Hrvatskim marijanskim svetištima: Krasno – Gospina crkva u velebitskoj idili

Foto: np-sjeverni-velebit.hr

Smješteno na sjevernom proplanku Velebita, Krasno Polje se nalazi na 713 m nadmorske visine, 30-ak kilometara ponad Senja. Najveće je to naselje na Velebitu, a najpoznatije je kao marijansko svetište Gospe od Krasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednoj uzvisini, 1030 m nad morem diže se oniža crkva sa zvonikom nad pročeljem.

Prema predaji pastiri su nekada na mjestu svetišta vidjeli čudesan cvijet na panju i u njemu Gospinu sliku. Odnijeli su je u Krasnarsko polje, gdje se bila nalazila kapelica, no slika se vratila gdje je nađena. Kada se to ponovilo nekoliko puta, odlučili su na tom mjestu sagraditi kapelu i oltar nad panjem.

Iako neki smatraju da je u Krasnu već 1219. postojala Gospina crkva, prvi njezin trag susrećemo 1641. Ta se godina nalazila na uklonjenoj kamenici za vodu. Crkva je proširena 1716. za župnika Ivana Vukelića. Biskup Ivan Antun Benzoni (+1745.) spominje je 1733. kao crkvu Male Gospe, a biskup Juraj Vuk Čolić (+1764.) kao crkvu Majke Božje u Krasnu. Od 1790. crkva je sjedište samostalne kapelanije, a potom je imala status župne crkve od 1807. do 1831., kada je u selu izgrađena nova crkva. Od tada crkva Gospe od Krasna služi kao svetište s neprekinutim hodočašćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospa od Krasna predstavljena je u liku Majke Božje s djetetom u naručju. I Majka i Dijete nose krune na glavi. Nalaze se u niši iza oltara koji je 1997. zaštićen željeznom ogradom, pa je svetište otvoreno po čitav dan. Gospu od Krasna u svojim su književnim tekstovima ovjekovječili senjski književnici Vjenceslav Novak, Milutin Cihlar Nehajev, Silvije Strahimir Kranjčević, Milan Krmpotić… Nekada je zimi kip stajao u župnoj crkvi u Krasnom Polju, a prenosili bi ga u procesiji za proljetne i vraćali za jesenske kvatre. Gospi od Krasna hodočaste iz Hrvatskog primorja, otoka, iz Like, Krbave, Bosne i Istre. Svečano je za blagdan Male Gospe, a glavno proštenje je za Veliku Gospu. Glavno blagdansko slavlje je u vrtači niže svetišta, a popodne je oproštaj s procesijom, blagoslovom hodočasnika i planinskog svijeća.

Gospa od Krasna, zaštitnica Gospićko-senjske biskupije, zajedno s velebitskom svježinom i mirom, ispunja hodočasnike zanosom.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: Petar Lubina: Marijanskom Hrvatskom, Split, 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.