(FOTO) Sanja Nikčević predstavila knjigu Rajmunda Kuparea o Isusovom rođenju, smrti i uskrsnuću

Foto: Fah

U utorak navečer, u punoj dvorani Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, predstavljena je knjiga Rajmunda Kuparea “Prebivao je među nama. Tri suvremena prikazanja o jednom davnom događaju”. Knjigu je objavila novopokrenuta izdavačka kuća Citadela libri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu je predstavio predsjednik DHK Đuro Vidmarović i teatrologinja Sanja Nikčević, autorica uvodne studije “Pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti”.

Na predavanju je Sanja Nikčević pokušala odgovoriti na pitanje kako je autor Kupareo uspio ispričati priču o Kristovom rođenju, smrti i uskrsnuću tako zanimljivo kao da je nikad nismo čuli.

Kupareo, iznijela je Nikčević, slijedi biblijske ove biblijske priče, ali ne kroz glavne junake nego kroz tzv. slabe likove: pastire kojima se objavio Anđeo, razbojnike koji su raspeti s Kristom i Tomu koji sumnja u uskrsnuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojila je da u trima dramama pratimo likove koji svjesno odabiru dobro, dok su im kontrapuktirani likovi koji odabiru zlo. Tako u prvom pastiri vjeruju da je novorođeno dijete Mesija, ali predstojnik sinagoge ne, u drugoj Juda izdaje Isusa i ne može se pokajati, Pilat se ne može suprotstaviti Židovima, ali Baraba slijedi Krista i gledajući njegovu muku na Golgoti dolazi do obraćenja, a u trećoj Toma, za razliku od drugih učenika, teško prihvaća istinu o uskrsnuću sve dok mu ne dođe sam Učitelj.

O Rajmundu Kupareu

Rajmund Kupareo (1914.-1996.), hrvatski dominikanac, književnik, esejist, pjesnik, dramatičar; estetičar, sveučilišni profesor i akademik, napisao je tri prikazanja u kojima poznate i stare priče o rođenju, muci i uskrsnuću Isusa Krista pripovijeda na suvremen način. Krist se ne pojavljuje na sceni, ali utječe na likove oko sebe (pastire, vojnike, farizeje, razbojnike, apostole, učenike i učenice…) koji moraju odlučiti tko je Krist za njih i kako će živjeti s tom odlukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove su drame
užitak za čitanje – napete radnje s likovima koje prepoznajemo i razumijemo
dobitak za kazalište – mogu se igrati i kao veliki spektakl i u skromnijoj izvedbi
radost za dušu – pročišćavaju naše negativne emocije i daju odgovore na mnoga životno važna pitanja.

Nova izdavačka kuća Citadela libri

Citadela libri, d.o.o. je nova izdavačka kuća koja vjeruje u pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti i zato objavljuje kvalitetne, nepravedno zanemarene ili nepoznate pisce koji u svojim djelima afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odabrane drame uvijek prati teorijski uvod koji ih smješta u kontekst i dokazuje njihovu kvalitetu.
U tisku je knjiga Denis Peričić, Ima jena vekša sila. Netopir i Pekel na zemli, dva suvremena kajkavska mirakula, a još su dvije u radu (Miriam Mary Brgles, Borba za moć: politika, umjetnici, publika. Društveni aspekti razvoja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Nadira Puškar, Suze u publici. Katarza u suvremenoj auto/biografskoj drami) i uskoro izlaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.