(FOTO) Predstavljeni zlatnik i srebrnjak s likom J.J. Strossmayera

????????????????????????????????????

U Nadbiskupskom domu u Đakovu u utorak predstavljeni su zlatnik i srebrnjak s likom biskupa Josipa Jurja Strossmayera, koje je na prijedlog Grada Đakova i Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana izdala Hrvatska narodna banka (HNB). Uz mons. Đuru Hranića, nadbiskupa đakovačko-osječkog, predstavljanju su nazočili viceguverner HNB-a Vedran Šošić, gradonačelnik grada Đakova Zoran Vinković, predsjednik Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana Ivica Mandić, dogradonačelnik Mirko Ćurić te dožupan osječko-baranjski Dragan Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

????????????????????????????????????

“Ako želimo kao narod imati svoju budućnost, moramo imati kulturu pamćenja vezanu uz znamenite osobe koje su ostvarile značajne napretke u društvenom, kulturnom, političkom i crkvenom životu. Jedna od takvih osoba je i naš biskup Strossmayer. Da bi ga pamtili, trebamo pamtiti četiri najvažnije stvari – Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, moderno Sveučilište, Galeriju starih majstora i katedralu u Đakovu. Gledamo li svaki od tih dijelova za sebe, to su neprocjenjive vrijednosti za današnju suvremenu Hrvatsku”, kazao je na predstavljanju Ivica Mandić te dodao kako je HNB izdala po dvije tisuće zlatnika i srebrnjaka izrađenih od najfinijeg srebra i zlata, te da se ovim predstavljanjem odaje dužna zahvala biskupu Strossmayeru za sva dobra djela koja je učinio za hrvatski narod.

23-06-zlatnik-5

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viceguverner HNB-a Vedran Šošić izrazio je zadovoljstvo što HNB izdavanjem prigodnog zlatnog i srebrnog kovanog novca pridonosi obilježavanju značajnog povijesnog i kulturnog događaja za Republiku Hrvatsku – 200. obljetnice rođenja J. J. Strossmayera. “Na inicijativu Grada Đakova i Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana HNB je u listopadu 2014. pokrenula projekt izrade i izdavanja zlatnog i srebrnog kovanog novca, čime je biskup Strossmayer sasvim zasluženo uvršten u galeriju naših izdanja posvećenih značajnim povijesnim ličnostima, koje su ostavile dubok trag u hrvatskoj povijesti. Projekt je realiziran pod nadzorom Komisije HNB-a za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske, kojemu je predsjedao Relja Martić, zamjenik guvernera HNB-a”, rekao je viceguverner Šošić te uime HNB-a zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji te izrazio nadu da će predstavljene kovanice trajno svjedočiti o ostavštini biskupa Strossmayera.

????????????????????????????????????

Tijekom 9 mjeseci Komisija provela vrlo zahtjevan postupak, a nakon provedenog natječaja za lice i naličje zlatnika izabrano je likovno rješenje akademskog kipara Stjepana Divkovića, a za lice i naličje srebrnjaka akademskog kipara Martina Pašalića. Komisija je ocijenila da su oba autora kompozicijski najuspješnije pozicionirali motive koji su likovno predstavljeni na najvišem nivou – biskup Strossmayer, đakovačka katedrala i zgrada HAZU. U završnoj fazi prema odabranim likovnim rješenjima Hrvatski novčarski zavod izradio je probne otkove, a potom je otkovana kompletna naknada čiji su primjerci danas izloženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik grada Đakova Zoran Vinković izrazio je zahvalnost što je jedna ideja upravo postala realnost. “Izdavanjem ovog kovanog novca počela se ispravljati nepravda s početka 90-ih godina, kada se Strossmayeru, jednom od najvećih Hrvata, ta Hrvatska nije odužila niti najmanjom novčanicom”, rekao je gradonačelnik Vinković.

23-06-zlatnik-3

“Lijepo je doživjeti i osjetiti kako se našoj Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji s radošću pridružuju i društveni, politički, znanstveni, kulturni i umjetnički krugovi u nastojanju da dostojno obilježimo 200. obljetnicu rođenja i 110. obljetnicu smrti jednoga od najvećih biskupa naše danas Đakovačko-osječke nadbiskupije i jednog od najvećih sinova našega hrvatskoga naroda, koji je svojim djelovanjem obilježio ne samo život Hrvatskoga naroda u drugoj polovini 19. stoljeća, nego i čitave Europe. Bio je vizionar koji je nadilazio svoje vrijeme. Neizmjerne su njegove zasluge za naš narod. Moderna hrvatska nacija i građansko društvo proizašli su iz njegovih vizija i želja. Djelo biskupa Strossmayera je bez premca u hrvatskoj povijesti, a njegov entuzijazam i optimizam nisu nikada nadmašeni”, rekao je na predstavljaju zlatnika i srebrnjaka nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23-06-zlatnik-1

Nadbiskup je podsjetio na neka velika ostvarenja svoga predšasnika te zahvalio svima koji su se svojim nastojanjem, posredovanjem, trudom, radom i pokrivanjem troškova ugradili u izradu te danas biskupu Strossmayeru za njegov 200. rođendan i 110. obljetnicu smrti poklonili zlatnik i srebrnjak.

Prije predstavljanja zlatnika i srebrnjaka u Nadbiskupskom domu, u Spomen-muzeju biskupa J. J. Strossmayera predstavljena su njihova likovna rješenja. Predstavljanje zlatnika i srebrnjaka glazbenim su točkama pratili glazbenici HNK iz Osijeka: Igor Valeri (klavir) i Ioan Pauna (violina) te Zbor bogoslova iz Đakova, a predstavljanje likovnih rješenja glazbenim su točkama pratili članovi MVS “Bećarine”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.