(FOTO) Tenor King’s Singersa na 23. Međunarodnom zborskom festivalu CRO PATRIA 2019 oduševio studente, ali i najmlađe pjevače

Foto: Lj. Z.

U Splitu se od 29. studenog do 1. prosinca 2019. održava Međunarodni zborski festival CRO PATRIA 2019 pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugoga dana održan je seminar zborskog pjevanja i interpretacije tenora King’s Singersa, dobitnika nagrade Grammy – Paula Phoenixa. Ovaj sjajni vokalni pedagog svoje znanje je prenosio studentima mješovitog zbora Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru pod vodstvom profesorice Katje Krolo-Šarac. Očekivano je izazvao oduševljenje studenata, no i najmlađi pjevači glazbenih škola nisu skrivali svoje oduševljenje.

Međunarodni zborski festival CRO PATRIA jedinstven je projekt na globalnoj razini kojega je pokrenula Glazbena mladež Split kako bi promovirala zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo. Sudjelovanje na seminaru je besplatno. Programom se pokušava potaknuti suvremeno umjetničko vrijedno stvaralaštvo u glazbi i poeziji. Festival je kroz godine održavanja prerastao u međunarodni projekt na kojem sudjeluju zborovi, skladatelji, pjesnici, zborski dirigenti, te članovi ocjenjivačkih sudova iz Hrvatske i inozemstva.

Pokrenut je 1995. godine pod nazivom Dani duhovne glazbe Cro patria, a već slijedeće godine uslijedilo je puno priznanje javnosti. Danas je duhovna glazba samo jedan segment bogatog festivalskog programa koji uključuje koncerte, natjecanje zborova, seminare vokalne tehnike, predavanja renomiranih glazbenika, notna izdanja, novo glazbeno stvaralaštvo za koje se najuspješniji skladatelji nagrađuju prestižnom nagradom Canticum novum. Svake godine festival se kvalitativno nadograđuje, kako bogatstvom programa, tako i brojem sudionika i publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbena mladež Split, kao organizator, za ovaj projekt je 1998. godine dobila priznanje struke, nagradu Vatroslav Lisinski, Hrvatskog društva skladatelja za promicanje kvalitetne glazbe među mladima, a iste godine festival je podržao i papa Ivan Pavao II. Festival je i dobitnik etikete EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) za 2015./16. godinu, kojom Europska asocijacija festivala jamči kvalitetu sadržaja.

Projekt je u osnovi koncipiran u obliku festivala, a producira se u formi natjecanja. Programom se nastoji stimulirati suvremeno i kvalitetno umjetničko glazbeno stvaralaštvo, a kako se glazba često veže i uz poeziju, za svaki od segmenata utemeljile su se i posebne nagrade te plakete, koje su rad istaknutih hrvatskih akademskih likovnih umjetnika. Festival završava natjecateljskom večeri CANTICUM NOVUM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.