Fra Baković: U Vukovaru do sloge može doći samo ako se kaže istina!

Foto: narod.hr

Na Susretu Hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Vukovaru, prije dva tjedna, sudjelovalo je više od 29 000 mladih iz Hrvatske ali i inozemstva. Na susret su došli i članovi Franjevačke mladeži (Frama), Hrvatske misije u Beču sa fra Željkom Bakovićem koji je ispričao koliko mu znači susret u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam ratno dijete, mi smo izbjegli sa područja Mrkonjić grada, župe Liskovica, na veliku subotu ’93. godine. Bili smo otprilike par mjeseci na području grada Jajca kad smo izišli u konvoju za Republiku Hrvatsku. Tako da mi je ratna situacija prilično poznata na vlastitoj koži. Suosjećam s gradom Vukovarom.”, rekao je fra Željko te nastavio:

“Prošlost je prisutna na ulicama grada Vukovara, posebno na ljudima koji u sebi nose te posljedice rata. To se prije svega odnosi na skrivanje istine od onih koji znaju što je istina i što je s našim stradalima i nestalim Hrvatskim građanima, civilima. To je vjerojatno najveća boljka koju ovaj grad nosi. Skrivanje istine od onih koji također žive u gradu Vukovaru. Još uvijek neki građani srpske nacionalnosti ne prihvaćaju modernu i suvremenu Hrvatsku državu. To je temeljna boljka ovoga područja, pogotovo grada Vukovara i sela koje se nalaze uz grad Vukovar.”

> (FOTO) SHKM: Uz 30.000 mladih nadbiskup Hranić iz Vukovara uputio poruke nade i ohrabrenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Beča je na susret pristiglo 57 mladih. Fra Baković podsjetio je kako njihova misija u Beču broji 40 000 Hrvata katolika. Većina od njih je iz BiH, zatim iz Hrvatske, najviše Slavonije i Baranje te Hrvata iz Vojvodine i hrvatskih sela u Rumunjskoj.

“Do sloge u Vukovaru može doći samo ako se kaže istina. Nama kaže evanđelje po svetom Ivanu da će jedino istina osloboditi čovjeka. Ako se ne dogodi istina, nažalost, nema puta ka boljemu. Važno je istaknuti da su građani grada Vukovara otvoreni toj nadi. Mi smo također ovdje svjedoci da je nada ono jedino što može čovjeka dalje nositi kroz život pogotovo s te vjerničke strane. Kao katolici znamo da nada nije ‘nešto’, već ona nosi ime, a to je Gospodin Isus Krist i upravo zahvaljujući Njemu i Njegovu žrtvovanju te kroz njegovo Uskrsnuće se ovaj grad borio te opstao na toj nadi. Vjerujem da građani grada Vukovara u suradnji s državnom i crkvenom vlašću dalje žele graditi svoj grad.”

> (FOTO i VIDEO) Pročitajte svjedočanstva Vukovaraca o Susretu hrvatske katoličke mladeži i trenutnom stanju u Vukovaru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo došli iz Beča u Vukovar, mjesto gdje je nada preživjela kontra svih ljudskih napora zla i mržnje. Iz grada Vukovara tu nadu želimo ponijeti i svjedočiti, da ta nada u mladosti naše katoličke Crkve, kao i našim mladima u Beču i dalje bude aktualna i vidljiva.”

Fra Željko Baković došao je u Austriju na svoju prvu službu u rujnu 2007. godine nakon završetka studija filozofije i teologije na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Bio je dva puta u Vukovaru i kaže da je jako dobro upoznat sa situacijom, pogotovo za vrijeme rata u Vukovaru. “Naša braća su bila odvedena u logor, Srijemsku mitrovicu, tako da sam slušao direktna svjedočanstva od njih s kojima sam proveo pet godina franjevačkog života u samostanu u Beču.”, rekao je fra Baković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Volonter SHKM-a braniteljima: Vaša žrtva u Domovinskom ratu imala je smisla!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.