Gdje otići na misu polnoćku i gdje se ona može pratiti?

Foto: Thinkstock

Zbog oštečenja od potresa, ove godine neće biti polnoćke u zagrebačkoj katedrali, te će u božićno vrijeme misna slavlja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i zagrebački pomoćni biskupi predvoditi u sljedećim župnim zajednicama, kako je izvijestila IKA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Josip Bozanić:

misu u ponoć slavit će u Župi sv. Jeronima u Zagrebu – Maksimir;
danju božićnu misu u 10 sati slavit će u Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Zagrebu – Čučerje;
misu zahvalnicu 31. prosinca 2021. u 18.30 sati slavit će u zajedništvu s pomoćnim biskupima u Župi sv. Blaža u Zagrebu;
na svetkovinu Bogojavljenja – Tri Kralja, 6. siječnja 2022. godine, u 10 sati misu će slaviti u Župi bl. Alojzija Stepinca u Bestovju-Novakima-Rakitju.

Prijenos na televiziji

Prijenos mise polnoćke, danje božićne mise i mise na svetkovinu Bogojavljenja bit će moguće pratiti na Hrvatskoj radioteleviziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Ivan Šaško:

misu polnoćku slavit će u Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko;
danju božićnu misu slavit će u Župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu,
na svetkovinu Bogojavljenja – Tri Kralja misu će slaviti u Župi Sv. Tri Kralja u Donjoj Lomnici.

Mons. Mijo Gorski:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

misu polnoćku slavit će u Župi Blažene Djevice Marije Pomoćnice u Ivancu Bistranskom;
danju božićnu misu slavit će u Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici;
na svetkovinu Bogojavljenja – Tri Kralja misu će slaviti u Župi Sv. Tri Kralja u Kraljevom Vrhu.

– Mons. Šaško slavit će svetu misu polnoćku u Župi blaženog Ivana Merza u Španskom i bit će na otvorenome, a mons. Gorski održat će je u Župi Blažene Djevice Marije Pomoćnice u Ivancu Bistranskom – obavijestili iz zagrebačke prvostolnice.

Prošle godine, podsjetimo, svetu je misu na Badnjak u katedrali održao kardinal Bozanić, a zbog situacije s epidemijom i brojem zaraženih, koji je u tom trenutku “eksplodirao”, većina je vjernika slušala i molila ispred crkve unatoč obilnoj kiši i hladnoći. Ono što je lani također bilo drukčije nego ove godine jest to da su polnoćke bile skraćene ili pomaknute kako bi završile do 22 sata, prisjeća Večernji list. Sutra pak to neće biti slučaj i održat će se, po običaju, u ponoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Svetkovina Rođenja Gospodinova, odnosno Božić, nakon Uskrsa je najdrevnija svetkovina u Katoličkoj crkvi. Postoje četiri misna obrasca za Božić: misa bdjenja, misa polnoćka, misa zornica i danja misa. To potječe iz rimske tradicije, odnosno trećeg i četvrtog stoljeća, kada je papa u Rimu na Božić slavio četiri mise u četiri bazilike. Spomenuta tradicija održala se i danas u svijetu pa tako i u Zagrebu – dodaju iz kaptolske prvostolnice.

Dječja polnoćka

Bit će mise i na Jarunu u crkvi Sveta Mati Slobode, a ondje se usto priprema i dječja polnoćka u 20 sati te u 22 i u ponoć euharistija za odrasle. – Dječji zbor Don Boscova radost i Marijanska skupina pozivaju sve na prigodni program prije dječje polnoćke, odnosno u 19.20 sati – poručuju iz crkve. A u Župi Uzvišenja Svetog Križa u Trnskom misa će pak početi nešto ranije, točnije u 23.30 sati. Jedna od jedinstvenih polnoćki Zagrepčanima je ona u kapelici Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata na Sljemenu, koju već tradicionalno pohodi velik broj planinara.

Riječka nadbiskupija

24. prosinca 2021. – Badnjak – Polnoćka u 22 sata; predvodi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić (izravan prijenos HR Radio Rijeka)

25. prosinca 2021. – Božić – Misa u 11 sati predvodi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić; Misa na talijanskom jeziku je u 9:30 sati (predvodi vlč. Mario Gerić)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

26. prosinca 2021. – Sveta Obitelj – Misu u 11 sati predvodi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić; Tradicionalni koncert “Božić je judi” u 20 sati (izravan prijenos HR Radio Rijeka, Youtube kanal HGU i facebook stranica Riječke nadbiskupije)

31. prosinca 2021. – Silvesterovo – Misa zahvalnica u 17 sati; predvodi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić

1.1.2022. – Nova Godina – svetkovina Bogorodice Marije; Misu u 17 sati predvodi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić

2. 1. 2022. – Nedjeljnu sv. Misu u 11 sati predvodi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić

6. 1. 2022. – Bogojavljenje – Misu u 11 sati predvodi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić

9. 1. 2022. – Krštenje Gospodinovo – završetak božićnog vremena; Misu u 11 sati predvodi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić

Epidemiološke mjere

U crkve će se, spomenimo, moći ulaziti bez COVID potvrda, kako prije tako i tijekom i poslije božićnih blagdana. No valja napomenuti da ostaju na snazi sve epidemiološke mjere koje otprije vrijede za vjerska okupljanja, a to za dolazak u crkvu znači održavanje razmaka od dva metra, nošenje maske, dezinficiranje ruku, bez blagoslovljene vode na ulazu u crkvu te pričest na ruku umjesto na jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.