Igor Mirković: Desne udruge bi htjele da postoji ideološka policija koja bi kontrolirala što se radi s novcem

Foto: Facebook

Igor Mirković, direktor Motovunskog filmskog festivala, dao je ekskluzivni intervju za riječki Novi List u kojemu je pokušao pojasniti i obrazložiti događanja u svezi ovogodišnjeg Motovunskog festivala. U razgovoru se dotaknuo različitih tema, a u našem sažetku apostorfiramo dio iz intervjua koji govori o slobodi umjetničkog izražavanja, trošenju proračunskog novca, te Mirkovićevu tvrdnju da u Poljskoj, Mađarskoj, Rusiji, te „ovim našim krajevima“ (vjerojatno Mirković misli na zemlje bivše Jugoslavije, op.) postoji političke snage koje žele ograničiti slobodu umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tko je Igor Mirković, umjetnički direktor Motovunskog festivala i glavni urednik Student televizije

Olivera Frljića pohvalio je kao velikog umjetnika.

Znamo iz prošlih godina da Motovunski festival nastoji biti aktualan i što se tiče trenutačne društveno-političke zbilje. Kako će se to očitovati ove godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Imamo program koji se zove ‘Izopačena umjetnost’. Oni koji duže prate naš festival znaju da mi uvijek nastojimo imati jedan program koji će biti aktivistički osviješten i koji će propitivati kako stoje stvari s nekim neupitnim demokratskim vrijednostima u umjetnosti ili uopće u društvu. Ove godine propitujemo je li nešto što se donedavno smatralo neupitnim, a to je sloboda umjetničkog izražavanja, i dalje neupitno.

Jer se čini da u nemalom broju europskih zemalja, od Turske preko Albanije, ovih naših krajeva, Mađarske, Poljske, Rusije, Ukrajine, postoje nezanemarive političke snage koje nastoje umjetnost dijeliti na prihvatljivu i neprihvatljivu odnosno na prikladnu i posve neprihvatljivu. Mi smo i sami u ovoj našoj zemlji imali iskustva s takvim slučajevima, sjećamo se demonstracija protiv kazališnih predstava, pokušaja da se ospori pravo na javno financiranje nekih projekata koji kao »nisu dobri za nas«, i mi jednostavno sada okupljamo umjetnike i aktiviste iz 12 zemalja koje ćemo uklopiti u jedan sadržaj koji će imati i filmski program i ne samo filmski, gdje će se govoriti o tome, naime jesmo li umjetnost počeli dijeliti na ono što se treba i ono što se ne smije.”, tvrdi Mirković.

Međutim, u siječnju 2016. godine upravo Igor Mirković je podnio tužbu, prema pisanju tportala, Agenciji za elektroničke medije zbog emisije Markov trg na televiziji Z1 i napisao ove riječi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„’Upravo sam podnio pritužbu Agenciji za elektroničke medije zbog emisije ‘Markov trg’ televizije Z1 i širenja govora mržnje u odjavi (urednik poziva gledatelje da budu oprezni kada prolaze Cvjetnim trgom jer je tamo pravoslavna crkva u kojoj su četnici koji im mogu nauditi). Nikada nisam molio da se bilo koji moj post dijeli, ali ovoga puta vas molim da to učinite. Svatko od vas, tko osjeća potrebu, može podnijeti sličnu pritužbu. Uzet će vam pet minuta vremena, a osjećat ćete se bolje. Govna dižu glave i ne smije se šutjeti’, napisao je tada Mirković.

Također je u intervjuu za N1 pod naslovom „Hasanbegović je htio sve držati pod uzdama“,optužio ministra Hasanbegovića slijedećim riječima: “Mi nismo osjetili posljedice te činjenice, jer smo ostali autonomni od politike. Hasanbegović je pokazivao namjere da tu autonomiju smanji, a to je glup i nepotreban potez, čemu potreba da se sve drži pod uzdama. Sve je to izgledalo kao da učiteljica drži pod nadzorom djecu, a nema nikakve suradnje”

U nastavku intervjua za Novi list Mirković odgovara na pitanje o Oliveru Frljiću i Hrvoju Hribaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Evo što Obuljen financira vašim novcem: Bivša članica skupine Pussy Riot, Oliver Frljić i Hrvoje Hribar u žiriju Mirkovićevog Motovunskog filmskog festivala

Je li to razlog što su Oliver Frljić i Hrvoje Hribar članovi festivalskog žirija?

“Da i ne. Zapravo ne. Oni su obojica izuzetni umjetnici, a obojica su znači naši stari znanci i suradnici. Ali da, to je i pokušaj jedne male poruke da se festival zauzima za to da imamo umjetničku scenu na kojoj neće biti neprihvatljivih autora. Zbog toga je u istom tom žiriju i Maša Alyehina, članica Pussy Riota, jedna od dvije žene koje su bile zatvorene zbog tog svog performansa, članica žirija je i Rumena Bužarovska koja je bila vrlo aktivna u Šarenoj revoluciji u Makedoniji, znači pokušali smo dovesti ljude koje osim što su izuzetni umjetnici odlikuje i ta neka vrsta društvenog angažmana.”

 Ministrica kulture je prije nekoliko dana javno izjavila da je umjetničko izražavanje u Hrvatskoj potpuno slobodno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pa, ja bih se s time složio, ja doista ne vidim nikakve zapreke, međutim postoje pokušaji da se nametne drukčije mišljenje. Znamo da postoji cijeli niz desnih udruga koji vrlo često kao argument ističu – evo pogledajte što oni rade, a oni to rade za naš novac. Znači podrazumijeva se da bi trebala postojati nekakva ideološka policija koja bi provjeravala što se radi za naš novac, a što se ne radi. To u ovom trenutku u ovoj zemlji još uvijek nije mainstream, ja se s time mogu složiti, u ovom trenutku još uvijek ne postoje ideološke policije koje su uključene u neke procese odlučivanja.

Međutim, postoje snažni pritisci. A kao što znamo, Ustav naše zemlje jamči slobodu svakog izražavanja pa tako i umjetničkog, i nama se čini da treba upozoriti na činjenicu da svaki pokušaj da se uopće dovede u pitanje ta sloboda, nije prihvatljiv, jer ruši Ustav, ruši načela na kojima počiva zapadna demokracija desetljećima i stoljećima.”

Cijeli intervju pročitajte ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.