Plin poskupio oko 400% za redovničke zajednice u Zagrebu:’Tražimo da nas se kategorizira kao kućanstvo, a ne poslovni subjekt’

konferencija
Foto: HRK, Deposit photos, Fotomontaža: Narod.hr

Predsjednik Hrvatske redovničke konferencije (HRK) fr Slavko Slišković u izjavi za Informativnu katoličku agenciju (IKA) potvrdio je u petak 28. siječnja da je 70 objekata redovničkih zajednica iz Zagreba i okolice koje imaju sklopljen ugovor s Gradskom plinarom Zagreb – Opskrba d.o.o. od 15. studenog 2021. godine dobilo račune za potrošnju plina uvećane za 350 – 400 posto te u ime Konferencije predložio da se redovničke zajednice kategoriziraju kao kućanstvo. Izjavu prenosimo u cijelosti.

Hrvatska redovnička konferencija je kroz dugi niz godina (od 2013. godine) ostvarivala korektnu suradnju s Gradskom plinarom Zagreb – Opskrba d.o.o. preko paketa ugovora koji obuhvaća 70 mjernih mjesta na području grada Zagreba i okolice. Riječ je o samostanima ženskih i muških redovničkih zajednica i nekoliko ženskih klauzurnih samostana. Uz pojedine samostane nalaze se i dječji vrtići koje vode sestre redovnice.

GPZ jedino predložio raskidanje ugovora

S obzirom na novonastalu situaciju s izrazito visokim cijenama opskrbe plinom, možemo Vas informirati da je došlo do uvećanja cijene u prosjeku za 350 % – 400 %, počevši od 15. studenoga 2021. godine. Za obračunsko razdoblje u mjesecu prosincu redovničkim su zajednicama ispostavljeni računi 3,5 – 4 puta veći nego je to bilo za isto obračunsko razdoblje u 2020. godini.

S GPZ-om je HRK kontaktirala u nekoliko navrata usmenim putem te je od ljubaznih i susretljivih osoba dobila pojašnjenje razloga zbog kojih je došlo do visokih cijena opskrbe plinom, ali one nisu bile u mogućnosti ponuditi nikakvo rješenje u smislu nižih cijena. Jedino na što su ti kontakti ukazali bilo je da je moguće svakoj redovničkoj zajednici pojedinačno raskinuti ugovor bez ikakvih penala, uz uvjet da su svi računi podmireni, i prijeći kod drugog opskrbljivača.

Redovničke zajednice u kategoriji “Poduzetništvo”

Dodatni trajni problem za redovničke zajednice predstavlja činjenica što ih opskrbljivači svrstavaju u kategoriju „Poduzetništvo“, odnosno primjenjuju na njih cijene poslovnih subjekata. Redovničke zajednice, iako su pravne osobe, svoje objekte – samostane koriste prvenstveno u stambene svrhe, a i većina drugih djelatnosti nisu profitabilnog karaktera, nego uglavnom socijalnog i karitativnog.

Hrvatska redovnička konferencija stoga drži da bi pravedno rješenje bilo redovničke zajednice kategorizirati kao kućanstvo, a ne kao poduzetništvo te u skladu s time i obračunati plin za prethodno razdoblje. Vjerujemo da bismo na taj način pronašli zadovoljavajuće rješenje i za redovničke zajednice i za opskrbljivače.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.