Grace Jones otvara 30. kolovoza Dimensions festival u Puli

Foto: Wikimedia commons/Bruce Baker

Šesti Dimensions festival elektronske glazbe otvorit će u srijedu 30. kolovoza ikona glazbene scene 80-ih Grace Jones, koja će na svojem prvom nastupu u Hrvatskoj u pratnji deveteročlanog benda u pulskoj Areni izvesti koncert najavljen kao spektakularni spoj energije, uzbuđenja i provokativnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarna pop ikona poznata po svojoj androginoj pojavi jednako koliko i po svojoj glazbi, 68-godišnja Grace Jones već tri desetljeća definira glazbu, modu i umjetnost, te je neizostavan dio enciklopedija pop kulture.

Podrijetlom s Jamajke, karijeru je počela kao model, postala je muza brojnim fotografima, te se okušala i na filmu. Najveći uspjeh i svjetsku slavu požnjela je s tri albuma s početka osamdesetih na kojima je surađivala s poznatim jamajkanskim ritam dvojcem, bubnjarom Sly Dunbarom i basistom Robbie Shakespeareom (Warm Leatherette, Nightclubbing i Living My Life).

Nakon 19 godina pauze, vratila se na scenu 2009. sa zapaženim albumom “Hurricane”, te od tada nije prestala nastupati, a na pozornici je jednako originalna kao i na početku karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pulu dolazi s čak deveteročlanim bendom, a za njen se nastup sprema i najveća produkcija koju su organizatori do sada postavili, zbog čega će Arena zasjati u potpuno novom svjetlu.

“Posebna konstrukcija pozornice na pozornici, duga čak više od deset metara, napravljena samo za Grace, kao i specijalno osvjetljenje, samo su dio spektakularnog koncerta koji će obilježiti otvorenje Dimensions festivala”, stoji u najavi.

“Njeni koncerti uvijek uključuju sjajan live nastup, originalnu kostimografiju, te pršte od energije, uzbuđenja i provokativnosti i dio su potpunog iskustva kojim Grace još jednom dokazuje da je bezvremenska umjetnica i živuća ikona”, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastupit će i elektronski super-bend Moderat, trojac kojeg čine članovi Modeselektora i Apparata, predvodnici berlinske scene. Bend je najavio prestanak djelovanja – gostovanje u Puli bit će im jedan od tri posljednja nastupa u karijeri.

Na tragu prošlogodišnjeg koncerta u Areni, koji je otvorio cijenjeni jazz glazbenik Kamasi Washington, ovogodišnji festival uveličat će nastup eksperimentalnog jazz benda Yussefa Kammaala te bubnjara i kompozitora Mosesa Boyda.

Ponajbolje od svjetske elektroničke glazbe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon velikog otvorenja, Dimensions festival, jedan od najuglednijih u svijetu elektronske glazbe, vraća se na ikonsku tvrđavu Punta Christo od 31. kolovoza do 3. rujna s preko 150 izvođača koji će nastupiti na sedam festivalskih pozornica u jedinstvenom okruženju s pogledom na Brijune.

Festival će ugostiti brojna imena sa samog vrha house, techno, disco, soul i jazz scene, među kojima se ističu Jeff Mills, jedan od utemeljitelja techno glazbe, te kultno američko techno ime i kralj glazbene selekcije Theo Parrish, koji u Pulu donosi zvuk Chicaga.

Floating Points nastupa s posebnim live showom, putovanjem kroz njegovu produkciju te s eklektičnim i ekspanzivnim DJ setom, a organizatori kao jedan od vrhunaca najavljuju i nastup slavnog funk benda iz 70-tih, Cymande, koji će u punom sastavu svirati klasike.

Atmosferu na festivalu dodatno će zagrijati multi-instrumentalist i gospodar funka Shuggie Otis, reper iz Gane – Ata Kak, techno zvijezda Nine Kraviz, nova nada underground scene Helene Hauff, kao i Dan Snaith i Daphni, Joy Orbison i Hessle Audio tim, te Marcel Dettmann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaku od pozornica Dimensions festivala krasi jedinstven karakter i savršeno ozvučenje, od opuštene pozornice na plaži na kojoj se preko dana tik uz more mogu poslušati koncerti i DJ setovi iz svijeta soula, disca i world glazbe, pa do kultne The Moat pozornice, 100 metara dugog rova, mjesto poklonstva za sve ljubitelje techna i electra.

Sve informacije o progamu, mogućnostima smještaja i ulaznicama dostupne su na službenoj web stranici festivala www.dimensionsfestival.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.