine ira et studio’“ – istaknuo je Mijo Ivurek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako je autor kroz svoju knjigu ostvario ključne pretpostavke za proces beatifikacije p. Petra Perice koja, kako smatra Ivurek, mora uslijediti.

Također je napomenuo kako je Udruga Daksa 1944./1945. godine 2007. protiv nepoznatih počinitelja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog pučanstva podiglo prijavu.

„Međutim, županijsko državno odvjetništvo tri je godine kasnije ustvrdilo da za navedeno djelo ne postoje vjerodostojni dokazi, odnosno da je prošlo vrijeme da nema živih na koje bi se mogle odnositi odgovarajuće inkriminacije.” – rekao je Ivurek te primjetio:

Sud nije našao za shodno čak ni da konstatira u ime koga su te žrtve ubijene i na temelju čijih i kakvih presuda.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Perica treba biti uzdignut na čast oltara

Autor pater dr. sc. Roko Prkačin, dubrovački isusovac, svoje je izlaganje započeo riječima:

„Dok su partizani 22. listopada ’44. godine vodili oca Petra Pericu u dubrovački zatvor, na izlazu, kod vrata biskupskog sjemeništa u Dubrovniku, okrenuo se prema svima i rekao ove riječi: ‘Ne zaboravite me u molitvama’. Dva su ga vojnika otpratila u zatvor. Prohujalo je 75 godina od toga časa, a da pjesniku dviju najomiljenijih religioznih pjesama, možemo reći i rodoljubnih, nekako u crkvi u Hrvata nije na jedan dostojan način priznat njegov pjesnički doprinos našoj vjeri i Crkvi te nije priznato njegovo mučeništvo.“

Govoreći opširno kako je p. Perica mučen isključivo iz mržnje prema vjeri, pater Prkačin naveo je primjere riječi različitih komunističkih dužnosnika koji su tvrdili kako se protiv religije potrebno boriti te kako su „popovi“ njihovi neprijatelji.

Među krivicama koje su komunisti, pišući osudu tek nakon njegova smaknuća, stavili p. Perici na teret je i ona da „kvari mladež“, istaknuo je autor, navodeći kako je p. Perica bio vrlo predan radu s mladima.

Na predstavljanju je izražena i nada da će pater Perica jednom biti uzdignut na čast oltara.

Događaj je glazbeno popratio Akdemski zbor bazilike Srca Isusova „Palma“. Uz nezaobilazne „Do nebesa nek se ori“ i „Rajska Djevo kraljice Hrvata“, zbor „Palma“ izveo je i treću Peričinu pjesmu, „Vojska Srca Isusova“, koju je posebnu za tu prigodu uglazbio doc. Ante Knešaurek.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.